Angol karácsonyi puding recept

Angliában általában öt héttel karácsony előtt készítik. Kedves szokás, hogy minden családtag kavar egyet a tésztán, és közben kíván valamit.

angol karácsonyi pudding recept
Kép: Profimedia - Red Dot

Hozzávalók: 50 dkg piros mazsola, 25 dkg fehér mazsola, 25 dkg nagy szemű (szultánia) mazsola, 5 dkg kandírozott narancshéj (citromhéj is lehet), Guinnes-sör, brandy, 1-2 evőkanál hámozott és apróra vágott mandula, 1 db meghámozott, reszelt alma, fél narancs reszelt héja és leve, 3 tojás, 10 dkg finomliszt, fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, csipetnyi reszelt szerecsendió, fél teáskanál fahéjas-gyömbéres (mézeskalács) fűszerkeverék, 15 dkg zabpehely, 15 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg barnacukor, a formák kikenéséhez 15 dkg zsiradék (eredetileg faggyú).

Elkészítés: Egy éjszakára brandybe és fekete sörbe áztatjuk a vegyes mazsolát és az 5 dkg kandírozott narancshéjat. (A fekete sör nem azonos a barna sörrel, helyette használhatunk fekete teát). Ezután tálba tesszük a beáztatott gyümölcskeveréket és a többi hozzávalót. Addig keverjük, amíg az összes folyadék felszívódik. Ez nem könnyű művelet, mert a keverék nehéz és kemény, sokáig és alaposan kell dolgoznunk, hogy minden szépen összeálljon.

Öntsük kizsírozott edényekbe a pudingot, finoman nyomkodjuk le, hogy mindenhol egyenletes legyen. A kész tésztát be kell fedni, először egy réteg zsírpapírt teszünk rá, majd erre egy réteg alufóliát. Egy konyharuhával is betakarhatjuk. Hagyjunk helyet hogy a puding meg tudjon emelkedni, és madzaggal jó szorosan tekerjük körbe az edényeket, hogy ne kerülhessen víz bele. 

Spárgából készítsünk rá fogót, ennél fogva engedjük bele a forrásban lévő vízzel félig teli lábasba. Figyelni kell, hogy forr-e a víz, és néha pótolni kell. A kisebb puding gőzölése hat óra, a nagyé pedig nyolc óra. Ezután tegyünk rá új, száraz borítást. Így sokáig eláll hűvös, száraz helyen.

Szokás a tálalás előtt még 1-2 órát újra gőzölni, hogy forró legyen. Semmiképp se tegyük a mikrohullámú sütőbe, mert felrobban!

Az angol karácsonyi pudingot általában brandyvel flambírozzák és „brandy butterrel” tálalják, ami brandyvel és cukorral elkevert, erősen lehűtött vaj.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti