Fermentált csicsóka recept
A csicsókával leginkább a krumplit szokták helyettesíteni, pedig fölhasználható még számtalan módon, előnyei fermentálva is érvényesülnek, sőt fokozódnak. E növény gumója eleve tartalmaz inulint, ami rostanyagként remek prebiotikum, kiválóan táplálja a bélflórát.
Előnye, hogy kevés kalóriát tartalmaz, viszont van benne B- és C-vitamin, béta-karotin, cink, foszfor, kalcium és magnézium, rejt aminosavakat is. A csicsókát először célszerű csak kis mennyiségben fogyasztani, mert aki érzékeny rá, annál puffadást, gázosodást is kiválthat. Ez a hatás a fermentálással mérsékelhető, azt követően jellemzően már annál sem okoz komoly panaszt a csicsóka, akinek amúgy igen.
A gumó rendszeres fogyasztása segíthet a normál vércukorszint és koleszterinszint megőrzésében, hozzájárul az egészséges bélflórához, javítja az emésztőrendszer működését, a tápanyagok felszívódását.
A fermentáláshoz a csicsókát alaposan meg kell mosni és szeletekre vágni (a kicsi gumókat anélkül is fel lehet használni), majd – hasonlóan a kovászos uborkához – beletenni egy üvegbe, amit aztán 2 százalékos sóoldattal töltünk meg. Fűszerként kerülhet bele kakukkfű, fokhagyma és babérlevél, de jól illik hozzá citromlé is. A szinte légmentesen lezárt üveget szobahőmérsékleten kell tartani 1-3 hétig, a fermentálás ennyi idő alatt zajlik le.
Ez a cikk eredetileg a Képmás magazinban jelent meg. A Képmás magazinra előfizethet itt>>
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>