Szerencsehozó malacpogácsa, bőséget hozó lencse, újévi kenyér – mentes receptek

Mi sosem mondunk le a szilveszteri szerencsehozó malacokról, a bőséget és gazdagságot hozó krémes lencsefőzelékről vagy az újévi kenyérről, akkor sem, ha a kicsiknek tiltott a gyümölcscukor (fruktóz), a tejcukor (laktóz), a tojás és a tej. Ha valaki hasonló cipőben jár, itt vannak a tuti szilveszteri receptek.

Mentes szilveszteri receptek
Kép: Varga Zita Hella / babakonyha.hu

Nagyon régi gasztro-babonáink közé tartozik, hogy újévben óva intenek minket a szárnyasoktól, mert elkaparhatják a szerencsénket, míg a malac kitúrhatja azt. Ezért sokan malacsültet készítenek január első napjára. Mivel nálunk a kicsik nem rajonganak a disznóhúsért, ráadásul nem is tudjuk közösen elkészíteni, ezért egyik évben kitaláltuk, hogy december 31-én készítsünk inkább malacpogácsát. Nagy, közös móka lett belőle, hiszen szaggatni kell a tésztát, fület hatogatni, szívószállal orrot lyukasztani, és tökmagszemet nyomkodni. Melyik gyerek nem szereti az ilyet?

Újévi szerencsehozó malackák a fruktóz-, laktóz-, tej- és tojásmentes diéta szerint

Hozzávalók:

  • 150 gramm liszt + amennyit még felvesz, hogy ne ragadjon a tészta
  • 100 grammvaj/margarin (mentes!)
  • 125 gramm főtt burgonya (kb. 2 kisebb burgonya)
  • 50 gramm növényi tej (natúr rizs- vagy zabtej)
  • 10 gramm élesztő
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 3 különböző méretű pogácsaszaggató (vagy pohár)
Kép
Újévi malac pogácsa

Kép: Varga Zita Hella / babakonyha.hu

 

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a vajat/margarint, az összetört főtt (nem meleg!) burgonyát, végül az egészet jól összegyúrjuk. Ezután egy órán keresztül pihentetjük. Amikor duplájára kelt a tészta, kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk, és összehajtjuk, majd még egyszer, és ha tudjuk, még egyszer, így nyolc réteget kapunk. Ismét kinyújtjuk, de most ujjnyi (vagy igény szerint még kisebb) vastagságúra. Hat nagyobb malacfejet szaggatunk a legnagyobb méretű pogácsaszaggatóval, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ezután kiszaggatjuk a 6 db orrot a legkisebb pogácsaszaggatóval vagy pohárral, és az „arcra”helyezzük. Végül a füleket a közepes méretűvel kivágjuk, ezeket késsel elnegyedeljük. Az így kapott háromszögeket a fejre helyezzük és visszahajtjuk malacfül formájúra. A szemeket megformálhatjuk tökmagból, az orrlyukakat pedig szívószállal kiszakíthatjuk (csak bele kell nyomni a szívószálat a formába). 5–10 perc pihentetés után lekenjük vízzel vagy növényi tejjel a malackákat. (Ha valaki biztosra akar menni és úgy látja, hogy huncutkodik a tésztája, akkor a malacfüleket fogpálcikával hozzá lehet erősíteni a fejhez.) 180 fokraelőmelegített sütőben kb. 20–30 perc alatt készre sül, de a teteje és az aranybarnasága árulkodó.

A bőséget és gazdagságot hozó lencsefőzeléket anyukám vezette be a családba: amikor már én is dolgoztam, minden évben, Újév első napján legalább egy kis tál lencsefőzeléket meg kellett ennem, hogy ne ezen múljon a család pénzügyi helyzete. Persze csak mosolyogtam, hiszen ez mégiscsak egy régi babona, de ezen ne múljon, és kenyérrel, sok-sok tejföllel elfogyasztottam a saját adagomat, sőt idővel repetát is kértem. Pár éve azonban tejföl, tej vagy tejszín nélkül kell elkészítenünk a lencsefőzeléket, az első időben még arra is figyelnünk kellett, hogy mennyi répa kerül bele, a kislányom fruktózérzékenysége miatt. Az alábbi recept tehát jól jöhet a fruktóz-, laktóz-, tej- és tojásmentes diétában.

