Vécsey Szám Kata

  • Vécsey Szám Kata
    húsvéti cipó recept

    Több országban is hagyományos ünnepi finomság a keresztes cipócska – Íme a recept!

    Ezek a forró zsömlék angol húsvéti sütemények, nevüket a tetejükön lévő keresztről kapták. A leírások szerint ez a sütemény még a kereszténység előtti korból...
  • Vécsey Szám Kata
    svéd sáfrányos kalács recept

    Svéd sáfrányos kalács - Lussebullar recept

    A svéd karácsony tulajdonképpen december 13-án, Luca napján kezdődik. Azért nevezetes ez a dátum, mert a Gergely-naptár bevezetése előtt ekkorra esett az év legrövidebb...
  • Vécsey Szám Kata
    olasz panettone recept

    Olasz panettone recept

    Panettonét közel kétezer éve sütnek Itáliában, mai formájában 500 éve ismert. Eredetéről számtalan legenda kering, az egyik szerint a XV. században élt Ludovico Sforza...
  • Vécsey Szám Kata
    angol karácsonyi pudding recept

    Angol karácsonyi puding recept

    Angliában általában öt héttel karácsony előtt készítik. Kedves szokás, hogy minden családtag kavar egyet a tésztán, és közben kíván valamit.
  • Vécsey Szám Kata
    drezdai kalács stollen recept

    Drezdai kalács - Christstollen recept

    A stollen formája a bebugyolált Kisjézusra emlékeztet. Hagyományosan az adventi böjt időszakában készült, tulajdonképpen egy fehér kenyér, melybe csupán liszt, víz és élesztő, vaj...
  • Vécsey Szám Kata
    zsázsa

    Vitamindús és gyulladáscsökkentő: milyen ételeket egészíthetünk ki egy kis zsázsával?

    Próbálja ki különleges zsázsa receptjeinket!
  • Vécsey Szám Kata
    bazsalikom

    Ötletek a bazsalikomhoz: mihez adjuk a dél-európaiak kedvelt fűszerét?

    Receptek bazsalikommal: tehetjük pogácsába, túróba, de akár pesto is készülhet belőle!
  • Vécsey Szám Kata
    kapor

    Mi minden lehet finom egy kis kaportól?

    Svájci pirítós, hideg burgonyaleves és cukkinis muffin receptek – variációk kaporra!
  • Vécsey Szám Kata
    rebarbara

    Savanykás, de nagyon egészséges: finomságok rebarbarából

    Savanykás íze nagyon markáns, érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj.
  • Vécsey Szám Kata
    citrom

    Mi mindenre jó a citrom a limonádén kívül?

    Kínában már 4000 évvel ezelőtt termesztették, és nagy becsben tartották a citromot. Először csak a császár és magasabb beosztású, módos tisztségviselők körében terjedt el...
  • Vécsey Szám Kata
    diós recept

    Gondolkodók elesége: mi mindent készíthetünk dióból?

    A dió egyik leghasznosabb fafajta, hiszen felhasználható minden „porcikája”. Fáját szívesen használják fafaragók, asztalosok, levele, a dió burka és termése pedig igen sokrétűen felhasználható...
  • Vécsey Szám Kata
    madelaine

    Múltidéző finomság: variációk francia teasüteményre

    Sokan úgy gondolják, Marcel Proust tette világhírűvé az Az eltűnt idő nyomában című művével ezt az apró, kagylócska formájú süteményt. Az elbeszélő egy madeleine-nek...
  • Vécsey Szám Kata
    Szent Márton kenyere

    Szent Márton kenyere: hogyan készül a Weckmann?

    A népszokás szerint a november 11-i Márton nap zárja le az éves gazdasági munkát, és kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka. Ezen a...
  • Vécsey Szám Kata
    gesztenye recept

    A szegények kenyere, a gazdagok csemegéje: mit készítsünk gesztenyéből?

    Néhány különleges szelídgesztenye recept, amit érdemes kipróbálni.
  • Vécsey Szám Kata
    málna receptek

    Boldogasszony csipkéje: mit készítsünk málnából?

    A magyar nyelv csipkézett leveleiről boldogasszony csipkéjének is nevezi, ezt a kis piros gyümölcsöt, amely magas vitamintartalma mellett főként nőgyógyászati panaszok enyhítésére hatásos.
  • Vécsey Szám Kata
    Kép: Pixabay

    Tejes finomságok: a levendulás Crème Brûlée, a Dulce de Leche és a Flan receptje

    A Dulce de Leche igazi latin-amerikai édesség, szó szerint azt jelenti: „Valami édes tejből”. Tej, cukor és egy kevés vanília kell csak hozzá, és...
  • Vécsey Szám Kata
    Almatörténetek

    Almahistóriák