Maradékmentő receptek ünnepek utánra – Egy kis csavarral új életre kelnek a sültek, a töltött káposzta és a kiszáradt bejgli is!
Karácsonykor még akkor is belefuthatunk abba a csapdába, hogy többet sütünk-főzünk, mint amennyit valójában elfogyasztunk, ha egész évben odafigyelünk arra, hogy ne pazaroljunk. Ilyenkor jön jól a kreatív maradékmentés. Mutatjuk, hogyan tudjuk a megmaradt ételeket úgy felhasználni, hogy egy kis csavarral izgalmas és egyben ízletes, új fogások váljanak belőlük.
A maradékmentés alapszabályai
A maradékmentés egyik fő szabálya, hogy csak azokat az ételeket használjuk fel újra, amelyek nem romlanak gyorsan: így például a hűtést nem igénylő ételeket, a süteményeket, kiflit, kenyeret.
A húsokat mindig tároljuk, hűtsük megfelelően, és hőkezelés nélkül soha ne használjuk fel újra!
A legtöbb főtt étel a főzés után 2-3 napig tárolható a hűtőben, de a halakat, a nyers tojásos és a tejes fogásokat együk meg minél előbb, vagy fagyasszuk le. Ha ezt a pár szabályt betartjuk, akkor már nyugodt szívvel vághatunk neki az újrahasznosításnak.
Sültek újragondolva
Ha sok sültünk maradt meg, akár pulyka, akár csirke, akár sertés, akkor készíthetünk levest vagy pitét is belőlük. Ha már éppen csak a csonton maradt egy kis hús, nehogy kidobjuk! A porcok, bőrök, csontok alapos, többórás kifőzésével – akár répát, zellert, hagymát, karalábét is hozzáadva – kollagénben és vitaminokban gazdag, immunerősítő csontlevest vagy alaplevet készíthetünk.
A megmaradt sült húst össze is tépkedhetjük, és szabadon választott főtt vagy sült zöldségekkel, például kelbimbóval, káposztával, brokkolival, sárgarépával együtt levelestészta-lapok közé tölthetjük, és ízletes pitét süthetünk belőle! A szaftosabb végeredményért keverjünk egy kis tejfölös szószt a sülthúsdarabokhoz! Pitét egyébként a töltött káposzta maradványainak a felhasználásával is készíthetünk.
Gyúrjunk klasszikus pizzatésztát, majd helyezzük rá a maradék káposztát, tejföllel locsoljuk meg, és mehet a sütőbe.
Ha még friss maradék húsunk van, abból készíthetünk salátát is. Mindössze 3 csésze apróra vágott, maradék sült pulyka vagy csirke, 2 szál apróra vágott újhagyma, 1 felaprított zellerszár, 3 evőkanál majonéz, fél fej tépett jégsaláta, fél csésze aszalt vörösáfonya, só és bors kell hozzá. Nincs más dolgunk, mint hogy a zöldségeket összekeverjük a majonézzel, majd hozzáadjuk a húst és a fűszereket is, végül pedig a vörösáfonyát. Fogyaszthatjuk a salátát magában is, de pirítóson vagy szendvicsbe töltve is nagyon finom.
Mi legyen a halászlé sorsa?
A megmaradt halászléből nagyon finom kocsonyát készíthetünk, illetve az sem rossz, ha a sűrűségén némi tejfölös habarással módosítunk, s nagyobb adag, pörccel gazdagon megszórt túrós csusza mellé kínáljuk.
Maradék húslevesből: rizses hús
A karácsonykor tálalt húsleves egyik leggyorsabb felhasználási módja, ha a megmaradt zöldségekkel együtt rizses húst készítünk belőle. Nincs más teendőnk vele, mint hogy felforraljuk a levest a maradék répával, gyökérzöldséggel, karalábéval és főtt hússal, majd a lé harmadának megfelelő mennyiségű rizst puhára főzünk benne.
A megmaradt krumplipüré új élete
A másnapos krumplipüré már nem igazán finom, ám ha egy kis tojást, lisztet és reszelt sajtot (ez lehet bármilyen sajt, de ízesebb, ha egy kis füstölt sajt is kerül a mixbe) keverünk hozzá, és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd olajban kisütjük, csodás kroketteket készíthetünk belőle, amit mindenki jóízűen fogyaszt majd.
A bejgli átváltozása
Nálunk a család alig várja, hogy megszikkadjon egy kicsit a bejgli, és a következő varázslatok egyikét hajtsam végre rajta.
Van, amikor tojáslikőrös tejszínnel sütöm össze. Ehhez felszeletelem a bejglit, tepsibe fektetem a szeleteket, majd a tejszínt néhány tojással, tojáslikőrrel és egy kevés mézzel elkeverem, a bejgliket ezzel a keverékkel nyakon öntöm, majd nagyjából 30–40 perc alatt 180 fokon megsütöm.
Máskor krémes desszert kerekedik a megunt diósból: vaníliakrémmel rétegezve, néhány szem befőttel gazdagítva üvegtálba halmozom. Jól megy hozzá a meggy, a szilva; és egy kis rummal is meglocsolhatjuk.
Hozzávalók:
5 dl tej
1 evőkanál búzakeményítő
2 evőkanál cukor
2 tojás
1 vaníliarúd
A tejből 1 decit elveszek, a többit a vanília kikapart belsejével felforralom. A félretett tejet a cukorral, a keményítővel meg a tojássárgákkal kikeverem, a forrásban lévő tejbe csorgatom. Ha újból felforrt, a tűzről lehúzom, és a habbá vert tojásfehérjét beleforgatom. A bejgliszeleteket (ami lehet diós, mákos vagy akár vegyesen) a vaníliás krémmel rétegezve tálba rakom és behűtöm.
A mézeskalács megmentője
A mézeskalács ugyan sokáig finom és puha marad, ha megfelelően tároljuk, azonban egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után még a legnagyobb rajongók is ráunnak.
A maradékok újrahasznosításának egy vidám és elegáns módja, ha sütinyalókákat (más néven cake pop-ot) kreálunk belőlük.
Szerintem senki nem fog panaszkodni miatta. A cake pophoz az alábbi összetevőkre lesz szükség:
40 dkg mézeskalács
5 dkg krémsajt
5 dkg mascarpone
2 evőkanál méz
késhegynyi őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg
25 dkg fehér csokoládé, 1 ek olaj (a bevonathoz)
dekorcukor a díszítéshez
pálcikák
A mézeskalácsot én késes aprítóval szoktam ledarálni (de akár húsklopfolóval is összetörhetjük), hozzáadom a krémsajtot, mézet és a fűszereket. Alaposan összegyúrom a masszát és egy órára hűtőbe teszem, majd kiveszem, gombócokat formálok belőle, és újra a hűtőbe teszem. A fehér csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztom, a pálcikák egyik végét a csokiba mártom, majd a mézeskalács gombócokba szúrom. Utána a gömböket is belemártom a csokiba, és vízszintesen addig forgatom őket, amíg a fölösleg lecsöpög róluk. Még dermedés előtt szórom meg dekorcukorral, és tálalásig hűtőben tartom őket. Fontos, hogy alaposan hűtsük be a gombócokat, mert úgy sokkal könnyebb velük bánni, szebben megtartják a formájukat, és a csokimáz is hamarabb megdermed úgy.
A mézeskalács egy másik közkedvelt felhasználási módja a családunkban, hogy a reggeli joghurtunkba keverjük.
Ehhez a mézeskalácsokat törjük apró darabokra (vagy akár por állagúra is zúzhatjuk őket), öntsünk rájuk egy pohár natúr vagy gyümölcsjoghurtot, majd gyümölccsel, mazsolával turbózzuk fel. (Ha natúr joghurtot használtunk alapnak, akkor még mézet is tehetünk hozzá.)
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>