Az ősz legfinomabb zöldségei és gyümölcsei – 5+1 fantasztikus recept, ami mindenki kedvence lesz a családban
Az ősz tálcán kínálja a zseniális szezonális alapanyagokat: sütőtököt, szőlőt, körtét, birsalmát, szilvát, céklát. Ezek nemcsak egészségesek és ízletesek, de rendkívül sokoldalúan elkészíthetők. Mutatunk 5+1 különleges receptet, amelyek között garantáltan minden családtag megtalálja a kedvencét!

Az ősz színei a tányérunkon
Az ősz beköszöntével a természet megtelik illatokkal és színekkel. Ezt az évszakot azért is különösen szeretem, mert ha kimegyek a piacra, hatalmas a választék szezonális zöldségekből és gyümölcsökből. Mintha a természet így gondoskodna rólunk, hogy a hosszú, hideg tél előtt feltöltekezhessünk mindazzal, amire a testünknek, lelkünknek szüksége van. A szezon nagy sztárjai: a krémes ízvilágú sütőtök, a lédús körte, a mézédes szőlő, a zamatos szilva, de számomra a birsalma is nagy kedvenc.
Miért érdemes ősszel ezekből többet fogyasztani? Mert ilyenkor a legfinomabbak: tele vannak ízzel, vitaminnal és antioxidánsokkal.
Az alábbi receptekben megmutatjuk, hogyan lehet ezekből a szezonális alapanyagokból igazi őszi kedvenceket varázsolni.
Őszi minestrone – gazdag, melengető leves minden jóval
Ez a recept egy igazi „mindent bele” levest takar. Pár éve egy esős októberi napon bukkantam rá, amikor olyan ételt kerestem, amihez a hűtőben fonnyadásnak indult, maradék zöldségeket is felhasználhatom. Azóta minden ősszel rendszeres vendég nálunk.
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 db krumpli
- 300–400 g sütőtök
- 3–4 evőkanál olívaolaj
- 5–6 zsályalevél
- 1 fej hagyma
- 3–4 gerezd fokhagyma
- 1 kis chili
- 3–4 ág friss kakukkfű
- 1 konzerv fehérbab (pl. cannellini)
- 1 kis marék szárított vargánya
- 150 ml forró víz
- 1–1,5 l zöldségalaplé
- 2 teáskanál vörösborecet
- 20 g reszelt parmezán
- Só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem
A pesztóhoz:
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirított fenyőmag
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- Só, bors
- 1–2 evőkanál olívaolaj
- 20 g parmezán
Elkészítés:
A vargányát 150 ml forró vízbe áztatjuk. Közben a sárgarépát, fehérrépát, krumplit, sütőtököt felkockázzuk és az olívaolajjal, zsályával összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd tepsibe rakjuk a pesztóhoz szükséges kaliforniai paprikával együtt, és 220°C-on sütjük. A megsült paprikát lefedve hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a héját. A kolbászt lepirítjuk és a paprikával együtt félretesszük.
A leveshez a zsírján megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, chilit, zsályát. Mehet bele a kakukkfű, a bab, a sült zöldségek, a vargánya és az áztatóvize is, majd felöntjük alaplével, és 10 percig főzzük.
Amikor kihűlt a paprika és a lepirított kolbász, azokat a pesztó hozzávalóival együtt aprítógépben krémesre zúzzuk. A levest borecettel, parmezánnal, petrezselyemmel ízesítjük, és tálaláskor ízlés szerint keverünk bele a pesztóból.
Ági-féle sütőtökös focaccia – egészséges pékáru egy kis csavarral
Még a nagymamámtól tanultam a trükköt, aki mindig tett egy kis krumplit a tésztába, hogy puhább és szaftosabb legyen, de az soha nem jutott eszembe, hogy ehhez édesburgonyát is lehetne használni. Aztán egy baráti összejövetelen Ági, a háziasszony sütőtökös focacciát tett elénk, ami perceken belül el is fogyott. Természetesen elkértem tőle a receptet, és azóta szinte minden vendégvárás kötelező fogásává vált nálunk is.
Hozzávalók:
- 250 g sütőtök (kb. 130 g sütőtökhús)
- 150 g langyos víz
- 5 g barna cukor
- 12 g friss élesztő
- 150 g liszt
- 1–2 evőkanál olívaolaj
- Só
- Friss rozmaring
A focaccia tetejére:
- Olívaolaj
- Nagy szemű só
- Rozmaring
Elkészítés:
A sütőtököt megsütjük, a húsát kikaparjuk, kihűtjük. Közben a langyos vízben az élesztőt és a cukrot felfuttatjuk. Minden hozzávalót összedolgozunk, tésztává dagasztjuk, majd letakarva két órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 20x30 cm-es, magasabb falú tepsibe nyomkodjuk, ujjbeggyel kis mélyedéseket nyomunk bele, megkenjük olajjal, megszórjuk sóval, rozmaringgal. 200°C-on 25 perc alatt megsütjük.
Szilvás-zabpelyhes süti – ragacsos és ropogós egyszerre
A családunk nagy kedvencei a zabpelyhes sütik, amelyeket szinte mindenféle szaftosabb gyümölccsel el lehet készíteni, de hozzám a szilvás változat fűszeres-zamatos ízvilága áll a legközelebb.
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 0.5 tk fahéj
- 0.5 tk szegfűszeg
- 0.5 kk kardamom
- Csillagánizs ízlés szerint
- 20 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 23 dkg zabpehely
- 11 dkg liszt
- 5 dkg dió
- 2 ek méz
Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk, a fűszerekkel, valamint 5 dkg cukorral összeforgatjuk. Egy másik tálban a lisztet, zabpelyhet, diót, maradék cukrot, majd az olvasztott margarint és a mézet is összekeverjük. Az így kapott massza felét tepsibe nyomkodjuk, majd mehet rá a fűszeres-cukros szilva, a tetejére pedig a tészta másik fele. 180°C-on 40–45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Szőlős-rozmaringos csirkecomb – Egyszerűen nagyszerű
Bár a szőlőre leginkább a gyümölcsös desszertek egyik fő hozzávalójaként tekintünk, mégis érdemes vele próbát tenni húsokkal kombinálva is, mert a kettő együtt egészen egyedi és összetett ízvilágot eredményez. A szőlős-rozmaringos csirkecombot egy szüret alkalmával kóstoltam meg, Erzsike néni jóvoltából, aki már évek óta ezzel a fogással kedveskedik a szorgos kezű munkásoknak, nem kis sikert aratva körükben. Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik szeretnének egy kicsit eltérni a megszokott iránytól. Elkészítése pofonegyszerű, a végeredmény pedig igazán finom.
Hozzávalók:
- 4 csirkecomb
- 1 fürt szőlő
- 2 ek olívaolaj
- 2 ág rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- 1 ek balzsamecet
Elkészítés:
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük. Melléjük szórjuk a szőlőt, a rozmaringot és a fokhagymát, majd meglocsoljuk olajjal, és 180°C-on 45 percig sütjük. Amikor a hús már puha, meglocsoljuk egy kis balzsamecettel, és még 10 percig pirítjuk.
Körtés brownie – a legjobb dolog, ami ősszel történhet velünk
Ezt a brownie-t akkor találtam ki, amikor már nem fért több körte a kompótba. Kerestem hát egy jó kis receptet, amiben van csoki és körte is, így találtam rá a körtés brownie-ra, ami puha, szaftos, és nagyon gyorsan fogy.
Hozzávalók:
- 200 g étcsoki
- 150 g vaj
- 120 g barna cukor
- 3 tojás
- 80 g liszt
- 30 g kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 0.5 tk só
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 körte
- Opcionálisan: 50 g dió
- Fél kiló birsalma
- 2 deci fehérbor
- Kávéskanálnyi ánizsmag
- Vaníliarúd
- Körömnyi friss gyömbér
- 4-5 szem szegfűszeg
- Kávéskanálnyi koriander
- Tetejére: citromfűlevél (elhagyható)
Elkészítés:
A csokit és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk. A tojást a cukorral, vaníliával kihabosítjuk, majd a folyós-vajas csokit is hozzákeverjük, és a száraz hozzávalókat is beleforgatjuk. Felszeleteljük a körtét és a massza tetejére tesszük (ha sok körténk van, tehetünk a süti belsejébe is, de akkor egy picit elő kell főzni, hogy kellően megpuhuljon). 180°C-on 25–30 percig sütjük. Én sokszor készítek a tetejére mézzel pirított-karamellizált diót, és megfejelem egy gombóc vaníliafagyival is a nagyobb élvezet érdekében. Teszteltem: a recept működik fügével és almával is.
+1: Birsalmaleves – Ínyenc különcöknek
A birsalma igen megosztó gyümölcs: míg van, aki a jellegzetes, fanyar, semmivel össze nem hasonlítható íze miatt imádja, sokan pont emiatt kerülik. Én a rajongók táborát gyarapítom, és szerencsére ebben a családom is osztozik velem. Ráadásul a vidéki rokonok kertjében évről évre beszerezhetem ezt a különleges gyümölcsöt, hogy aztán az asztalunkon végezze sütemény, leves vagy kompót formájában. Ezt a receptet a testvérem vaníliaízű pudingpor hozzáadásával szokta még tartalmasabbá és lágyabb ízvilágúvá tenni, de én pont azt szeretem benne, hogy a birsalma a maga pikánsságában érezhető benne.
Hozzávalók:
Ez a recept mindössze fél óra alatt elkészül, és már kanalazhatjuk is az őszi, fűszeres ízvilágú levest. A megpucolt, szeletelt birsalmákat annyi vízbe tegyük fel főni, mintha kompótot készítenénk. Amikor a gyümölcs már megpuhult, hagyjuk kihűlni, majd robotgéppel turmixoljuk össze. Közben a borban főzzük nagyjából 15 percig a fűszereket (mindenből kevés kell), szűrjük le és keverjük a birshez. Tálaláskor citromfű-leveleket is tehetünk a tetejére, és egyszer kipróbáltam: fahéjfagyival is isteni!
Sokan rosszkedvvel vágunk neki az évszakváltásnak: vége a nyaralásnak, rövidebbek a nappalok, hűvösebbek a reggelek. De az életnek nem lett vége – sőt! Az ősz tele van újrakezdéssel, felfedezéssel, kalanddal. A színek tobzódása, a friss levegő, a lassulás és a bekuckózás lehetősége mind-mind lehet ajándék.
Szeptemberben a hónap témája: Helló, ősz!
Kapcsolódó cikkeinket itt olvashatjátok.
Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!
Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.
Támogatom a kepmas.hu-t>>