Padlizsán paradicsommal: íme 3 különleges és könnyű recept!
A tojásgyümölcsöt vagyis padlizsánt legtöbbször csak krémnek készítjük el, esetleg cukkinivel vegyítve megsütjük, vagy egyszerűen csak kirántjuk. Pedig e zöldségből számtalan egyszerűen elkészíthető különlegesség is készülhet. Főleg, ha paradicsommal társítjuk.
Pikáns mártogatós
Szárított paradicsomból és tojásgyümölcsből igazi nyári nassolnivalót varázsolhatunk. Olyat, ami nemcsak finom, hanem még egészséges is. Ráadásul könnyű elkészíteni és cseppet sem hízlal, így bármikor fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
1/2 csésze szárított paradicsom
1 nagyobb padlizsán
olívaolaj, balzsamecet
bors, bazsalikom, kakukkfű
Elkészítés:
A szószhoz először áztassuk 10 percig meleg vízben a szárított paradicsomot, majd pirítsuk meg gyorsan egy kis olívaolajon. Ha ezzel megvagyunk, adjunk hozzá frissen őrölt borsot.
Eközben előmelegített tepsiben vagy grillen süssünk ropogósra egy-két hosszában négybe vágott padlizsánt (vigyázzunk, nehogy puhára süssük!). Ha megsült, locsoljuk meg ízlés szerint olívaolajjal vagy balzsamecettel, majd fűszerezzük borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel.
Amikor ezzel készen vagyunk, már mártogathatjuk is a szószba!
Padlizsános paradicsomleves
A paradicsomlevest nemcsak a jól megszokott módon, betűtésztával készíthetjük, hanem akár sósan is, és padlizsánnal is földobhatjuk – aztán pedig hideg frissítőként fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1 kisebb padlizsán
1 piros kaliforniai paprika
olívaolaj
Elkészítés:
Tegyük a paradicsomot forrásban lévő vízbe. Amikor a héja megrepedezik, vegyük ki a vízből, és hámozzuk meg. Vágjuk apróra, majd a darabokat csipet sóval és borssal fűszerezzük. Ha ezzel megvagyunk, egy lábosban pirítsuk addig, amíg pürés állaga nem lesz. Ekkor öntsük föl vízzel, forraljuk át, majd hűtsük le.
Vágjuk a padlizsánt egészen vékony szeletekre, pirítsuk meg olívaolajon, majd papírkendőn hagyjuk lecsöpögni. Ha ezzel megvagyunk, enyhén sózzuk meg, majd adjuk hozzá az egészen apró darabokra vágott kaliforniai paprikát. Öntsük a hideg paradicsomlevest tányérokba, majd a tetejére szórjuk rá a padlizsán és paprika keverékét.
Tojásgyümölcs-hegyek
A padlizsán, a paradicsom, a mozzarella és a pesto íze remekül passzol egymáshoz, egy kis ügyességgel igazán mutatós finomságot kreálhatunk belőlük.
Hozzávalók:
1 padlizsán, vékony szeletekre vágva
2 nagy paradicsom, meghámozva, 8–10 szeletre vágva
1 zacskó bivalymozzarella, szintén szeletekre vágva
olívaolaj
pesto
Elkészítés:
Süssük a sütőben világosbarnára a padlizsánszeletek mindkét oldalát. Ha ezzel elkészültünk, szeletenként rétegezzünk rájuk egy-egy paradicsom és mozzarellaszeletet, rétegzés közben pedig ízlés szerint sózzuk és borsozzuk az egyes karikákat. A rétegzést ugyanebben a sorrendben háromszor ismételjük meg, azzal a különbséggel, hogy a legfelső rétegből hagyjuk el a mozzarellát, a sort pedig paradicsommal zárjuk. A halmot fogpiszkálóval rögzítsük, majd toljuk be az egészet 10 percre a forró sütőbe. Ha ezzel is elkészültünk, vegyük ki a sütőből a halmokat, locsoljuk meg egy cseppnyi olívaolajjal, a tetejét pedig kenjük meg pestóval.
Padlizsános tészta
Tojásgyümölccsel a tésztákat is feldobhatjuk, segítségével ráadásul nemcsak finom, hanem egészséges és tartalmas menüt is készíthetünk.
Hozzávalók:
1/2 fej vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, ugyancsak apróra vágva
2 közepes padlizsán, közepes kockákra vágva
1 doboz paradicsompüré
1/2 dl tejszín
1/2 csésze apróra vágott friss bazsalikomlevél
1 doboz penne rigate
1 zacskó mozzarella
olívaolaj
Elkészítés:
Amíg a tészta fő, melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben. Amikor az olaj fölhevült, pirítsuk benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a padlizsánt, és kevergessük addig, amíg az meg nem kérgesedik az olajban. Hagyjuk a keveréket főni, és időnként kevergessük, amíg 5-7 perc alatt aranybarna nem lesz. Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a serpenyőből a keverék felét, és tegyük félre.
A padlizsános keverék alatt tegyük takarékra a lángot, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a tejszínt és a bazsalikom felét. A keveréket főzzük tovább lassú tűzön, időnként pedig kevergessük meg, amíg az ízük össze nem érik (4-5 perc).
Ha elkészült, szűrjük le a tésztát, majd tálaljuk a frissen elkészült szósszal. Ezt követően tegyük a tetejére a félretett padlizsános keveréket és a maradék bazsalikomot, majd a mozzarellát is, majd keverjük össze annyira, hogy az meg tudjon lágyulni.
A cikk a Képmás magazin 2012. júliusi számában jelent meg. A Képmás magazinra előfizethet itt>>
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>