Így főzz, ha már nem jut idő a konyhára! – Jó barátaink: az idő, a gyerekek és a kamra

Nem az idő szabja magát mihozzánk, hanem mi szabjuk magunkat az időhöz – szól a néha fájóan igaz mondás. Amikor 24 óra alatt kell minőségi időt tölteni gyermekünkkel (gyermekeinkkel), helytállni a munkahelyen és legalább annyira lépést tartani a háztartási teendőkkel, hogy ne dőljön ránk a lakás, nagyon nem lehet művészkedni a konyhában. Ám, ha bonyolult fogások nem is, tápláló, egészséges és gyorsan elkészülő ételek így is kikerülhetnek a kezünk alól. Nézzük, hogyan!

főzés ötletek
A kép illusztráció − Forrás: Freepik

Kezdhetném azzal, hogy egy tökéletes világban a heti ebédet a gondosan elkészített menüterv alapján főzzük, de túl jól ismerem ennek a korlátait. Nehéz előre kitalálni, hogy mit fogunk négy nap múlva megkívánni, és mindig közbejön valami – például gyerekünk éppen most változtatja meg az ízlését, és az eddigi kedvencére rá se bír nézni… Nem baj. Ha csak egy részét is betartjuk, már sokat segítettünk magunkon, a kamra pedig minden rendkívüli esetben kihúz a bajból, tudunk belőle rögtönözni. 

Éppen ezért, szerintem a titok inkább ez: hatékony időgazdálkodás, jó receptek és egy ügyesen feltöltött kamra. 

(Ha nincs kamránk, a konyhaszekrény vagy csupán két polc is elég, de az okosan legyen megpakolva.) 

 Az idő

Sokat nyerhetünk azzal, ha van egy főzési tervünk. Ez nagyon komolyan hangzik, pedig semmi másról nincs szó, mint hogy érdemes pár percet rászánni és kitalálni, mit és hogyan fogunk főzni, miként lesz az a leghatékonyabb, leggyorsabb. Ha előre megtervezve, rendszerben gondolkodunk és dolgozunk, készülhet több étel párhuzamosan. Olyan egyszerű dolgokra gondolok itt, mint hogy amíg fő a leves, nekiállhatunk a másodiknak. Amíg sül a hús, felapríthatjuk a zöldségeket a körethez. Ha nincs még kialakult gyakorlatunk ebben, mindig gondoljuk végig, melyik alapanyagnak kell a legtöbb készülési idő, és kezdjük azzal. Amikor az már magától sül vagy fő, ráfordulhatunk a többi teendőre. 

De dolgozhatunk több részletben is, valami más tevékenység üresjáratában. 

Elkészülhet például előre a szósz, és valamikor később, frissen a tészta. 

Ha másnap krémleves lesz, vacsora vagy reggeli közben megfőzhetjük (vagy sütőben süthetjük) a zöldséget hozzá. Amíg alapanyagunk teszi a dolgát, mi beindíthatjuk vagy épp lezárhatjuk a napot. Később már csak be kell fejezni. Ha sütőben sütünk egytálételt, amíg az készül, tudunk a lakásban tenni-venni, esetleg játszani – bátrabbak és kertes házban élők akár a levegőzést is meg tudják oldani közben. Szóval, mindenekelőtt tervezzük meg, hogyan tudjuk a legjobban kihasználni az időt! 

Kép
főzés gyerekkel
A kép illusztráció − Forrás: Freepik

A körülmények

Nagyon sokat számít az is, ha megfelelő körülmények között állunk neki a főzésnek. Egyértelműnek tűnik talán, de nem árt tudatosítani, rengeteget nyerünk azzal, ha: 

  • észszerűen rendezzük be a munkaterületet, jól elférünk, és minden könnyen elérhető; 
  • ugyanakkor csak az van kéznél, amit használunk (így nem megy el az idő felesleges dolgok pakolásával vagy kerülgetésével);
  • menet közben is mindig rendet teszünk magunk után (egyrészt a végén nem fog úgy kinézni a konyha, mint ahol atombomba robbant, másrészt minden munkafolyamathoz lesz elég helyünk, tiszta munkapultunk).

Ha otthon vagyunk a gyerekekkel, őket is bevonhatjuk a főzésbe. Néha persze erre sem türelmünk, sem időnk nincs (sokkal lassabb és maszatosabb így a munka, ez igaz), ám akkor is ott lehetnek velünk a konyhában.

Az enyémek szívesen segítenek, ha konkrét feladatot kapnak: kérek például tizenkét darab krumplit, amit szépen megszámolnak, és felelősségteljesen kihordanak a kosárból a konyhapultra. 

Ezalatt én haladhatok mással, mégis együtt vagyunk, tanulunk. Zöldségpucolásban, golyóformázásban szintén örömmel szoktak segíteni. Ha pedig mégsem, úgy ők a konyhaasztalnál maszatolnak, festegetnek, míg én a pult és a tűzhely között szorgoskodom. Az ügyes időgazdálkodás, a munkaszervezés, a rendszerben gondolkodás idővel rutinná válik, ezért érdemes minél előbb kialakítani mindezt. 

A recept

Szerencsére rengeteg recept közül válogathatunk akár az interneten, akár könyvekből. Jamie Oliver például kötetbe szedte a 15 és a 30 perc alatt elkészíthető ételeket. De említhetem a Pesti Hírlap 1930-as években megjelent válogatását is, amely korát megelőzően ugyancsak ezt a témát járta körül. Ebben olyan ételek találhatók, mint a fasírt, a pirított szárnyasmáj, a pirospaprikás lisztbe forgatott és olajban sült hal, a köménymagos rántott leves, a tarhonyaleves, a tojásos nokedli, a vajon párolt, majd tejszínnel felöntött és egy kis citromlével megbolondított spenótfőzelék, füstölt hússal dúsított saláták vagy a reszelt csokival szórt tejbegríz. Mindegyik kiváló étel, és valóban nagyon hamar elkészülnek. Érdemes gyűjteni az ehhez hasonló ételeket, hogy akkor is legyen mit előhúzni, amikor semmi épkézláb válasz nem jut eszünkbe arra a kérdésre: mit főzzek holnap?

Kép
főzés gyorsan
A kép illusztráció − Forrás: Freepik

A kamra

Szükség lesz néhány kompromisszumra. A kifogástalan fogásokat elkészíthetjük hétvégén, amikor csupa friss és inspiráló alapanyaggal jövünk haza a piacról. 

Hétközben, sietősen megteszik a jó minőségű, de félkész alapanyagok, a fagyasztóból vagy a kamrából jövő hozzávalók is. 

Rengeteg időt lehet ugyanis spórolni velük. Persze mindig a friss a legjobb, de ha fáradtak vagyunk, ha sok más teendővel kell megküzdeni, érdemes kihasználni minden segítséget. A kamralakók bármikor kihúznak minket a bajból, ha nem szeretnénk vásárolni menni, de valamit mégiscsak főzni kell. 

A hüvelyesek például egy csomó ételben teljesen megfelelők konzervből is, és nem kell kivárni a hosszú főzési időt. Főzelék, leves, egytálétel, zöldséggolyó, köret, de még szendvicskrém és őszi-téli saláta is lehet belőlük, ezekre a következő részben példákat is mutatok. A fagyasztott zöldborsó, brokkoli, spenót, kukorica nem tartalmaz kevesebb vitamint, mint a friss, ráadásul egész évben hozzáférhető. (Persze amikor megjelenik a piacon az első, nyilván abból érdemes főzni. De az év többi részében éljünk bátran a modern kor adta lehetőségekkel.) Leves, főzelék, köret, tésztaszósz vagy zöldséglepény készíthető belőlük viszonylag gyorsan. 

Praktikus fogások ezek, két okból is. Egyrészt a válogatós gyerekeknek tésztaszószba vagy fasírtba sok mindent bele lehet rejteni. Másrészt, ezekből egyszerre többen, többféle módon lakhatnak jól. 

Egy zöldségpüré például megfelelhet a hozzátáplálás alatt álló kisebb családtagnak – persze a zöldség legyen bio ebben az esetben, de borsót például saját vegyszermentes kertből is lehet télire lefagyasztani. 

Frissen sült hússal kiegészítve és a krémfőzeléket fetasajttal dúsítva jól lakhat vele a felnőtt is. A gyorsan elkészíthető ételek egy-két sémára épülnek, mégis, vagány fűszerezéssel és néhány dolog megváltoztatásával sokféle módon kombinálhatók. A következő részben erre mutatok konkrét példákat.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti