Vitamindús és gyulladáscsökkentő: milyen ételekhez illik a zsázsa?
Próbálja ki különleges zsázsa receptjeinket!
Fűszeres töltött tojás zsázsával
Hozzávalók: 6 tojás, tejföl, vaj, krémsajt, só, bors, zsázsa
A tojásokat megfőzzük, kettévágjuk és a sárgájukat kivesszük. A tojássárgáját összekeverjük, összetörjük a többi hozzávalóval, és visszatöltjük a tojásokba. A tetejét megszórjuk zsázsalevéllel, esetleg reszelt sajttal.
Zsázsás gombás rizs
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1-2 evőkanál olaj, 5 dkg szalonna apró kockára vágva, 1 zöldhagyma szeletelve, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó zsázsa, 1 zöldpaprika karikára vágva, 20 dkg rizs
A gombát felszeleteljük, tálba tesszük, leöntjük 5 dl forró vízzel és állni hagyjuk. A szalonnát, hagymát és fokhagymát gyakran keverve addig sütjük 1-2 evőkanál forró olajban, amíg szép barna nem lesz, ekkor megsózzuk. Rátesszük a gombát a levével együtt és felforraljuk. Forrás közben beletesszük a rizst, az apróra vágott zsázsaleveleket, a zöldpaprikát és takaréklángon kb. 20 percig főzzük. Nagyon finom önmagában is, de köretként fehér húsok mellé is kiváló.
Melegszendvics
Hozzávalók: 1 barna kenyér, vaj, só, 30 dkg sajt, tojás, zsázsalevél
A kenyeret 1 cm vastag szeletekre vágjuk, megvajazzuk, megsózzuk és minden szeletre egy szelet sajtot teszünk. Serpenyőben tükörtojást sütünk hosszúkás formájúra, hogy az egész kenyérszeletet betakarjuk vele. Apróra vágott zsázsával díszítjük. Kivajazott és reszelt sajttal megszórt tepsiben átsütjük.
Zsázsasaláta
Hozzávalók: 1 maréknyi összevágott zsázsalevél, 2 maréknyi darabokra szaggatott fejes saláta, 2 maréknyi jégcsap retek szeletelve, 4 zöldhagyma, finomra vágva, 1/2 csésze napraforgó mag, kissé megpirítva
Öntet: 1/2 csésze olívaolaj, 4 evőkanál almaecet, kevés mustár, 1 kevés só
Összekeverjük az öntethez valókat egy tálban és kb. 2 órán át hűtjük. A salátának valót egy nagy tálban összekeverjük. Ráöntjük az öntetet, állni hagyjuk szobahőmérsékleten. Végül rászórjuk a napraforgómagot.
Fehérboros zsázsaleves
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma,1 evőkanál vaj, 1,25 liter zöldségleves(kockából), 20 dkg zsázsa, 0,75 dl száraz fehérbor, 100 g tejszín, só, bors, a díszítéshez zsázsa
A meghámozott megmosott burgonyákat négyfelé vágjuk. A vöröshagymát apróra kockázzuk, majd a fazékban felhevített vajon a burgonyával együtt megpároljuk. A zöldséglevessel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. A megmosott, leöblített zsázsát a levesbe szórjuk, és rúdmixerrel pürésítjük. A fehérborral meg a tejszínnel gazdagítjuk, és még egyszer megfűszerezzük. Leveses csészékbe merjük és zsázsalevelekkel díszítjük.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>