Több országban is hagyományos ünnepi finomság a keresztes cipócska – Íme a recept!
Ezek a forró zsömlék angol húsvéti sütemények, nevüket a tetejükön lévő keresztről kapták. A leírások szerint ez a sütemény még a kereszténység előtti korból...
Vécsey Szám Kata
Svéd sáfrányos kalács - Lussebullar recept
A svéd karácsony tulajdonképpen december 13-án, Luca napján kezdődik. Azért nevezetes ez a dátum, mert a Gergely-naptár bevezetése előtt ekkorra esett az év legrövidebb...
Vécsey Szám Kata
Olasz panettone recept
Panettonét közel kétezer éve sütnek Itáliában, mai formájában 500 éve ismert. Eredetéről számtalan legenda kering, az egyik szerint a XV. században élt Ludovico Sforza...
Vécsey Szám Kata
Angol karácsonyi puding recept
Angliában általában öt héttel karácsony előtt készítik. Kedves szokás, hogy minden családtag kavar egyet a tésztán, és közben kíván valamit.
Vécsey Szám Kata
Drezdai kalács - Christstollen recept
A stollen formája a bebugyolált Kisjézusra emlékeztet. Hagyományosan az adventi böjt időszakában készült, tulajdonképpen egy fehér kenyér, melybe csupán liszt, víz és élesztő, vaj...
Vécsey Szám Kata
Vitamindús és gyulladáscsökkentő: milyen ételeket egészíthetünk ki egy kis zsázsával?
Próbálja ki különleges zsázsa receptjeinket!
Vécsey Szám Kata
Ötletek a bazsalikomhoz: mihez adjuk a dél-európaiak kedvelt fűszerét?
Receptek bazsalikommal: tehetjük pogácsába, túróba, de akár pesto is készülhet belőle!
Vécsey Szám Kata
Mi minden lehet finom egy kis kaportól?
Svájci pirítós, hideg burgonyaleves és cukkinis muffin receptek – variációk kaporra!
Vécsey Szám Kata
Savanykás, de nagyon egészséges: finomságok rebarbarából
Savanykás íze nagyon markáns, érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj.
Vécsey Szám Kata
Mi mindenre jó a citrom a limonádén kívül?
Kínában már 4000 évvel ezelőtt termesztették, és nagy becsben tartották a citromot. Először csak a császár és magasabb beosztású, módos tisztségviselők körében terjedt el...
Vécsey Szám Kata
Gondolkodók elesége: mi mindent készíthetünk dióból?
A dió egyik leghasznosabb fafajta, hiszen felhasználható minden „porcikája”. Fáját szívesen használják fafaragók, asztalosok, levele, a dió burka és termése pedig igen sokrétűen felhasználható...
Vécsey Szám Kata
Múltidéző finomság: variációk francia teasüteményre
Sokan úgy gondolják, Marcel Proust tette világhírűvé az Az eltűnt idő nyomában című művével ezt az apró, kagylócska formájú süteményt. Az elbeszélő egy madeleine-nek...
Vécsey Szám Kata
Szent Márton kenyere: hogyan készül a Weckmann?
A népszokás szerint a november 11-i Márton nap zárja le az éves gazdasági munkát, és kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka. Ezen a...
Vécsey Szám Kata
A szegények kenyere, a gazdagok csemegéje: mit készítsünk gesztenyéből?
Néhány különleges szelídgesztenye recept, amit érdemes kipróbálni.
Vécsey Szám Kata
Boldogasszony csipkéje: mit készítsünk málnából?
A magyar nyelv csipkézett leveleiről boldogasszony csipkéjének is nevezi, ezt a kis piros gyümölcsöt, amely magas vitamintartalma mellett főként nőgyógyászati panaszok enyhítésére hatásos.
Vécsey Szám Kata
Tejes finomságok: a levendulás Crème Brûlée, a Dulce de Leche és a Flan receptje
A Dulce de Leche igazi latin-amerikai édesség, szó szerint azt jelenti: „Valami édes tejből”. Tej, cukor és egy kevés vanília kell csak hozzá, és...