Csodás karácsonyi italok, amelyekkel kicsiket és nagyokat is elkápráztathatunk

Az ünnepi hangolódáshoz, a karácsonyi készülődéshez nemcsak az ínycsiklandó ételek tartoznak hozzá, de az olyan finom, fűszeres italok is, mint a tojáslikőr, a karácsonyi puncs és a mézeskalácslikőr. A maximális ízélmény érdekében legjobb, ha ezeket házilag készítjük el. Már mutatjuk is az évek alatt tökéletesre csiszolt receptjeinket alkoholos és – a kicsik örömére – alkoholmentes verzióban is!

karácsonyi italok
Fotó: Jill wellington/Freerange

Fűszeres tojáslikőr recept

A nagymamám minden karácsonykor tojáslikőrrel várt bennünket. Emlékszem, gyerekként mindig vágyakozva néztem, ahogy a felnőttek jóízűen kortyolgatták. Azt képzeltem ugyanis, hogy a tojáslikőr olyan, mint a vaníliapuding. Aztán amikor egyszer megengedték, hogy belenyaljak egy picit, nagyon csalódott voltam. Éveken át nem is próbálkoztam vele, és már jócskán benne jártam a húszas éveimben, amikor egy karácsonyi vásárban újra megéreztem jellegzetesen édeskés illatát. Akkor úgy megkívántam, hogy elhatároztam, elkészítem a nagyi receptje alapján, és azóta is minden évben így teszek, amikor közelednek az ünnepek. 

Hozzávalók:
•    7 dl tej
•    2,5 dl tejszín
•    3 darab fahéjrúd
•    1 darab vaníliarúd
•    1 tk frissen reszelt szerecsendió
•    5 db tojás
•    12 dkg cukor
•    1,5 dl rum (aki erősebben szereti, tehet bele többet is)

A tejet, a tejszínt, a vaníliát, a fahéjat és a szerecsendiót keverjük össze egy lábasban, és közepes hőmérsékleten forraljuk össze. A forrást követően vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját verjük fel a cukorral, majd fokozatosan keverjük simára az ízesített tejjel. Végül jöhet az alkohol: öntsük fel rummal, és tegyük a hűtőbe éjszakára, hogy összeérjenek az ízek. A fahéj- és vaníliarudakat eltávolíthatjuk, de nem muszáj. 

Kevés fahéjjal vagy szerecsendióval megszórva kínáljuk!

Kép
tojáslikőr recept
Tojáslikőr – Fotó: Jill Wellington/Freerange

Alkoholmentes tojáslikőr recept

Amióta megszülettek a testvérem gyermekei, a tojáslikőrt alkoholmentes változatban is elkészítem, hogy a kisebbek is koccinthassanak velünk. Azóta a gyermekeink felnőttek – a legnagyobb immár 28, a legkisebb 15 éves –, de a hagyományt továbbra is őrizzük, mert ez az ital olyan finom, hogy még a felnőttek is szívesen kortyolgatják hideg téli estéken (és nem csak karácsonykor).

Hozzávalók (2 adaghoz):
•    2 dl kókusztej
•    2 dl mandulatej
•    4 tojás
•    3 ek méz
•    1 db vaníliarúd vagy 1 tk vaníliapaszta
•    ¼ tk őrölt szerecsendió
•    ¼ tk őrölt fahéj
•    egy csipet só

Üssük bele a tojások sárgáját egy tálba, és lazán verjük fel. A vaníliarúdból kikapart magokat (és magát a rudat is) tegyük a tojáshoz a többi hozzávalóval együtt. Folyamatos kevergetés mellett kezdjük el melegíteni. Amikor felforrt, még nagyjából öt percig alacsony lángon, folyamatosan kavargatva főzzük tovább, amíg teljesen homogén állagú nem lesz. Öntsük át egy üvegbe, majd miután kihűlt, az üveget zárjuk le és legalább egy éjszakát pihentessük, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen és melegen is isteni!

Forró karácsonyi almapuncs recept

Az almapuncsot bármikor megéri elkészíteni, hiszen csupa jó dolog van benne: alma, narancs, citrom, méz, finom fűszerek. 

És már csak az isteni, karácsonyt idéző illata miatt is érdemes nekiállni ennek a receptnek (ami szerintem még a forralt bort is túlszárnyalja). Megbolondíthatjuk egy kis rummal vagy pálinkával is, de almás cidert is önthetünk az almalé mellé.

