Vegán is szép az élet! – Mit főzzek a héten? 9.

Sosem rajongtam a húsos ételekért, viszont édesanyám imádott sütni-főzni, és alapvetése volt, hogy hús nélkül nincs étel. A hétvégi ebédjeink állandó része volt a rántotthús, a pörkölt és persze a fasírt. Miután elköltöztem otthonról, és magamnak kellett gondoskodnom az ellátásomról, többet nem vettem húst. Nem egy tudatos döntés volt, hogy én most vega leszek a környezetvédelem vagy az állatok miatt, egyszerűen csak nem szerettem annyira, hogy pénzt költsek rá.

pirított fokhagymás-paradicsomos leves
pirított fokhagymás-paradicsomos leves

Pirított fokhagymás-paradicsomos leves - Kép: Balassa Nikoletta

Idővel persze beleástam magam a témába, és rájöttem, hogy mennyire rossz a környezetnek a mértéktelen húsfogyasztás, és a tenyésztett állatokat mennyire borzasztó körülmények között tartják. Ez még inkább lökött abba az irányba, hogy minél kevesebb állati eredetű ételt fogyasszak. Eleinte nem tudtam, hogy milyen alternatívákkal lehet húsmentesen főzni, így általában krumplit ettem rizzsel és salátával, ami persze nem túl egészséges étrend hosszútávon, így elkezdtem kísérletezni és felkutatni olyan recepteket, amik izgalmasan hangzottak. Ma már ott tartok, hogy bármilyen húsos ételt át tudok úgy alakítani magamnak, hogy teljesen növényi alapanyagokból készüljenek. Legyen szó akár a karácsonyi töltött káposztáról vagy egy vasárnapi pizzáról.

Mostanában a kedvenc ételem a vegán mapo tofu, házi készítésű soba tésztával. Itt annyiból tértem el a tradicionális receptől, hogy darálthús helyett szójagranulátumot használtam. Ezt a módszert alkalmazom amúgy a töltött káposztánál is, és mivel a szója felveszi minden hozzávaló ízét, így senki meg nem mondja, hogy nem darált pulyka van a tekercsben.

Kép

Vegán mapo tofu, házi készítésű soba tésztával - Kép: Balassa Nikoletta

Nyári nagy kedvencem a pirított fokhagymás-paradicsomos leves, friss bazsalikommal. Ezt úgy készítem, hogy sütőben megpirítom a félbevágott paradicsomokat és sok fokhagymát, utána pedig leturmixolom az egészet. Felöntöm zöldséglevessel, fűszerezem, és kész is. Tökéletesen illik hozzá például a pirított házi készítésű kenyér is.

Kép

Vegán bejgli és mézeskalács - Kép: Balassa Nikoletta

Sokat kísérletezem a süteményekkel is, hogy melyikből lehet kihagyni a tojást. Ami tökéletesen működik tojás nélkül is (és ki is próbáltam), az a pogácsa, az almáspite, a mézeskalács vagy a bejgji. (Ezeknél a recepteknél például a receptben szereplő tojás helyett 1 evőkanál olajat teszek a tésztába.) És persze minden vegán kedvence, a banánkenyér. Ezt karantén alatt minden héten megsütöttem, és tökéletes reggelinek bizonyult. Ha megspékeljük darált zabbal és lenmaggal, akkor még táplálóbb is lesz.

Kép

Banánkenyér - Kép: Balassa Nikoletta

Összeségében nyolc év vegán lét után állítom, hogy szerintem bármit lehet helyettesíteni növényi alapú hozzávalóval, de ez nem azt jelenti, hogy kell is. Ha valaki szereti a húst, akkor egyen húst! Én azt szoktam mondani, hogy heti egy húsmentes napba senki sem hal bele, és már ez a kis változtatás is sokat jelent a környezetnek.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti