Savanykás, de nagyon egészséges: finomságok rebarbarából
Savanykás íze nagyon markáns, érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj.
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) őshazája Észak-Kína, Mongólia, Kelet-Tibet több ezer méteres hegyei. Európába Angliából jutott el Németországon keresztül, ahol ma is kedvelt korai zöldségféle. Terjedelmes bokorrá növő évelő növény, levelei és piros levélnyelei a kert díszei lehetnek.
A levélnyél vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Anthroglykozid- és anthrontartalma a bélműködést segíti. A benne található achrysophansav a vesét tisztítja, valamint a szoptatós anyák tejkiválasztását fokozza. A-, B- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, folsavat, szelént tartalmaz, ráadásul sok rostot is. Vér- és vesetisztító.
A hűtő alsó dobozában tároljunk, legfeljebb 4-5 napig, mert hamar elveszti nedvességtartalmát. Megpucolva a mélyhűtőben is tárolható. Hasonlóan tisztítjuk meg, mint a spárgát, vágjuk le mindkét végét, és a vékonyan fejtsük le a külső héját. A nagyon szálkás részeket érdemes kihagyni a feldolgozásból.
Rebarbaratorta
60 dkg rebarbaraszár
15 dkg cukor
25 dkg vajas tészta (fagyasztott)
5 dkg vaj
5 dkg őrölt mandula
2 db tojás
4 evőkanál tej
4 evőkanál tejszín
Elkészítés: Előző nap megtisztítjuk a rebarbarát: meghámozzuk, és 2 cm hosszú darabkákra vágjuk. 5 dkg cukorral elkeverjük, lefedjük, és hűvös helyen 12 óráig állni hagyjuk. Másnap lecsöpögtetjük. (Ha nincs ennyi időnk az előkészületekre, kevés vízben megpároljuk a rebarbarát.) Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, és meleg sütőben 15 percig sütjük. Amikor kész, kihűtjük. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, majd a tojásokkal, 8 dkg cukorral, a tejjel, és a tejszínnel habosra keverjük. A rebarbarát a tésztára terítjük, és ráöntjük a tojáshabot. Közepesen meleg sütőben készre sütjük, hogy a tojásos hab átsüljön. Végül a maradék cukorral megszórjuk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. A legfinomabb tejszínhabbal és vaníliafagylalttal.
Rebarbara mártás
2-3 rebarbaraszár
2 dl tejföl vagy joghurt
2 evőkanál liszt
kevés szegfűszeg, fahéj vagy gyömbérpor
A rebarbara szárát vékonyan lehámozzuk, feldaraboljuk. Vízben puhára főzzük, mézzel édesítjük, szegfűszeggel, fahéjjal vagy gyömbérrel ízesítünk. A lisztet elkeverjük a hideg tejfölben (joghurtban), hozzáöntjük a már puha rebarbarához, és felforraljuk. Húsokhoz, burgonyához adhatjuk.
Ez a cikk a Képmás magazinban jelent meg. A lapra előfizethet itt>>
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>