Majnek Antal, kárpátaljai nyugalmazott katolikus püspök áldása, karácsonyi halleves recepttel
Majnek Antal, kárpátaljai nyugalmazott katolikus püspök karácsonyi asztali áldása: Hálát adunk neked, mindenható Atyánk! Fiad megtestesülése által nagy örömet szereztél az egész világnak. Menyegzős lakomát ünnepel ma egyházad, mert annak istenségében részesültünk, aki szeretetből magára vette a mi emberségünket, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel együtt, most és mindörökkön-örökké. Ámen.
Karácsonyesti menü gyermekkoromból
A földjeinken lévő mindenfajta fáról kaptunk egy-egy gyümölcsöt a tányérba, ez hálaadás volt az évi termésért. (Még a szőlőből is maradt egy-egy fürt, ha kicsit aszalódva is). Először finom halleves került az asztalra anyuka receptje szerint, tavi pontyból, benne pirított kenyérkockával. Azután rántott hal rizzsel vagy krumplipürével, hozzá saját készítésű bor. Végül diós, mákos bejgli.
Karácsonyi halleves tavi pontyból
Hozzávalók: 60 dkg ponty, 1 hagyma, 1 csészényi apróra vágott sárga- és fehérrépa meg zeller, 1 nagy burgonya, 1 babérlevél, 1 dl tejföl, 6 dl tej, 3 dkg vaj, 1 evőkanál zsír, só, bors
A megmosott és feldarabolt halat 1 csésze vízben 15 percig főzzük, majd leszűrjük, és levét félretesszük. A hagymát vékonyra felszeleteljük, kanálnyi zsírban megdinszteljük, és felöntjük a hal levével, majd további másfél csésze forró vízzel. Beletesszük az apróra vágott burgonyát, a zöldségeket, a babérlevelet és ízlés szerint sót, borsot. Ezt együtt főzzük 30 percig. Beletesszük a tejet, a vajat és 5 percig főzzük. Legvégén hozzáadjuk a főtt halat, és még egyszer jól felfőzzük.
Az áldás és a recept a Képmás magazin 2006-os karácsonyi mellékletében jelent meg.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>