Hozzávalók:
•    1 l almalé
•    1 db narancs
•    1 db citrom
•    1 db alma
•    2 db fahéj
•    6 db szegfűszeg
•    2 db csillagánizs
•    1 ek méz
•    2 cl rum/pálinka (opcionális)

Mossuk, töröljük meg a gyümölcsöket (ha lehet kezeletlen, bio fajtát használjunk hozzá), majd a citrom és a narancs héját vágjuk le úgy, hogy minél kevesebb legyen rajta a fehér, kicsit kesernyés részből. Ezután az almalevet öntsük ki egy lábasba és forraljuk össze a fahéjjal, a szegfűszeggel, a csillagánizzsal és a citrom-, illetve narancshéjjal. Ha felforrt az almalevünk, akkor vegyük le a tűzről, és ha már nem olyan forró, keverjük bele a mézet. Miután a méz elolvadt, mehet az almalébe még 2 cl rum vagy pálinka, de ez elhagyható. Hogy ne vesszen kárba a lehámozott citromunk és narancsunk, vágjuk fel őket karikára, és rakjunk minden pohárba egy-egy szeletet belőlük, illetve vágjuk fel az almát kockákra, és abból is rakjunk pár darabot minden pohárba. Erre önthetjük a meleg almapuncsunkat, és már kész is vagyunk.

Kép
almapuncs
Fotó forrása: Pxhere

Alkoholmentes karácsonyi puncs recept

Hozzávalók:
•    1 l feketeribizlilé
•    5 dl narancslé
•    1 db fahéjrúd
•    5 szem szegfűszeg
•    1 rúd vanília (vaníliaaromával vagy vaníliapasztával is helyettesíthető)
•    10 dkg porcukor
•    1 db kezeletlen héjú narancs

Egy edényben összekeverjük a feketeribizlilevet a narancslével, a fűszerekkel és a cukorral. A vaníliának kizárólag a magjaira van szükség. Kezdjük el felmelegíteni, és addig kevergessük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. A narancsot alapos megmosás után felnegyedeljük és az italhoz adjuk. Mielőtt poharakba töltjük a puncsot, a fűszereket távolítsuk el belőle!

Mézeskalácslikőr recept

A karácsonyi készülődés egyik hagyományos és kötelező eleme a mézeskalács. És ha már mézeskalács, akkor bizony nemcsak süteményt lehet ilyen ízben készíteni, hanem mennyei krémlikőrt is. Az összeállítása pofonegyszerű, ám a végeredmény annál izgalmasabb lesz!

Hozzávalók:
•    7,5 dkg barna cukor
•    2 dl víz
•    30 g friss gyömbér
•    3 db fahéjrúd
•    3,5 dl whisky
•    40 dkg sűrített tej
•    3 dl tejszín

Egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön keverjük össze a cukrot és a vizet, egészen addig, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor adjuk hozzá a meghámozott és finomra felszeletelt gyömbért, illetve a fahéjrudakat, majd forraljuk fel. Fedjük le a serpenyőt, vegyük takarékra a lángot, és pároljuk a gyömbéres keveréket tíz percig. Ezután vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd adjuk hozzá a whiskyt, és keverjük össze, ismét fedjük le, majd vegyük le a tűzről. Tegyük félre a keveréket és pihentessük szobahőmérsékleten, 6–24 órán át. 
Amikor már közeledik a pihentetési idő vége, egy nagy kancsóba öntsük bele a sűrített tejet, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejszínt, amíg sima nem lesz a keverék. 
A pihentetett főzetet szűrjük át egy szűrőn, majd adjunk hozzá egy csipet sót, és keverjük össze. Öntsük hozzá a tejes-tejszínes keverékhez. Ha elkészült, tegyük üvegekbe, és már kész is az ünnepi likőr.

Nugátos mézeskalácslikőr

Van, amikor a mézeskalácslikőrnek a nugátos változatát készítem, ami mindössze tíz perc alatt megvan, és amennyire egyszerű, annyira finom, ízgazdag.

Hozzávalók:
•    30 dkg Nutella
•    4 dl kávétejszín (pl. Maresi, a lényeg, hogy folyékony, tartós fajta legyen)
•    1,5 dl vodka
•    2 tk mézeskalács fűszerkeverék

A Nutellát gőz felett felolvasztjuk, amikor már teljesen folyós, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a fűszert, a tejszínt és a vodkát, habverővel kikeverjük, majd 24 órán át állni hagyjuk.
 

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti