Hagymás banán és szír joghurtos birka – Mit adott az asztalunkra a külföld?
Gyerekkori ízemlékeinknek a családi konyha mellett fontos elemei egy-egy utazás ételei. Mert ezeknek is megvan a saját zamatuk. Ehhez jönnek még a divatok: az...
Ayhan Gökhan
„A mentális állapotunk attól is függ, mit eszünk” – Interjú Vida Kata gasztrobloggerrel
A nagysikerű Babramegy című blog szerzője, Vida Kata pszichológus és blogger a növényalapú táplálkozás elkötelezett híve. Az étkezés mentális egészségünkre gyakorolt hatásáról, a főzés...
Bogos Zsuzsanna
Ibolyafagylalt és kapribogyós mártás – Mit főztek a magyarok a 20. század elején?
Ahány ház, annyi szokás. Mondjuk, de valóban így van? Ismerjük még a házunk szokásait? Nem inkább ugyanarra, ugyanazokra az ételekre gondolunk, ha a magyar...
Bogos Zsuzsanna
Ettek-e a magyarok teknőst?
Ha felütünk egy szakácskönyvet, számtalan izgalmas ételneven akadhat meg a szemünk. A közelmúltból a rántott löncshús láttán szaladhatott fel a szemöldökünk, a régi, gasztronómiával...
Bodonovich Ágnes
„Attól még, hogy vidéken vagyunk, nem kell sem magunkat, sem a vendéget alábecsülni”
Pesti István Michelin-csillagos séf bebizonyította, hogy vidéken is lehet magas minőségű a gasztronómia. A farm to table típusú vendéglátásban hisz, amelyben az idény határozza...
Jónás Ágnes
Rákóczi Feri: „Én igenis ki fogom nyitni a nők előtt az ajtót – ezzel nem megsértem, hanem megtisztelem őket”
„Tudod, ki az a Rákóczi Feri?” – kérdezgettem találomra az utca embereit egy esős szerdai napon. „Persze, az a nagydumás rádiós, imádjuk, jó srác!”...
Szám Kati
Széll Tamás: „Nem vagyok zsémbes vendég”
Széll Tamás, aki élénken tiltakozik, amikor sztárséfnek titulálom, az első magyar szakács, aki bejutott a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjébe és 2016-ban megnyerte az európai...
kepmas.hu
333 jó hely – megjelent a legújabb Balaton Gasztrokalauz
Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba. A kiadvány 333 tókörnyéki helyet ajánl, köztük 55...
Csorba Edit
„A menzás csokis piskóta maga volt a mennyország” – A Kádár-kori gulyáskommunizmus gasztronómiája
Régen minden jobb volt – vagy mégsem? Kulináris időutazás a Kádár-korba, ahol nem sajnálták a sütik tetejéről a porcukrot, a menzán gyakran megállt a...
Antal-Ferencz Ildikó
Magora, a vegán étterem, ahol a test és a lélek is jóllakik
Vác főterén, egy impozáns barokk épületben található egy rejtett kincs, a Szalay Andrea által megálmodott Magora Életmód Gyógyászati Központ. A vegán étterem mellett, ahol...
Jean Orsolya
Éljen a bistronómia!
Aki szereti a kifinomult francia és hagyományos magyar ízpárosításból született ínycsiklandó fogásokat a Dunára és Gellérthegyre néző panorámával együtt fogyasztani, a Monk’s Bistrot-ban jó...
Szám Kati
„A főzés és a piacozás környezetkímélő megoldás” – interjú Mautner Zsófival
Szeretek főzni. Kigondolni a piacon a menüt, elkészíteni, tálalni, nézni, ahogy jóízűen megeszik, aztán persze dicsekedni is egy-egy saját recepttel, és meghallgatni másokét. De...
Veres Gabriella
A fél világ nálunk lakott, ötvenkét négyzetméteren
Nem idegen tőlünk a vendégjárás, de ez a mostani különleges volt. Gyermekeink távoli országokban töltötték a tanulmányaikat, és rengeteg ismerősre tettek szert. Fiunk egy...
Ivády Nóra
Balatoni gasztrokalauz – kulináris iránytű a balatoni nyárhoz
Gyermekkoromban a balatoni konyha egyet jelentett a zsírban tocsogó lángossal, a „balatoni hekkel” és a sült kolbásszal. A balatoni gasztronómia akkoriban minden volt, csak...
László Dóra
Étel, ital, múzeum
Szentségtörés-e enni-inni a múzeumban? Hogyan jelenik meg, milyen jelentéssel bír az étel és az ital a kiállítótérben? Hol a határ kereskedelmi tevékenység és kulturális...
kepmas.hu
Trill Zsolt és Szűcs Nelli házasságról, színházról a februári Képmásban
A februári Képmás interjújában Trill Zsolt és Szűcs Nelli beszélnek a házasságukról, és arról, hogy hogyan szövi át a színházi munka a mindennapjaikat. A...
Ivády Nóra
Tárcák a dzsungelből 7. – A rizses csirke, avagy gondolatok a latin konyháról
Kislányunk első születésnapját – mint rendes Costa Rica-i család a sátoros ünnepekkor – mi is rizses csirkével, azaz arroz con pollóval ünnepeltük. Úgy éreztem...