Így főzz, ha már nem jut idő a konyhára! – Gyors és ízletes fogások félkész alapokból
Nincs sok idő, mégis kellene főzni valamit – ez az alaphelyzet. Ha az előző részben felsorolt alapokat már elsajátítottuk, és a lehető leghatékonyabban tudjuk kihasználni a konyhára jutó időt, sőt a kamránkat vagy a konyhapolcunkat is feltöltöttük néhány egyszerűbb alapanyaggal, már csak azt kell kigondolni, mit is főzzünk. Nem most fogjuk megvillantani szakácstudományunk minden trükkjét, de gyorsan és jót fogunk enni. Nézzünk pár példát!
Ahogy az előző részben végigvettük, a hétközbeni rohanós konyhánkat gyakran félkész alapanyagok, konzervek, fagyasztóban lakó hozzávalók fogják megmenteni. Nemcsak ebből fog állni a menünk, de érdemes kihasználni a velük nyerhető időt. Merthogy rengeteg időt lehet spórolni a használatukkal!
A konzervbab a hosszú főzési idő kivárása nélkül lehet
- pürésítve, tárkonnyal vagy rozmaringgal fűszerezve főzelék (a régi szakácskönyvek gyakori szereplője) – a maradék később kenyérre kenhető, és jó uzsonnának;
- vízzel (vagy alaplével, jó minőségű leveskockával) felöntve, fokhagymás rántással klasszikus főzelék;
- saláta: szintén régi receptek adták az ihletet – főtt tojással, ecetes-olajos dresszinggel leöntve, de néhol kapribogyóval, céklával, salátalevéllel is kiegészítve;
- „texmex” ihletésű leves kukoricával, korianderrel és tejföllel;
- chili con vagy sine carne: előbbihez darált húst pirítunk, felöntjük paradicsomlével, hozzáadjuk a babot és fűszerezzük, utóbbihoz hús helyett csak kukoricát teszünk.
A lencséből készülhet
- leves és saláta, mint a babnál (a századfordulós Kugler-szakácskönyvben olaj és tárkonyos ecet 1:3 arányú keverékével öntötték le, és galambbegysalátával, felkockázott főtt tojással keverték el salátának);
- püré: nagyon jól illik egy forró serpenyőben három perc alatt megpiruló csuka- vagy szárnyasmáj mellé, ha pürésítjük (a Zrínyi-udvarban is így ették a 17. században) – ehhez felöntjük vízzel a lencsét, kis vajat adunk hozzá, és botmixerrel pürésítjük, fűszere lehet bármilyen zöld (rozmaring, kakukkfű, csombor);
- pikáns főzelék: tejföllel és vízzel vagy tejszínnel felöntve, megmelegítve, kis mustárral, felnőtteknek sült kolbásszal, gyerekeknek anélkül, virslivel (ehhez a kolbász és a virsli egymás mellett megsül sütőben, mialatt a főzelék készül).
A fagyasztott zöldség még jobb választás, hiszen a konzervvel ellentétben vitamintartalma is magas: ezeket a frissességük csúcsán, leszedésük után a lehető legrövidebb ideig blansírozzák és sokkolva hűtik. A zöldborsó, a brokkoli, a spenót, a kukorica és a zöldbab lehet:
- rizzsel, bulgurral keverve egészséges köret gyorsan sült hús mellé, ráadásul főhetnek egyszerre: amikor félkész a gabona, beledobjuk a zöldséget is a főzővízbe;
- leves: a megfőtt zöldséget saját magával (kiveszünk két kanállal, és azt turmixoljuk) vagy vele főtt krumplival sűrítjük, esetleg rántással, tejszínnel, kókusztejjel, tejfölös habarással;
- krémleves vagy főzelék: az egészet botmixerrel pürésíthetjük, ezt hozzáadott vajjal vagy krémsajttal, esetleg tejszínnel, netán fetasajttal lehet tovább krémesíteni és laktatóbbá tenni ízlés szerint – önmagában is megáll, de sült hús, hal, virsli, tükörtojás mellé is adható köretként;
- köret: a zöldborsó, feta, kakukkfű és a kukorica, reszelt sajt, tejszín, illetve a brokkoli, snidlinges krémsajt például remek kombináció, izgalmas, tápláló, hamar elkészül (ha a zöldség egy részét magában mixeljük csak, a tejtermékek nélkül, hozzátápláláskor adható sült hallal vagy csirkemellel a kisebbeknek is);
- szendvicskrém vagy tésztaszósz: pürék maradékát felhasználhatjuk így, esetleg csőben sült tészta szószának másnap;
- zöldséglepény: ha az előző napi püré vagy főtt zöldség (pl. brokkoli) mellé krumplit reszelünk, netán lisztet és tojást adunk hozzá, majd kisütjük – fűszeres joghurttal (joghurt, fokhagyma és citromlé vagy joghurt és snidling) tálalhatjuk, esetleg zsemlébe téve, télen savanyított zöldségekkel szendvicsként ehetjük.
Ezen a ponton úgy érezhetjük, hogy túlságosan dominálnak a pürék, melyeket ugyan levesnek főzeléknek, szósznak is készíthetünk, de mégiscsak pürék… Ezért enyhítő körülményként elárulom, hogy bár vacsorának önmagukban is megállják a helyüket, ebédként mással is kombinálhatók. Egy borsópüré mellé például sült hús (ez lehet előző napi maradék is) illik, egy kukoricakrémleves mellé adhatunk másodiknak tésztaételt.
Korábban készített zöldséggolyó, fasírt, nudli vagy gnocchi a fagyasztóból szintén megmentheti az ebédet. A kamrapolcról egy tészta vagy a fagyasztóból a gnocchi a fenti zöldségkrémekkel vagy maradék zöldségből készült szósszal lehet ebéd is.
Ha délután sütőtököt sütünk – amíg a sütő dolgozik, csinálhatunk mást –, ez lesz a vacsora (hozzátápláltnak magában, felnőtteknek vele sült camembert sajttal, aszalt szilvával). Másnap vízforralóban vizet forralunk; ha kész, átöntjük egy lábasba, és a forrásban lévő vízben kifőzzük két perc alatt a fagyasztott gnocchit. A maradék sütőtököt reszelt sajttal és tejszínnel (vagy kókusztejjel) botmixerrel pürésítjük, összekeverjük a gnocchival, megszórjuk szerecsendióval és zsályával, összeforraljuk, és kész.
Szószok
Amennyiben a főtt zöldségekből készült szósznak nem vagyunk rajongói (bár tejszínnel vagy paradicsomlével felöntve érdemes mégis egy próbát tenni velük), de van olyan szerencsénk, hogy nyáron volt időnk tésztaszószt készíteni, sőt még nagyobb szerencse esetén családtagtól kaptunk, már nyert ügyünk van: elég tésztát főzni hozzá. Ha több időnk van, amíg a tészta elkészül, húsgolyót, esetleg kolbászkarikát vagy csíkokra vágott csirkemellet is süthetünk hozzá.
Paradicsomlé
Egy kis utófűszerezéssel és melegítéssel készülhet belőle leves, betűtésztával vagy rizzsel (ahogy Rézi néni szakácskönyvében olvashatjuk, a 19. századból). De főzelékké is alakulhat: egyik kedvenc ételem a paradicsomlében főtt zöldbab kaporral. Tükörtojással vagy mozzarellával tálalható. Előző este alufóliában, egészben sült céklával összeturmixolva a paradicsomlé, jól fűszerezve (só, bors, szegfűszeg, fahéj), remek leves lesz. Durvára vágott diót szórok a tetejére tálaláskor.
Lecsó
Önmagában, tojással, rizzsel vagy éppen sült csirkemáj mellé is kiváló. Utóbbi nagyon hálás alapanyag, öt perc sem kell, míg elkészül, de tény, hogy nem egy általános gyerekkedvenc fogás. A lecsót ugyanakkor tepsis egytálételhez is felhasználhatjuk: egy réteg karikára vágott krumplit, egy réteg hagymát, egy réteg karaj- vagy harcsaszeletet öntsünk le lecsóval, és süssük készre, míg a gyerekkel játszunk vagy kiteregetünk.
Itt kitérnék a tepsis ételekre úgy általában, mert ezek igazi jolly jokerek. Viszonylag gyorsan összeállíthatók, hiszen csak bepakoljuk a hozzávalókat egy jó nagy tepsibe, és a sülés ideje alatt sok mással haladhatunk. Süthetünk egyben sertés- vagy csirkecombot, csirkemellet, tarját, marhacombot, mellette pedig a köretként kínált krumpli is elkészülhet. A húsok mellé tehetünk rengeteg hagymát vagy gyümölcsöt, ez lesz a mártás alapja (alma- vagy körteszeletek esetén kicsit összenyomkodjuk, vajjal és a szaft egy részével krémesre keverjük, a hagymát a hús tetejére halmozva vagy tejszínnel átmelegítve adhatjuk. Zöldségekkel rétegezhetünk karajt vagy halat (egyben vagy filében).
Kompótok
A gyümölcskompótból (pl. alma, körte, barack) készülhet első fogásként gyümölcsleves, akár egészben, akár krémlevesnek elkészítve, tejszínnel vagy kókusztejjel felöntve. Vaníliaporral, vaníliás pudinggal vagy fahéjjal fűszerezhető. Szoktam mellé készíteni nyers túrógombóckákat is (túró, tejföl, kókuszreszelék és méz gyúrható állagúra kikeverve, majd kis gombócokra formálva), de ez elhagyható. A Divat Újság 1909-es receptjében az almakompótot egy kis aszúval és baracklekvárral melegítették, majd tejberizs tetejére kanalazták. Ez pedig átvezet a maradékmentés hálás témakörébe, ahol a gyerekek által meghagyott délutáni gyümölcs másnap reggel turmixban, zabkásában, tejberizsben vagy palacsintatésztába kerülve születik újjá. De ez már egy másik cikk témája…
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>