A művészien szép mézeskalács ajándék a kedvesnek
Bocsi Csilla neve régóta ismert a mézeskalács-kedvelők és -készítők között. Precizitása és művészi munkája megkérdőjelezhetetlen. A fotóalbumot lapozgatva lenyűgöző csodamézeskalácsokkal találkozunk.
– Mi a te történeted? Honnan jött az ötlet, hogy művészi fokra fejleszd a mézeskalács-készítést?
– Véletlen, hogy éppen ezzel foglalkozom, és nem kerámiával, szövéssel vagy varrással, de azt hiszem, ezekben is éppen annyi örömöt találtam volna. Talán nincsenek véletlenek. Az alkotás soha nem állt messze tőlem, egészen kicsi gyermekkoromtól szerettem rajzolni, festeni, kézművesedni. Első mézeskalácsomat 1995-ben születésnapomra kaptam ajándékba, ezután kedvet kaptam, hogy magam is kipróbáljam. Először karácsonykor, a családnak készítettem mézeskalácsot, később ajándékba, ismerősöknek, barátoknak. A megajándékozottaknak nagyon tetszett, és biztattak, hogy folytassam, próbálkozzak új mintákkal, formákkal. Kutattam könyvekben motívumok, minták után, tanultam az internetről, videókból. Kérdezősködtem mesterektől a vásárokban, tanulmányoztam hímzésmintákat – mondhatni, autodidakta módon tanultam meg a mézeskalács-készítés fortélyait. Ez egy „népi kismesterség”, amelyről szerettem volna még többet tudni, ezért 2012-ben elvégeztem az OKJ-s mézeskalács-készítő tanfolyamot. 2017-ben pedig cukrász vizsgát tettem.
– Van egy főállásod, mellette először hobbiként készítetted a szebbnél szebb mesterműveket. Most már fogalmazhatunk úgy, hogy kiegészítő munka és jövedelem is egyben?
– Igen. A mézeskalács-késztés kinőtte magát az életemben.
Az alkotásban, a díszítésben örömöm tellett, és a kedvező visszajelzések adtak lendületet, hogy újabb formákat, mintákat, anyagokat próbáljak ki.
Ha egy ideig nem csinálhatom, hiányérzetem van. Nagyon szeretem készíteni, el szoktam vállalni jótékonysági felkéréseket is.
– Mi alapján választod ki a témát? Vannak kedvenceid?
– A témát az szabja, meg, hogy milyen alkalomra készül a mézeskalács. Általában ajándék, ami családi ünnepekre; születésnapra, névnapra, esküvőre, házassági évfordulóra, keresztelőre vagy karácsonya, húsvétra készülő meglepetés.
Leginkább azt szeretem, ha szabad kezet kapok, ha rám bízzák a díszítést. Nagyon kedvelem a magyar népművészet hímzésmintáit, páratlanul gazdag motívumkinccsel rendelkezünk!
– Hogyan készül? Beavatsz minket a lépésekbe?
– A mézeskalács-készítéshez tartozik az alapanyagok és az eszközök beszerzése is, a tészta készítése, gyúrás, szaggatás, sütés, fényezés, kontúrozás, terülőmázzal bevonás, majd a díszítés és a csomagolás. Tágabb értelemben szintén a készítéshez tartozik a tanulás, a továbbképzés, a kísérletezés, az anyaggyűjtés és a tervek, skiccek rajzolása is. Fontos a jó minőségű alapanyagok használata, és az, hogy elegendő időt szánjunk a pontos, precíz kivitelezésre. Szívesen megosztom az alapreceptet:
A tészta hozzávalói:
500 g liszt
100 g porcukor
15 g szódabikarbóna
fél csomag (6,5 g) mézeskalács-fűszerkeverék
250 g méz
2 db L méretű tojás (50-60 g/db)
50 g margarin
Így készítjük az alapanyagokból a mézestésztát:
A mézet felforraljuk a margarinnal. A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, beleöntjük a mézes-margarinos keveréket. Beleütjük a két tojást, és kézzel, fakanállal (mert a méz forró) vagy robotgép dagasztóspiráljával összeállítjuk a tésztát. Kissé lágy, ragadós tésztát kapunk, amelyet fóliával letakarva dobozba zárunk, és legalább két napig szobahőmérsékleten hagyjuk állni. Nem szükséges hűtőbe tenni. A tészta minősége jobb lesz, ha több napig érleljük.
