Adventi finomságok a fruktóz-, laktóz-, tej-, tojásmentes diétában

Az adventi időszak egyik titokzatos összetevője a várakozás, amely megfűszerezi a mindennapjainkat karácsonyig. Várjuk az együtt töltött időt, hogy találkozzunk végre a rég látott rokonokkal, szeretteinkkel. Készülődünk, kidíszítjük az ablakokat, feldíszítjük a szobát, megtervezzük a karácsonyi menüt, és a konyhát hétről hétre belengi valamelyik jellegzetes karácsonyi süti illata: először a mézeskalácsé, majd a diós linzeré, a hókiflié, végül az utolsó napokban elkészülnek a finomabbnál finomabb bejglik, kalácsok, zserbók és még sorolhatnánk.

Kép: Varga Zita Hella
Kép: Varga Zita Hella

Kép: Varga Zita Hella

A legtöbb hagyományos ünnepi süteményünkhöz nem kell sok hozzávaló: liszt, cukor, tojás, méz, vaj, esetleg tej, csokoládé. A legtöbb háztartásban ez mind ott van, csak le kell venni a polcról. Nálunk is így volt. Korábban. Azonban amikor kiderült, hogy kislányom gyümölcscukorra (fruktózra) és tejcukorra (laktózra) érzékeny, ráadásul tejfehérje-allergiás is, elfelejthettem a mézzel, cukorral, tejjel, gyümölccsel készített süteményeket, és mivel még a tojást sem vezettük be, ezért olyan recepteket kellett kikísérleteznem, amelyek ezeket az összetevőket nem tartalmazzák, mégis finomak, emlékeztetnek arra az ízvilágra, amelyek annyira meghatározzák ezeket a klasszikus ünnepi desszerteket.

Most ilyen ízletes, hagyományos (mentes) karácsonyi desszertek receptjeit ajánlom a figyelmükbe.

Mézeskalács a fruktóz-, laktóz-, tej-, tojásmentes diétában

Hozzávalók:

  • 35 gramm teljes kiőrlésű (rozs- vagy búza-) liszt
  • 15 gramm zabliszt (helyettesíthető teljes kiőrlésűvel is)
  • 100 gramm búzaliszt (lehet tönköly vagy sima, felesben is)
  • 100 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 50 gramm édesítő (xilit)
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • 1 evőkanálnyi mézeskalácsfűszer (cukormentes!)
  • opcionális: 1 teáskanálnyi sütőpor
     

Kép: Varga Zita Hella

 

A liszteket a sütőporral, édesítővel, mézeskalács-fűszerkeverékkel elkeverjük, hozzámorzsoljuk a vaníliát, majd a felkockázott vajat, összegyúrjuk a tésztát, majd a hűtőbe rakjuk pihentetni minimum fél órára. Pihentetés után a tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen kinyújtjuk és a kívánt formákra szaggatjuk. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10–15 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Szeretnék díszíteni is a mézeskalácsot? Ez sem lehetetlen. Aki a tojásra nem érzékeny, itt talál útmutatást tojásos, de fruktózmentes díszítéshez. Létezik tojásmentes írókázás is, én még nem próbáltam, de érdemes kísérletezni vele.

Diós linzer a fruktóz-, laktóz-, tej-, tojásmentes diétában

Hozzávalók:

  • 150 gramm száraz hozzávaló: dió, rozsliszt, búzaliszt 1/3 arányban
  • 100 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 50 gramm édesítő (xilit)
  • egy rúd vanília kikapart belseje
  • mentes lekvár (házi cukormentes a legjobb)
     

Kép: Varga Zita Hella

 

A diót ledaráljuk és összekeverjük a lisztekkel, majd az édesítővel és a vaníliával. A hideg vajat felkockázzuk és összemorzsoljuk a keverékkel. A tésztát egy nagy gombóccá formázzuk, és a hűtőbe tesszük (folpackba tekerve) pihenni. Fél óra múlva kivesszük a hűtőből, két folpack között vagy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és a kívánt formára szaggatjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15–18 perc alatt megsül. Amikor kihűltek, a formákat összeragaszthatjuk – ízlés szerint a megfelelő mennyiségű – lekvárral.

Karácsonyfa formájú kalács a fruktóz-, laktóz-, tej-, tojásmentes diétában

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt (lehet tönkölyliszt is)
  • 75 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 4 evőkanál édesítő (xilit)
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 250 gramm natúr növényi tej (a zabital édesebb ízű)
  • 3 evőkanál holland kakaópor (mentes!)
  • opció: 1 rúd vanília kikapart belseje

Egy kis langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt a kevés szőlőcukorral. A lisztet közben átszitálhatjuk egy tálba, a sót, az édesítőt, a felkockázott vajat hozzáadjuk (itt jöhet a vanília is). Amikor az élesztő felfutott, hozzákeverhetjük a liszthez a maradék tejjel együtt, majd az egészet tésztává dagasztjuk. Addig érdemes gyúrni, amíg a tészta szép, hólyagos lesz. Ezután a tésztánkat három egyenlő részre osztjuk. Az egyik adagot kakaóval színesítjük (érdemes a kakaót egy kevés vízzel vagy olajjal hígítani és úgy hozzáadni a tésztához). Mindkét adagot letakarjuk, meleg helyre tesszük és hagyjuk a duplájára kelni.

Kép: Varga Zita Hella

 

A megkelt tésztákat kinyújtjuk, minél vékonyabbra (kb. ujjnyi). A fehér színűt alulra rakjuk, a kakaósat ráhelyezzük, majd megint egy fehér réteg jön. Ezután kivágjuk a fenyőfaformát. A fenyő ágait megtekerjük, majd békén hagyjuk fél órára, míg a tészta újra kel.

Mielőtt a sütőbe toljuk, lekenjük a tetejét egy kis növényi tejjel. 180 fokon kb. fél óra alatt készre sül, de figyeljük a tetejét! Amikor kivesszük a sütőből, érdemes megkenni még egy kevés növényi tejjel a tetejét.

Még több adventi süteményreceptért katt ide>>

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti