Mit főzzek a héten? – 2. hét

Az elmúlt hetekben sok családban okozott fejtörést a szokásosnál gyakoribb főzés, közös étkezés. Sorozatunkban hetente egy-egy munkatársunk fogja bemutatni egyheti menüjét. Elétek tárjuk féltett házi receptjeinket – de azt is, amikor a fagyasztóból vettünk elő valamit, vagy amikor mégiscsak pizzát rendeltünk, mert az egyszerűbb volt. És van egy nagy ígéretünk is: aki valamelyik receptre, valamilyen részletre kíváncsi, annak a Facebook-oldalunkon megosztott cikk alatt kommentben válaszol is a szerző. Főzzetek velünk hétről hétre! Másodikként gazdasági vezetőnk, Péterfy Hajnal osztja meg egy hét családi menüjét.

Kép: Péterfy Hajnal

Három emberre főzök, akik közül kettő növésben lévő kamaszfiú. Több mint fél éve, még jóval a karantén előtt már fellázadtak az iskolai menza ellen, rendelni pedig drága lett volna, így aztán tavaly október óta minden napra főzök. Általában megtervezem előre a heti menüt, és annak megfelelően hetente egyszer bevásárolok. Azokat az alapanyagokat, amiket nem rögtön használok fel, előkészítve lefagyasztom (pl. a húst felkockázva, vagy előre befűszerezve).

Egyszerre 2-3 napra előre főzök, délutánonként, munka után, és amiből lehet, két napra elegendő adagot készítek. Például egy nagy adag csirkepaprikással és egy adag sült hússal három napra meg tudom oldani az étkezésünket, csak egy-egy köretet kell gyorsan összedobni. A karantén óta kicsit lazítottam az előre főzést illetően, mivel úgyis itthon vagyunk, a spontán ötletek és egy 10-30 perces étel elkészítése pont belefér az ebédidőbe.

Vasárnap: húsleves gazdagon és levesben főtt hús fokhagymamártással és krumplipürével.

Egyszerűen elkészíthető étel, de mindig nagy sikere van.

Hétfő: gyros sült krumplival és görög salátával.

Ezúttal rendeltük, de otthon is nagyon gyorsan el lehet készíteni. A gyros fűszert elkeverem 2-3 evőkanál olajjal, beleforgatom a csíkokra vágott húst, hagyom benne nagyjából 10 percet állni, utána hirtelen kisütöm. Ha valamelyik gyerek is segít kevergetni, akkor összedobom a görög salátát vagy a tzatzikit, amíg pácolódik, majd sül a hús, a krumpli pedig magától elkészül a sütőben. (Ha nincs segítségünk, akkor jó tudni, hogy a görög saláta gyorsabban készül, mint a tzatziki, az uborkareszelés nagyon időigényes.)

Kedd: brokkolis-tejfölös tarja, zöldfűszeres kuszkusz.

Keddenként 11-től mindig megbeszélésünk van, ezért már reggel megfőztem a fagyasztóból kivett brokkolit, és a megbeszélés kezdete előtt odatettem sülni fóliával letakart tepsiben a húst. Mire végeztünk, meg is sült, már csak rá kellett tenni a brokkolit, tejfölt, reszelt sajtot, és összesütni 10 perc alatt. Ennyi idő alatt pont elkészül a kuszkusz is, ami a legyorsabb és legegyszerűbb köret.

Kép

Kép: Péterfy Hajnal

Szerda: Paella tenger gyümölcseivel.

Paellat körülbelül 10 évvel ezelőtt főztem egyszer, de a fiúk nagyon szeretik a tengeri herkentyűket, és amikor találtam fagyasztott árunál kifejezetten paellába valót, bevillant, hogy van ám nekem itthon egy ilyen receptem. Nem is sokkal bonyolultabb, mint a rizses hús, így nem lógott ki a fél órás ételek sorából. Viszont nagy sikert aratott.

Csütörtök: Csirkemell tejszínes-fokhagymás spenóttal és puliszkával.

Ez teljes mértékben saját ötlet. Anyukám kertjéből kaptam egy adag spenótot, előre felaprítva és megfőzve. Főzeléknek kevés lett volna hármunknak, ezért összekevertem egy kis fokhagymával és tejszínnel, rásimítottam a csirkemellre, és sütőben megsütöttem. Párhuzamosan készítettem a paellával, így másnap már csak a puliszkát kellett gyorsan megfőzni hozzá.

Péntek: Lazacos-krémsajtos tészta

Egy barátnőm receptje, az elfoglalt anyukák legjobb barátja, mivel 10 perc alatt elkészíthető.  

Szombat: Csirkepaprikás teljes kiőrlésű tésztával

Kép

Kép: Péterfy Hajnal

Vacsoraötlet:

Vacsorára nagyon ritkán szoktam külön főzni, vagy hideget eszünk, vagy hideget egy kicsit megbolondítva, azaz különböző gyors salátákat. Ehhez mindig van itthon zacskós saláta alap, azt egészítjük ki zöldségfélével (paradicsom, kaliforniai paprika, uborka, retek, olajbogyó) és fehérjével (kockázott vagy reszelt sajt, grillsajt, főtt tojás, sonka, maradék sült csirkemell – attól függ, mi van éppen itthon), és dobjuk fel valamilyen kefíres vagy tejfölös öntettel.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti