Az ősz legfinomabb zöldségei és gyümölcsei – 5+1 fantasztikus recept, ami mindenki kedvence lesz a családban

2025. 09. 14.

Az ősz tálcán kínálja a zseniális szezonális alapanyagokat: sütőtököt, szőlőt, körtét, birsalmát, szilvát, céklát. Ezek nemcsak egészségesek és ízletesek, de rendkívül sokoldalúan elkészíthetők. Mutatunk 5+1 különleges receptet, amelyek között garantáltan minden családtag megtalálja a kedvencét!

őszi receptek: minestrone
Illusztráció forrása: Freepik

Az ősz színei a tányérunkon

Az ősz beköszöntével a természet megtelik illatokkal és színekkel. Ezt az évszakot azért is különösen szeretem, mert ha kimegyek a piacra, hatalmas a választék szezonális zöldségekből és gyümölcsökből. Mintha a természet így gondoskodna rólunk, hogy a hosszú, hideg tél előtt feltöltekezhessünk mindazzal, amire a testünknek, lelkünknek szüksége van. A szezon nagy sztárjai: a krémes ízvilágú sütőtök, a lédús körte, a mézédes szőlő, a zamatos szilva, de számomra a birsalma is nagy kedvenc. 

Miért érdemes ősszel ezekből többet fogyasztani? Mert ilyenkor a legfinomabbak: tele vannak ízzel, vitaminnal és antioxidánsokkal. 

Az alábbi receptekben megmutatjuk, hogyan lehet ezekből a szezonális alapanyagokból igazi őszi kedvenceket varázsolni.

Őszi minestrone – gazdag, melengető leves minden jóval

Ez a recept egy igazi „mindent bele” levest takar. Pár éve egy esős októberi napon bukkantam rá, amikor olyan ételt kerestem, amihez a hűtőben fonnyadásnak indult, maradék zöldségeket is felhasználhatom. Azóta minden ősszel rendszeres vendég nálunk.

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 1 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 db krumpli
  • 300–400 g sütőtök
  • 3–4 evőkanál olívaolaj
  • 5–6 zsályalevél
  • 1 fej hagyma
  • 3–4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis chili
  • 3–4 ág friss kakukkfű
  • 1 konzerv fehérbab (pl. cannellini)
  • 1 kis marék szárított vargánya
  • 150 ml forró víz
  • 1–1,5 l zöldségalaplé
  • 2 teáskanál vörösborecet
  • 20 g reszelt parmezán
  • Só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem

A pesztóhoz:

  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirított fenyőmag
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom
  • Só, bors
  • 1–2 evőkanál olívaolaj
  • 20 g parmezán

Elkészítés:

A vargányát 150 ml forró vízbe áztatjuk. Közben a sárgarépát, fehérrépát, krumplit, sütőtököt felkockázzuk és az olívaolajjal, zsályával összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd tepsibe rakjuk a pesztóhoz szükséges kaliforniai paprikával együtt, és 220°C-on sütjük. A megsült paprikát lefedve hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a héját. A kolbászt lepirítjuk és a paprikával együtt félretesszük.

A leveshez a zsírján megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, chilit, zsályát. Mehet bele a kakukkfű, a bab, a sült zöldségek, a vargánya és az áztatóvize is, majd felöntjük alaplével, és 10 percig főzzük.

Amikor kihűlt a paprika és a lepirított kolbász, azokat a pesztó hozzávalóival együtt aprítógépben krémesre zúzzuk. A levest borecettel, parmezánnal, petrezselyemmel ízesítjük, és tálaláskor ízlés szerint keverünk bele a pesztóból.

Kép
minestone recept
Illusztráció forrása: Freepik

Ági-féle sütőtökös focaccia – egészséges pékáru egy kis csavarral

Még a nagymamámtól tanultam a trükköt, aki mindig tett egy kis krumplit a tésztába, hogy puhább és szaftosabb legyen, de az soha nem jutott eszembe, hogy ehhez édesburgonyát is lehetne használni. Aztán egy baráti összejövetelen Ági, a háziasszony sütőtökös focacciát tett elénk, ami perceken belül el is fogyott. Természetesen elkértem tőle a receptet, és azóta szinte minden vendégvárás kötelező fogásává vált nálunk is.

Hozzávalók:

  • 250 g sütőtök (kb. 130 g sütőtökhús)
  • 150 g langyos víz
  • 5 g barna cukor
  • 12 g friss élesztő
  • 150 g liszt
  • 1–2 evőkanál olívaolaj
  • Friss rozmaring

A focaccia tetejére:

  • Olívaolaj
  • Nagy szemű só
  • Rozmaring

Elkészítés:

A sütőtököt megsütjük, a húsát kikaparjuk, kihűtjük. Közben a langyos vízben az élesztőt és a cukrot felfuttatjuk. Minden hozzávalót összedolgozunk, tésztává dagasztjuk, majd letakarva két órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 20x30 cm-es, magasabb falú tepsibe nyomkodjuk, ujjbeggyel kis mélyedéseket nyomunk bele, megkenjük olajjal, megszórjuk sóval, rozmaringgal. 200°C-on 25 perc alatt megsütjük.

Kép
focaccia recept
Illusztráció forrása: Freepik

Szilvás-zabpelyhes süti – ragacsos és ropogós egyszerre

A családunk nagy kedvencei a zabpelyhes sütik, amelyeket szinte mindenféle szaftosabb gyümölccsel el lehet készíteni, de hozzám a szilvás változat fűszeres-zamatos ízvilága áll a legközelebb.  

Hozzávalók:

  • 50 dkg szilva
  • 0.5 tk fahéj
  • 0.5 tk szegfűszeg
  • 0.5 kk kardamom
  • Csillagánizs ízlés szerint
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 23 dkg zabpehely
  • 11 dkg liszt
  • 5 dkg dió
  • 2 ek méz

Elkészítés:

A szilvát kimagozzuk, a fűszerekkel, valamint 5 dkg cukorral összeforgatjuk. Egy másik tálban a lisztet, zabpelyhet, diót, maradék cukrot, majd az olvasztott margarint és a mézet is összekeverjük. Az így kapott massza felét tepsibe nyomkodjuk, majd mehet rá a fűszeres-cukros szilva, a tetejére pedig a tészta másik fele. 180°C-on 40–45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Kép
szilvás süti recept
Illusztráció forrása: Freepik

Szőlős-rozmaringos csirkecomb – Egyszerűen nagyszerű

Bár a szőlőre leginkább a gyümölcsös desszertek egyik fő hozzávalójaként tekintünk, mégis érdemes vele próbát tenni húsokkal kombinálva is, mert a kettő együtt egészen egyedi és összetett ízvilágot eredményez. A szőlős-rozmaringos csirkecombot egy szüret alkalmával kóstoltam meg, Erzsike néni jóvoltából, aki már évek óta ezzel a fogással kedveskedik a szorgos kezű munkásoknak, nem kis sikert aratva körükben. Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik szeretnének egy kicsit eltérni a megszokott iránytól. Elkészítése pofonegyszerű, a végeredmény pedig igazán finom.

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb
  • 1 fürt szőlő
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ág rozmaring
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • 1 ek balzsamecet

Elkészítés:

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük. Melléjük szórjuk a szőlőt, a rozmaringot és a fokhagymát, majd meglocsoljuk olajjal, és 180°C-on 45 percig sütjük. Amikor a hús már puha, meglocsoljuk egy kis balzsamecettel, és még 10 percig pirítjuk.

Kép
szőlős receptek
Illusztráció forrása: Freepik

Körtés brownie – a legjobb dolog, ami ősszel történhet velünk

Ezt a brownie-t akkor találtam ki, amikor már nem fért több körte a kompótba. Kerestem hát egy jó kis receptet, amiben van csoki és körte is, így találtam rá a körtés brownie-ra, ami puha, szaftos, és nagyon gyorsan fogy.

Hozzávalók:

  • 200 g étcsoki
  • 150 g vaj
  • 120 g barna cukor
  • 3 tojás
  • 80 g liszt
  • 30 g kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk só
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 körte
  • Opcionálisan: 50 g dió
  • Fél kiló birsalma
  • 2 deci fehérbor
  • Kávéskanálnyi ánizsmag
  • Vaníliarúd
  • Körömnyi friss gyömbér
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • Kávéskanálnyi koriander
  • Tetejére: citromfűlevél (elhagyható)

Elkészítés:

A csokit és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk. A tojást a cukorral, vaníliával kihabosítjuk, majd a folyós-vajas csokit is hozzákeverjük, és a száraz hozzávalókat is beleforgatjuk. Felszeleteljük a körtét és a massza tetejére tesszük (ha sok körténk van, tehetünk a süti belsejébe is, de akkor egy picit elő kell főzni, hogy kellően megpuhuljon). 180°C-on 25–30 percig sütjük. Én sokszor készítek a tetejére mézzel pirított-karamellizált diót, és megfejelem egy gombóc vaníliafagyival is a nagyobb élvezet érdekében. Teszteltem: a recept működik fügével és almával is.

Kép
körtés brownie
Illusztráció forrása: Freepik

+1: Birsalmaleves – Ínyenc különcöknek

A birsalma igen megosztó gyümölcs: míg van, aki a jellegzetes, fanyar, semmivel össze nem hasonlítható íze miatt imádja, sokan pont emiatt kerülik. Én a rajongók táborát gyarapítom, és szerencsére ebben a családom is osztozik velem. Ráadásul a vidéki rokonok kertjében évről évre beszerezhetem ezt a különleges gyümölcsöt, hogy aztán az asztalunkon végezze sütemény, leves vagy kompót formájában. Ezt a receptet a testvérem vaníliaízű pudingpor hozzáadásával szokta még tartalmasabbá és lágyabb ízvilágúvá tenni, de én pont azt szeretem benne, hogy a birsalma a maga pikánsságában érezhető benne.

Hozzávalók:

Ez a recept mindössze fél óra alatt elkészül, és már kanalazhatjuk is az őszi, fűszeres ízvilágú levest. A megpucolt, szeletelt birsalmákat annyi vízbe tegyük fel főni, mintha kompótot készítenénk. Amikor a gyümölcs már megpuhult, hagyjuk kihűlni, majd robotgéppel turmixoljuk össze. Közben a borban főzzük nagyjából 15 percig a fűszereket (mindenből kevés kell), szűrjük le és keverjük a birshez. Tálaláskor citromfű-leveleket is tehetünk a tetejére, és egyszer kipróbáltam: fahéjfagyival is isteni!

Sokan rosszkedvvel vágunk neki az évszakváltásnak: vége a nyaralásnak, rövidebbek a nappalok, hűvösebbek a reggelek. De az életnek nem lett vége – sőt! Az ősz tele van újrakezdéssel, felfedezéssel, kalanddal. A színek tobzódása, a friss levegő, a lassulás és a bekuckózás lehetősége mind-mind lehet ajándék. 
Szeptemberben a hónap témája: Helló, ősz!
Kapcsolódó cikkeinket itt olvashatjátok.

Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!

Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Legkedveltebbek