Négy villantós karácsonyi édességrecept – Nemcsak finomak, pillanatok alatt elkészülnek!

Míg édesanyám karácsonykor az örök klasszikusokra, a bejglire, a zserbóra, a mézes krémesre esküszik, én már ahhoz a generációhoz tartozom, aki olyan recepteket keres évről évre, amiknek az elkészítése nem időigényes, ugyanakkor hozza a karácsonyi ízvilágot, és a vendégeket is el lehet velük kápráztatni. Következzen négy ilyen mennyei, ám végtelenül egyszerű, „villantós” recept!

sütés nélküli sütik receptekhez kép
Kép: Freepik

Máktorta vaníliás mascarpone-krémmel

Kisgyermekkorom óta hatalmas mákrajongó vagyok. Karácsonykor sokan a bejglibe teszik, én azonban azt a süteményt meghagyom édesanyámnak, aki olyan csodálatosan készíti el, hogy még egy sztárséf sem vehetné fel vele a versenyt. Ám mindig gondoskodom róla, hogy nálunk is kerüljön valamilyen mákos ínyencség az ünnepi asztalra. A következő receptet évek óta nagy sikerrel készítem. 
Nagyon látványos, finom és egyszerűen elkészíthető desszertről van szó, amiből a mákkedvelők mindig kérnek repetát.

Hozzávalók: 
Tészta:
30 dkg darált mák
15 dkg kristálycukor
2 ek liszt
3 dl tejszín
2 tojás

Krém:
50 dkg mascarpone
1 vaníliarúd (vagy 1 tk vaníliapaszta)
10 dkg méz

A tojásokat keverjük habosra, öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük tovább. Egy külön tálban keverjük össze a mákot, a lisztet, kristálycukrot, csipetnyi sót, majd a tejszínes tojást is. 22 cm átmérőjű, kivajazott tortaformában süssük 160 °C-on kb. 25 percig. Míg a torta sül, a mascarponét a vaníliával és a mézzel keverjük krémesre (aki szereti a citromos ízvilágot, az tehet hozzá egy teáskanálnyi frissen facsart citromlevet is). Amikor megsült a tészta, hagyjuk kihűlni, és a mascarpone-krémmel tálaljuk. Készíthetünk hozzá erdei gyümölcsös vagy meggyes öntetet: turmixoljuk össze a kiengedett fagyasztott gyümölcsöt és egy kiskanálnyi mézet. A mák, a mascarpone és a gyümölcsöntet fantasztikus ízharmóniában olvad össze. Olyannyira, hogy szinte abbahagyhatatlan.

Kép
máktorta recept
máktorta – Fotó forrása: Freepik

Sütés nélküli, villantós zserbógolyó

A zserbó az egyik legkedveltebb hagyományos sütemény, amit karácsonykor nagyon sokan készítenek. Szerencsére pár éve rábukkantam a sütés nélküli verziójára, amit akár még a karácsonyi hajrá közepette is pikkpakk összerakhatunk, és tényleg elronthatatlan! A zserbógolyó, bár formájában rendhagyó, ízében hozza mindazt, amit a nagy klasszikustól elvárunk. 
Nagy előnye, hogy a gyermekeinket is bevonhatjuk az elkészítésükbe, hiszen melyikük ne szeretne golyókat formázni az isteni tésztából, amit közben csipegetni is lehet.

Hozzávalók:
15 dkg puha aszalt sárgabarack
15 dkg darált dió
2 ek porcukor
2 ek baracklekvár
0.5 dl rum
5 dkg dióbél
1 ek vaj
8 dkg étcsokoládé

Az aszalt sárgabarackot nagyon kicsi kockákra aprítjuk, majd 25 percre rumba áztatjuk, és időnként átkevergetjük. Közben a dióbelet durvára aprítjuk, és félretesszük. A rumba áztatott sárgabarackot alaposan kinyomkodjuk, majd összekeverjük a darált dióval és a porcukorral, és annyi baracklekvárt adunk hozzá, hogy a massza összeálljon, és könnyen formázható legyen, majd dióméretű golyókat gyúrunk belőle.
Vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét, hozzáadjuk a vajat, és megvárjuk, míg felolvad. Utána levesszük a gőzről, és beleforgatjuk a csokimázba a zserbógolyókat, majd mielőtt megszilárdul rajtuk a csokibevonat, megszórjuk őket durvára aprított dióval. A zserbógolyókat tálalásig tároljuk hűvös helyen.

Kép
zserbógolyó recept
zserbógolyó – Fotó forrása: Freepik

Pisztáciás tiramisu recept

Pár éve Toszkánában kóstoltam először pisztáciás tiramisut, és a találkozásból azonnal szerelem lett. Miután több receptet is elolvastam, rádöbbentem, hogy az elkészítése pofonegyszerű, így lett belőle ünnepi desszert, ami a mai napig nagy népszerűségnek örvend a családtagjaim körében. 
Olyannyira, hogy ha azt akarom, hogy még a vendégeknek is maradjon belőle, el kell rejtenem, nehogy idő előtt elfogyjon. 
Senkit ne rémítsen meg, hogy az egyik összetevője a pisztáciakrém, ezt az alapanyagot egyes népszerű drogériákban és hipermarketekben illetve kulináris boltokban is be lehet szerezni, de akár házilag is elkészíthető, az interneten rengeteg receptet találunk hozzá.

A krémhez:
3 db tojás
90 g kristálycukor
500 g mascarpone
190 g pisztáciakrém

A piskótához:
250 ml presszókávé
kb. 25 db babapiskóta
A rétegezéshez:
1 ek holland kakaópor
100 g pisztácia

A krémhez a tojásokat és a cukrot összekeverjük, vízgőz fölött jól felmelegítjük, majd magas fokozaton kihűlésig habosítjuk. A krémbe keverjük a mascarponét és a pisztáciakrémet is. A tál aljára kenünk egy kevés krémet, majd jöhet egy sor kávéba áztatott babapiskóta, kakaópor és durvára aprított pisztácia. Erre krém, egy réteg babapiskóta, kakaópor és pisztácia, majd babapiskóta, krém és így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére zárásként egy réteg krém, majd kakaópor és durvára vágott pisztácia kerül, végül berakjuk legalább 3–4 órára a hűtőbe, de a legjobb, ha egy egész éjszakát hagyjuk pihenni, hogy szépen megdermedjen, és összeérjenek az ízek.

Kép
tiramisu recept
tiramisu – Fotó forrása: Freepik

Dédnagymamám rumos-diós rudacskája

A mák mellett a dió a másik nagy kedvencem. A következő édesség dédnagymamám receptje, aminek a hagyományát immár a negyedik generáció viszi tovább karácsonykor. 
Igazi ízlelőbimbó-kényeztető, roppanós, tömény diódesszert, amit nevetségesen egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:
50 dkg darált dió
2 tojássárgája
20 dkg porcukor
fél csomag vaníliás cukor
2 ek rum (vagy rumaroma)

Máz:
2 db tojásfehérje
2 evőkanál porcukor

Az összes hozzávalót összedolgozzuk. Ha nem állna össze a tészta, akkor egy pici tejet adjunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. Ezt csomagoljuk folpackba, és azzal együtt nyújtsuk ki nagyjából 2 cm vastagságúra, majd vágjuk 2–3 cm széles és 6–8 cm hosszú rudacskákra. A rudacskák tetejét kenjük meg a tojásfehérjéből és a porcukorból keményre vert habbal, majd tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és mehet 20–25 percre a 150 fokosra előmelegített sütőbe. Ne vegyük ki, hanem állítsuk vissza 100 fokra a sütő hőmérsékletét, és „szárítsuk” további 10–15 percig, hogy a süti roppanós legyen.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti