10. Vaníliás mandulalikőr

2016. 12. 10.
Vaníliás mandulalikőr
Vaníliás mandulalikőr

Kép: Bogos Zsuzsanna

Számtalan italreceptet olvashatunk régi szakácskönyveinkben. Természetesen a karácsony nagy slágere, a tojáslikőr sem hiányozhat ezek közül, ám néha érdemes újítani. 

A vaníliás mandulalikőrhöz megmelegítünk 250 g cukrot, majd beleteszünk fél rúd vaníliát, és hozzáöntünk másfél liter pálinkát. A 19. századi recept szerzője, Zilahy Ágnes azt írja, „a pálinka lehet akárminő fajú, csak tiszta és hamisítatlan legyen.” Amikor felmelegedett, beleteszünk 250 g összetört mandulát (le is darálhatjuk), elkeverjük, és üvegbe töltjük. Néhány napig állni hagyjuk, de időnként meg kell rázni, hogy a leülepedett mandula összekeveredjen az alkohollal. Egy hét múlva leszűrjük. „Az így készült házipálinka a legkellemesebb ízű csemegeitalok közé tartozik” – zárja sorait Zilahy.

Mai ötlet: az eredeti recept használt festőnövényt is a szebb végeredményért, de szerintem a mandula és a vanília természetes színét kár elfedni. 

 

Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!

Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Legkedveltebbek