Mi az igazság, mikor „mérgez” a fagyasztott zöldség?

Múlt hét óta mindenki retteg a fagyasztott zöldségektől, illetve a bennük lévő lisztéria baktérium okozta liszteriózistól. Pedig úgy tűnik, hogy a fő gond nem a termékekkel van, hanem azzal, hogy sokan legyintenek az élelmiszerek tárolására és felhasználására vonatkozó szabályokra.

pizza fagyasztott és friss zöldséggel
pizza fagyasztott és friss zöldséggel

pixabay.com

Nagy port kavart múlt héten a hír, amely szerint vissza kell hívni a bajai Greenyard Frozen Hungary Kft. számos fagyasztott termékét, mivel miatta halálos mérgezések történtek külföldön. Még július 3-án tette közzé azt a járványügyi jelentést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, amely az intézkedésre okot adott. Ez arról szólt, hogy

2015 óta valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz lisztériajárványt több európai uniós országban. Észleltek ilyen megbetegedéseket Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban, hazánkban viszont nincs ilyen ismert eset.

Ehhez képest különösen furcsa volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése, amely szerint a termékek gyártója nem hibázott. Pedig ez vélhetően így van, ugyanis a lisztéria baktérium (Listeria monocytogenes) minden hűtőházban jelen lehet, ez önmagában nem is jelent problémát egy olyan üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak. Az viszont gond, ha a kórokozó jelen van élelmiszerelőállító üzemekben. A Greenyard Frozen Hungary Kft. esetében az is probléma volt, hogy fagyasztott zöldségeikbe a lisztéria egy különösen erős változata került. Emiatt elővigyázatosságból rendelte el a hatóság az itt gyártott termékek visszahívását.

Gondos tárolással és hőkezeléssel megelőzhető a betegség!

– Ha a fagyasztott zöldségeket otthon az előírás szerint használják fel, tehát a megfelelő hőmérsékleten főzik, akkor bennük elpusztul szinte minden baktérium – mondja Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője. Hozzáteszi, hogy a hőkezelés, illetve a fagyasztott termékek megfelelő tárolása, szállítása nagyon fontos. Emiatt figyelnek az áruházak is arra, hogy a hűtőládákat a pénztárak közelében helyezzék el, ott, ahol a vevők csak a bevásárlás végén néznek körül. Így a legkisebb a rizikója annak, hogy a termékek esetleg megolvadnak. A pénztártól való távozás után fontos figyelni arra is, hogy az ilyen zöldségek mihamarabb újra fagyasztóba kerüljenek, nem szerencsés azokat sokáig a kocsiban szállítani, tömegközlekedési eszközökön hurcolni. Ha kiolvadtak, a hűtőben sem jó hagyni napokig – a termékekben ugyanis elszaporodhat a lisztéria, és liszteriózist okozhat.

Ez a betegség főképp az időseket, a csecsemőket és a legyengült immunrendszerű felnőtteket veszélyezteti. Egészséges embereknél sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a fertőzött élelmiszer fogyasztása, a fertőzést általában tünetmentesen vészelik át.

Ha mégis kialakul a liszteriózis, akkor a panaszok általában a fogyasztást követő első héten jelentkeznek, de akár 90 nap is lehet a lappangási idő. Jellemző tünetei a láz, a hányás, a hasmenés és fejfájás, de szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés is kialakulhat.

Kép: pixabay.com

 

Elhanyagolt szabályok

A témáról Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke is beszélt az Indexnek. Elmondta, hogy a lisztéria már akkor elpusztul, ha valamit 2 és fél percig főzünk 72 fok feletti hőmérsékleten. Emiatt írják rá a csomagolásokra, hogy a fagyasztott árut 3 percig kell főzni.

Az elnök szerint a megbetegedéseket az okozta, hogy nem hogy nem megfőzve, de még csak nem is frissen felolvasztva ehették meg a termékeket.

Nálunk vélhetően azért nem volt ilyen fertőzés, mert Magyarországon jellemzően az előírásoknak megfelelően fogyasztják a fagyasztott zöldségeket, azaz jól megfőzik. A szabályok betartása minden terméknél fontos.

Még az is komoly kockázatot jelenthet, ha egy biztonságos, határértékeken belüli fagyasztott zöldséget felolvasztunk, majd két-három napig hagyjuk a hűtőben burjánzani a baktériumokat.

Ez különösen a gyengébb immunrendszerűekre jelent veszélyt. Az elnök elmondta azt is, hogy az elővigyázatosságból visszahívott termékek közt vannak ugyan gyümölcsök is, de azoknál jellemzően nem kell tartani a lisztériától, tehát például nem kell felforralni a fagyasztott meggyet.

Rengeteg termék érintett

Függetlenül attól, hogy a szabályok betartása mellett a termékek egészséges felnőtteknél nem igazán okoznak problémát, Európa-szerte rengeteg tételt kellett visszahívni a nyugat-európai esetek miatt. Az ügyben a Greenyard 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott termékei az érintettek. A Nébih hétfőn azt közölte, hogy egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyi lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget hívtak vissza, a gyártó készlete önmagában több ezer tonna volt.

Az Auchan (1., 2.), az Aldi, a Metro, a Penny Market, a Spar, a Tesco és a Lidl egyaránt intézkedett, és az Iglo is visszahívta érintett termékekeit.

A hűtőládákból eltávolított fagyasztott zöldségek és gyümölcsök a legkülönfélébbek: van köztük fagyasztott meggy, kelbimbó, gyalult tök, brokkoli, zöldborsó és parajpüré, többféle zöldségkeverék is. A Tescónak és a Metrónak saját márkás termékei is érintettek, de eltűntek a hűtőládákból a Gartengold, a Horeca, az Aro, a Jégkert, a Jász-Tész Kft. egyes tételei is.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti