A zöldborsó a könnyed nyári ebédek főszereplője – receptek a hét minden napjára
Hétfőn zöldborsó krémleves, kedden zöldborsó pörkölt, szerdán franciasaláta... Nyolc recept a vitamindús zöldség kedvelőinek.
A zöldborsó (pisum sativum) lágy, sajátságos ízének köszönhetően az egyik legkedveltebb zöldségféle. Főként főzve levesként, főzelékként fogyasztjuk, de készülhet belőle köret is, mint a rizzsel vegyes rizibizi vagy a mexikói zöldségkeverék. Ugyancsak főzve salátákba, leginkább franciasalátába tesszük. Levesekbe az ép hüvelyekből szokás néhány darabot belefőzni, majd tálalás előtt kivenni.
Héjával együtt kicentrifugázva kellemes italt kapunk, amit ízlés szerint keverhetünk más zöldségfélével, pl. sárgarépával.
Táplálkozási értékét nagy fehérje-, cukor- és C-vitamin-tartalma adja. Van még benne magnézium, kalcium és foszfor, továbbá A-, B1- és B2-vitamin. Kalóriaértéke a burgonyáéval azonos, fehérjetartalma azonban annak háromszorosa.
Nálunk a veteményeskertekben főként háromfajta zöldborsót szokás termelni: a korai, kevésbé fagyérzékeny kifejtőborsót (Peti borsó), a hosszabb tenyészidejű velőborsót ( Kelvedon csodája) és a hüvelyestől fogyasztható cukorborsót. A zöldborsó talajban nem válogat. Vízigényes növény, de megél öntözés nélkül is. Már február végén-március elején vethető, legjobb szakaszosan, mert akkor folyamatosan van friss zöldborsó. Ha kikelt azonnal kapáljuk meg. Aztán szedésig legföljebb még egy kapálást igényel. Három-négy naponként célszerű szedni. A kifejtett borsó mélyhűtéssel jól tárolható.
Zöldborsós receptek
Franciasaláta
Hozzávalók:
4 nagyobb burgonya
1 zeller
20 dkg zöldborsó
4 szép sárgarépa
fél citrom leve
4 kisebb ecetes uborka
4 savanykás alma
néhány salátalevél
porcukor, só, bors
kis csokor petrezselyemzöld
2 dl joghurt
majonéz
A burgonyát és a zellert meghámozzuk, a sárgarépát megtisztítjuk, és azonos nagyságú apró kockára vágjuk, enyhén sós, citromlével ízesített vízben a borsóval együtt puhára főzzük. Közben a majonézt a joghurttal, porcukorral simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Az uborkát és az almát apró kockákra vágjuk, és az összevágott petrezselyemzölddel a mártáshoz adjuk. Ha zöldségek megfőttek, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és lazán a mártásba keverjük. A salátalevelekkel kibélelünk egy mélyebb tálat és beletesszük a franciasalátát. Kaszinótojással, sonkával, főtt húsokkal kínálhatjuk.
Zöldborsó krémleves
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó (kifejtve)
2 sárgarépa
1 csomó petrezselyemzöld
1 dl friss (főző) tejszín
3 dkg vaj
2 tojássárgája
A borsót és a sárgarépát sós vízben a petrezselyemzölddel puhára főzzük. 1-2 kanálnyi zöldséget kiveszünk a levesből, a petrezselyemzöldet is. A leveshez öntjük a tejszínnel éa a vajjal kikevert tojássárgákat, és állandó keverés mellett összefőzzük. Hagyjuk kicsit kihűlni, összeturmixoljuk. A félretett zöldségekkel és összevágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Zöldborsós pörkölt gombával (vegetáriánus)
Hozzávalók:
20 dkg csiperke gomba
40 dkg zöldborsó (kifejtve)
1 nagy fej vöröshagyma
pirospaprika
kömény
majoranna
só, olívaolaj
A hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és zöldborsót, ízlés szerint fűszerezzük, de sót csak végén teszünk hozzá. Addig főzzük, míg a gomba és a borsó puha lesz, és a levét elfőtte. Kifőtt tésztával, tarhonyával vagy rizzsel tálalhatjuk.
Zöldborsós karaj
Hozzávalók:
8 szelet rövid karaj (csirkemellből is készíthető)
40 dkg zöldborsó (mirelit is lehet)
1 csokor petrezselyemzöld
olívaolaj, só
liszt
A húst kiklopfoljuk, sózzuk, lisztben megforgatjuk és serpenyőben mindkét oldalán hirtelen megsütjük. Jénai tálba rakjuk, tetejére tesszük a zöldborsót és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzzük míg a hús és a borsó is puhára fő. Időnként óvatosan átmozgatjuk. Rizsköret illik hozzá.
Zöldborsós sertésragu
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb(lapocka)
30 dkg zöldborsó
1 üveg natúr gomba
1 fej vöröshagyma
só, őrölt fekete bors
olívaolaj
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kis darabokra vágott húst, és kevergetve lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje és lassú tűzön, fedő alatt félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a borsót, és tovább főzzük. Ha a borsó is megpuhult, hozzákeverjük a lecsepegtetett gombát és néhány percig együtt főzzük. Ha kell utánaízesítjük. Rizskörettel a legfinomabb.
Halfilé zöldborsós pürével (kímélő)
Hozzávalók:
4 szelet halfilé
2-3 dl tej
10 dkg vaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
grill fűszerkeverék
só, bors
körethez:
60 dkg burgonya
40 dkg zöldborsó
5 dkg vaj
2 dl friss (főző) tejszín
A halat megszórjuk a fokhagymával, tejjel leöntjük, 3-4 órára a hűtőbe tesszük. Lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, fűszerkeverékkel meghintjük, sózzuk, borsozzuk. A felforrósított vajon a halat fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül mindkét oldalán megsütjük (óvatosan fordítsuk meg, mert könnyen széteshetnek). A krumplit, zöldborsót sós vízben megfőzzük. A krumplit nyomóval áttörjük és a vajjal, a tejszínnel kikeverjük. A zöldborsót botmixerrel pépesítjük és a krumplihoz keverjük.
Zöldborsós felfújt gombamártással (vegetáriánus)
Hozzávalók:
10 dkg zöldborsó
1 sárgarépa
1 karalábé
1 közepes karfiol
2 ek. olívaolaj
só
petrezselyemzöld
a gombamártáshoz:
20 dkg gomba
2 újhagyma
1 dl tejszín
2 ek. olívaolaj
1 ek. liszt
citromlé (ízlés szerint elhagyható)
só, õrölt fehérbors
petrezselyemzöld
10 dkg reszelt sajt
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és puhára pároljuk. Ezután a liszttel megszórjuk, hozzákeverjük a tejszínt és kis lángon kb. 10 percig fõzzük. Ha elkészült, sóval, citromlével, borssal, összevágott petrezselyemmel ízesítjük és félretesszük.
A borsót és a kis darabokra vágott többi zöldséget az olajon néhányszor átforgatjuk, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és kevés vízzel puhára főzzük. A főzőlevet leöntjük és olajjal kikent négyszögletes tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a gombamártást. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütõben, közepes lángon addig sütjük, amíg a sajt pirulni kezd. Adhatjuk natúr húsok mellé, de friss kenyérrel önálló ételként is megteszi.
Zöldborsós-gombás muffin
Hozzávalók:
10 dkg friss (vagy mirelit) zöldborsó
10 dkg gomba
30 dkg finom liszt
1,5 dl tej
1 sütőpor
0,5 dl olívaolaj
1 tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
őrölt fehér bors, só
5 dkg reszelt sajt
A zöldborsót sós vízben megfőzzük, ha kész, leszűrjük. A gombát a hagymán megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a tojást, a fokhagymát, a tejet, a sajtot, végül a borsót és a gombát, és sóval, borssal ízesítjük. A tésztát fakanállal jól kidolgozzuk és papírkosárkákkal bélelt, 12 darabos muffinformába elosztjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük, közben tűpróbát végzünk. Melegen tálaljuk.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>