Újévi krémes lencsefőzelék recept a fruktóz-, laktóz-, tejmentes diéta szerint

Hozzávalók:

  • 500 gramm lencse
  • 1,5 liter alaplé (ha nincs, akkor 4 ek natúr ételízesítő)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kolozsvári szalonna
  • 3 db babérlevél
  • opció: 2 dl kókusztejszín/növényi tej, 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál mustár (mentes!)
  • 1 teáskanál ecet
Kép
Újévi mentes lencsefőzelék recept

Kép: Varga Zita Hella / babakonyha.hu

 

A lencsét pár órával főzés előtt beáztatjuk, jól átmossuk, majd leszűrjük. Fazékba rakjuk, és kb. 1,5 liter alaplével vagy natúr ételízesítővel ízesített vízzel felöntjük, majd sózzuk, borsozzuk. Mindezek után belerakjuk a megtisztított, lehámozott hagymát és fokhagymát, a pár kocka húsos kolozsvári szalonnát (de ez elhagyható) és a babérleveleket. Lefedve, lassú tűzön főzzük, így a szalonna íze is kiázik a vízbe. Amikor megfőtt a lencse, két lehetőségünk van:

1. Harmadát kivesszük a fazékból, összeturmixoljuk, és visszatesszük a fazékba, ezzel sűrítve a főzeléket. Mustárral ízesítve kicsit összeforraljuk, és kész is;

2. 2 dl kókusztejszínben vagy növényi tejben csomómentesre elkeverjük az 1 evőkanál lisztet és az 1 evőkanál mustárt, hozzáadjuk a lencse levét, fokozatosan, nehogy a liszt összeugorjon, majd belecsurgatjuk a főzelékbe és addig keverjük a tűzhelyen, amíg besűrűsödik. A végén rakhatunk bele 1 teáskanál ecetet, de inkább kevesebbet használjunk, mint többet.

Ugyancsak régi szokásaink egyike egy egész kenyér megszegése az új év első napján, tették ezt azért, hogy mindig legyen a családnak kenyere. Kedves hagyománynak gondolom, ráadásul a sütőben sült friss kenyér illata nagyon otthonossá tudja tenni a lakást.

Tönkölylisztes kenyér házilag, sütőben sütve

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt
  • 150 ml víz
  • 10 gramm élesztő
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 teáskanál só
  • fél evőkanál (olíva)olaj
Kép
Tönkölylisztes kenyér házilag

Kép: Varga Zita Hella / babakonyha.hu

 

A langyos víz kisebb részében a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba kimérjük a lisztet, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat és a többi vizet, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Addig gyúrjuk-dagasztjuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához és hólyagossá válik. Meleg helyre tesszük és a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, lisztezett felületen újra átgyúrjuk, olyanra formázzuk, amilyen sütőformában kívánjuk sütni. Letakarjuk egy konyharuhával (hogy ne érje huzat), és a formában kétszeresére hagyjuk kelni a tésztát, kb. 20 percig. Bevághatjuk három-négy helyen egy éles késsel, majd lekenjük vízzel, és 220 fokra előmelegített, gőzösített sütőbe toljuk (a sütőnk aljára helyezünk ilyenkor egy vízzel teli edényt). Tíz percig sütjük így a kenyeret, majd visszavesszük a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig sütjük. A végén jó alaposan lekenjük hideg vízzel. Sütés után közvetlenül úgy tűnhet, hogy sziklakeménységű kenyeret készítettünk, de ahogy kezd kihűlni a kenyér, egyre jobban érezzük, hogy puhává válik a héja is.A kenyér tésztája nagyon finom, puha, és több napig eláll úgy, hogy nem kezd száradni, morzsásodni.

Mindenkinek sikerekben gazdag, boldog Újévet kívánunk!

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti