Az egres öt „arca”: leves, muffin, gyümölcstorta is készíthető belőle

Öt receptet mutatunk egres – más néven piszke – felhasználásával.

egres gyümölcstorta
Kép forrása: Pixabay/congerdesign

Az elpusztított szőlőültetvények helyén kezdett teremni az egres, ami sziklás hegységekben, bozótosokban őshonos. Sokáig csak gyűjtögették, nem termesztették. Nemesítését is viszonylag későn, a XVI. században kezdték Angliában. A Tudor-ház uralkodása alatt igen kedvelt gyümölcs volt. Franciaországban a mai napig nincs saját neve, egyszerűen csak „groseille de maquereaunak” hívják, jelentése: makrélához való ribizli. Magyarországon a szőlő-gyökértetű 1875-ben hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, melynek helyén hamarosan egres növekedett. Ezek a köszméte-telepek a lisztharmat miatt hamarosan eltűntek, és elkezdték a lisztharmatnak is ellenálló fajtát telepíteni.

A hivatalosan köszmétének nevezett egres (Ribes uva crispa) a magyar nyelvben több néven ismert, úgy, mint pöszméte, köszméte, piszke, büszke. Az egres a latin agrestis (mezei, vad) szóból ered.

A gyümölcs energiatartalma kevés, de nagyon sok benne az A-, B1-, D- és C-vitamin, ill. a szervezetünk számára fontos ásványi anyagok, a foszfor, kálium, kálcium, niacin. Fontos elemek még benne a citromsav, a gyümölcs- és a szőlőcukor, ill. a pektin.

A benne lévő pektin segíti az emésztést, ezért is adják sültek mellé szósznak, és csökkenti a koleszterinszintet. 

Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre, a szívre, a májra és a vesére. Gyulladással, lázzal járó betegségek esetén is ajánlatos egresszörpöt inni, hűsítő, nyugtató hatása miatt. A gyümölcsből nagyobb mennyiséget azonban nem érdemes fogyasztani, mert hasmenést okozhat!

Szedhetjük az egrest még nem teljesen érett állapotban, ilyenkor magas pektintartalma miatt érdemes más, nehezebben kocsonyásodó gyümölccsel együtt befőzni. Nagyon finom málnával, feketeribizlivel. Az ismert egresszószon kívül még nagyon sok finomság készíthető belőle. 

Egres-muffin

Hozzávalók: 25 dkg egres, 10 dkg fehér csoki, 15 dkg vaj, 12 dkg barnacukor, 3 tojás, 1 tasak vaníliáscukor, 27 dkg liszt, egy tasak sütőpor, 4 ek tej

A vajat, cukrot, vaníliáscukrot egy csipet sóval könnyű krémmé kikeverem, majd a tojásokat egyenként hozzáadom. A lisztet a sütőporral együtt hozzákeverem a krémhez, majd a megtisztított egrest, apróra vágott csokoládét és a 4 evőkanál tejet dolgozom bele. A tésztát kivajazott, kilisztezett muffinformákba öntöm (csak a forma ¾-ig), és 175 fokon 25 perc alatt megsütöm. Ha kissé kihűlt, megszórom porcukorral vagy kakaóporral.

Kép
egres muffin
Kép forrása: Pixabay/s kotovaphoto88

Piszkeleves meggyel

Fél kilogramm egrest, 25 dkg meggyet megtisztítok,  ¼ liter vízzel, ½ liter fehérborral és 15 dkg cukorral 5 percig forralom, majd egy kevés tejszínnel még 15 percig főzöm. A kész levest porcukorral kemény habbá vert tojáshabbal tálaljuk, kanállal kedves kis felhőcskéket formázva belőle. Szórhatunk a tetejére csoki- vagy kókuszreszeléket.

Egres-chutney

Egy teáskanál köménymagot egy csésze forrásban lévő vízzel beáztatok, 5 percig állni hagyom. 250 ml fehérborecetet felforralok, és 50 dkg cukrot benne feloldok. Hozzáadok 1 kg megtisztított egrest, a beáztatott köménymagot, 2 fokhagymagerezdet, egy teáskanál sót, fél teáskanalanként fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, és az egészet 20 percig összeforralom. Még forrón sterilizált üvegekbe töltöm. Nagyon finom sültekhez, fűszeresebb fogásokhoz.

Zöld dzsem- egres kivivel

Fél kilogramm megtisztított, megmosott egrest pürésítek, és fél kilogramm hámozott, kis kockákra vágott kivivel vegyítek. A gyümölcsöt összekeverem 1 kilógramm 1:1 arányú befőzőcukorral, és nagy lángon forralom 4-5 percig. Hozzákeverek 30 ml rumot, és még forrón sterilizált üvegekbe töltöm. Az üvegeket szárazdunsztban hagyom kihűlni.

egres lekvár
Kép forrása: Pixabay/monika1607

Gyümölcstorta egressel

Nagyon gyorsan elkészíthető ez a finomság, ha váratlan vendégeink állítanak be egy nyári délutánon. Vásárolt vagy gyorsan megsütött gyümölcstortalapot megkenek vastagon vaníliapudinggal, és erre rendezem az egresszemeket, bármilyen idénygyümölccsel párosítva. Tejszínhabbal tálaljuk, ehető virágszirmokkal, például körömvirággal díszíthetjük.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti