gasztronómia

  • Bogos Zsuzsanna
    leves, külföldi receptek

    Hagymás banán és szír joghurtos birka – Mit adott az asztalunkra a külföld?

    Gyerekkori ízemlékeinknek a családi konyha mellett fontos elemei egy-egy utazás ételei. Mert ezeknek is megvan a saját zamatuk. Ehhez jönnek még a divatok: az...
  • Ayhan Gökhan
    Vida Kata

    „A mentális állapotunk attól is függ, mit eszünk” – Interjú Vida Kata gasztrobloggerrel

    A nagysikerű Babramegy című blog szerzője, Vida Kata pszichológus és blogger a növényalapú táplálkozás elkötelezett híve. Az étkezés mentális egészségünkre gyakorolt hatásáról, a főzés...
  • Bogos Zsuzsanna
    Szakácskönyv és fakanál - Mit főztek a magyarok a 20. század elején?

    Ibolyafagylalt és kapribogyós mártás – Mit főztek a magyarok a 20. század elején?

    Ahány ház, annyi szokás. Mondjuk, de valóban így van? Ismerjük még a házunk szokásait? Nem inkább ugyanarra, ugyanazokra az ételekre gondolunk, ha a magyar...
  • Bogos Zsuzsanna
    Hamis teknősbéka leves

    Ettek-e a magyarok teknőst?

    Ha felütünk egy szakácskönyvet, számtalan izgalmas ételneven akadhat meg a szemünk. A közelmúltból a rántott löncshús láttán szaladhatott fel a szemöldökünk, a régi, gasztronómiával...
  • Bodonovich Ágnes
    Pesti István

    „Attól még, hogy vidéken vagyunk, nem kell sem magunkat, sem a vendéget alábecsülni”

    Pesti István Michelin-csillagos séf bebizonyította, hogy vidéken is lehet magas minőségű a gasztronómia. A farm to table típusú vendéglátásban hisz, amelyben az idény határozza...
  • Jónás Ágnes
    Rákóczi Feri

    Rákóczi Feri: „Én igenis ki fogom nyitni a nők előtt az ajtót – ezzel nem megsértem, hanem megtisztelem őket”

    „Tudod, ki az a Rákóczi Feri?” – kérdezgettem találomra az utca embereit egy esős szerdai napon. „Persze, az a nagydumás rádiós, imádjuk, jó srác!”...
  • Szám Kati
    Széll Tamás

    Széll Tamás: „Nem vagyok zsémbes vendég”

    Széll Tamás, aki élénken tiltakozik, amikor sztárséfnek titulálom, az első magyar szakács, aki bejutott a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjébe és 2016-ban megnyerte az európai...
  • kepmas.hu

    333 jó hely – megjelent a legújabb Balaton Gasztrokalauz

    Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba. A kiadvány 333 tókörnyéki helyet ajánl, köztük 55...
  • Csorba Edit

    „A menzás csokis piskóta maga volt a mennyország” – A Kádár-kori gulyáskommunizmus gasztronómiája

    Régen minden jobb volt – vagy mégsem? Kulináris időutazás a Kádár-korba, ahol nem sajnálták a sütik tetejéről a porcukrot, a menzán gyakran megállt a...
  • Antal-Ferencz Ildikó

    Magora, a vegán étterem, ahol a test és a lélek is jóllakik

    Vác főterén, egy impozáns barokk épületben található egy rejtett kincs, a Szalay Andrea által megálmodott Magora Életmód Gyógyászati Központ. A vegán étterem mellett, ahol...
  • Jean Orsolya

    Éljen a bistronómia!

    Aki szereti a kifinomult francia és hagyományos magyar ízpárosításból született ínycsiklandó fogásokat a Dunára és Gellérthegyre néző panorámával együtt fogyasztani, a Monk’s Bistrot-ban jó...
  • Szám Kati

    „A főzés és a piacozás környezetkímélő megoldás” – interjú Mautner Zsófival

    Szeretek főzni. Kigondolni a piacon a menüt, elkészíteni, tálalni, nézni, ahogy jóízűen megeszik, aztán persze dicsekedni is egy-egy saját recepttel, és meghallgatni másokét. De...
  • Veres Gabriella
    Kép: Veres András és Cristian Murra Chavez

    A fél világ nálunk lakott, ötvenkét négyzetméteren

    Nem idegen tőlünk a vendégjárás, de ez a mostani különleges volt. Gyermekeink távoli országokban töltötték a tanulmányaikat, és rengeteg ismerősre tettek szert. Fiunk egy...
  • Ivády Nóra

    Balatoni gasztrokalauz – kulináris iránytű a balatoni nyárhoz

    Gyermekkoromban a balatoni konyha egyet jelentett a zsírban tocsogó lángossal, a „balatoni hekkel” és a sült kolbásszal. A balatoni gasztronómia akkoriban minden volt, csak...
  • László Dóra

    Étel, ital, múzeum

    Szentségtörés-e enni-inni a múzeumban? Hogyan jelenik meg, milyen jelentéssel bír az étel és az ital a kiállítótérben? Hol a határ kereskedelmi tevékenység és kulturális...
  • kepmas.hu
    Trill Zsolt és Szűcs Nelli házasságról, színházról a februári Képmásban

    Trill Zsolt és Szűcs Nelli házasságról, színházról a februári Képmásban

    A februári Képmás interjújában Trill Zsolt és Szűcs Nelli beszélnek a házasságukról, és arról, hogy hogyan szövi át a színházi munka a mindennapjaikat. A...
  • Ivády Nóra
    Kép: Ivády Nóra

    Tárcák a dzsungelből 7. – A rizses csirke, avagy gondolatok a latin konyháról

    Kislányunk első születésnapját – mint rendes Costa Rica-i család a sátoros ünnepekkor – mi is rizses csirkével, azaz arroz con pollóval ünnepeltük. Úgy éreztem...