Nagyon alaposan kidolgozzuk a tésztát, míg szépen kisimul és fényesedik. Kinyújtjuk, kb 3-4 mm vastagra, kiszaggatjuk, és 190–220 fokos sütőben sütjük. Sütés után lekenhetjük egész tojással, kalácsfénnyel vagy színezett zselatinnal, hogy szép, fényes legyen.
Cukormáz:
1 tojásfehérje
18–25 dkg porcukor (tojás nagyságától függ)
1 kk citromlé vagy ecet (2,5 milliliter)
10 g étkezési keményítő
A tojásfehérjét kissé felverjük a robotgép habverőjével. Beletesszük az ecetet és a keményítőt, majd kézi habverővel apránként 10–15 dkg szitált porcukrot (vagy készen vásárolt finom szemcsenagyságú porcukrot) keverünk bele. Akkor kész, ha a habverőt felemelve a hab lóg, „szakálla”, tartása van, és nem cseppen le, de nem túl kemény. Habzsákba vagy sarkán kivágott nejlonzacskóba tesszük, és ezzel rajzolunk a mézesre.
A terülőmázat a sűrű írókából készítjük, cseppenként visszahígítva vízzel. A terülőmázat zacskóba tesszük, a sarkán nagyobb lyukat vágunk, mint az írókához, és ebből terítjük a mázat, a szélétől befelé, egyenletesen. Természetesen használhatunk műanyag flakont is.
– Mennyi idődet vette igénybe az eddigi legbonyolultabb mézeskalács elkészítése?
– A színes kalocsai terítő mintájával díszített mézeskalács-dobozom elkészítési ideje 24-25 óra volt. Ez a tisztán munkával töltött idő, nem számítva a pihentetési és száradási időket.
– Kik a megrendelőid? Inkább nők vagy férfiak? Hogyan találnak rád? Szájhagyomány útján?
– Inkább nők, de vannak férfi megrendelők is.
A nők családi ünnepre vagy saját esküvőjükre keresnek egyedi, kézműves ajándékot, a férfiak általában ezzel az ajándékkel szeretnék meglepni a kedvesüket.
Az interneten látható mézeskalács-fotóim vagy ajánlás alapján keresnek meg. Van olyan megrendelő, aki előre összeállítja a kérését, és mérettel, színekkel, sőt, rajzzal segíti a munkámat. Olyan is van, aki nem tudja pontosan, hogy mit szeretne, ilyenkor a levelezés során kérdésekkel segítek neki, hogy később a kész mézeskalács pontosan tükrözze az elképzelését.
– Melyik volt a legszokatlanabb megrendelésed eddig?
– Egy összerakható „puzzle” mézeskalács készítése.
– Naponta mennyit szoktál dolgozni? Rutinból megy, vagy azért megerőltető munka?
– Munka közben sokszor észrevétlenül elrepül az idő, de igyekszem éjfélkor befejezni, mert másnap is helyt kell állni. De ha szorít a határidő, akkor nem alszom, és éjjel-nappal dolgozom.
A sokszor ismételt műveletek, mozdulatok a szakmához tartoznak, már rutinból mennek, megtanulhatók.
Az, hogy mi kerüljön a mézeskalácsra, a színek, formák, üres és teli felületek egyensúlya, az mindig egyedi – ez az alkotás folyamata, amely lélekből, érzésből ered.
– Mik a jövőbeli terveid?
– Nagyon sok új mintát, kivitelezési formát láttam az interneten, ezeket szeretném mind kipróbálni, alkalmazni. Sokan keresnek meg azzal, hogy szeretnének tőlem mézeskalács-készítést tanulni, ez rendkívül megtisztelő a számomra. A jövőben szeretnék tanfolyamokat tartani az érdeklődők részére. Felmerült egy weboldal gondolata is, mert egyszerűsíthetné a megrendelés folyamatát. Most e-mailben vehetik fel velem a kapcsolatot a [email protected] címen, illetve a Facebook-oldalamon is lehet üzenetet küldeni. Igyekszem hamar válaszolni a megkeresésekre.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>