Drezdai kalács - Christstollen recept

A stollen formája a bebugyolált Kisjézusra emlékeztet. Hagyományosan az adventi böjt időszakában készült, tulajdonképpen egy fehér kenyér, melybe csupán liszt, víz és élesztő, vaj helyett pedig olaj került. A németeknél csak a repceolaj létezett, de ez az „olaj ízű” sütemény a nemesek körében nem lett népszerű. Ezért az akkori tartományfejedelem, Ernst von Sachsen a pápához fordult, aki végül is híres „vajlevelében” adta ki az engedélyt a vaj használatára.

drezdai kalács stollen recept
Stollen, kép: Jens Zieschank/Pixabay

Hozzávalók: 15 dkg mazsola, 2 cl rum, 2,5 dl tej, 10 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 20 dkg vaj, 10 dkg cukrozott citromhéj, 10 dkg cukrozott narancshéj, 10 dkg mandula vagy mogyoró

A tetejére: 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj

Elkészítés: A mazsolát a rumba áztatjuk. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet, elkeverjük, és kb. 15 percig kelesztjük. A maradék tejet felverjük a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval, a fűszerekkel és a felolvasztott langyos vajjal. Kisebb adagokban a liszthez adjuk, és robotgéppel hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 30 perc). 

A cukrozott gyümölcsöket, a mandulát összevagdaljuk. A tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk a lecsepegtetett mazsolát, és az összevagdalt gyümölcsöket. Szokás még a közepébe vékony marcipán rudat fektetni töltelékként.

Egy kb. 25 cm hosszú, vastag veknit alakítunk belőle, harmadánál kissé elvékonyítjuk. A kisebb részt ráhajtjuk a nagyobbra, hosszúkás formára igazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben letakarva még 15 percig kelesztjük. A sütőt 240 fokra előmelegítjük. 

A kalácsot a középső rácsra rakjuk, visszakapcsolunk 180 fokra, és kb. 1 órát sütjük. Még forrón többször átkenjük az olvasztott vajjal, vastagon megszórjuk porcukorral. Hagyjuk egészen kihűlni, majd alufóliába csomagoljuk, és legalább 1 éjszakát állni hagyjuk, de még finomabb, ha áll néhány hétig.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti