Böjte Csaba karácsonyi áldása, bejgli recepttel

Böjte Csaba ferences szerzetes karácsonyi asztali áldása: Ha Isten minden tápláléknak ugyanazt az ízt adta volna, akkor is világ lenne a világ, de sokkal szegényebb. Számomra Isten irántunk való túlcsorduló szeretetének jele az a rengeteg íz, illat, ami körülvesz. Tiszta szívvel köszönöm, Uram, a finom karácsonyi ételek, italok ízét, zamatát, illatát. Köszönöm, hogy az irántunk való szeretetedet ilyen zseniális jósággal fejezed ki. Hála az ízletes finom ajándékaidért, Istenem."

Diós és mákos bejgli recept
Kép: Profimedia - Red Dot

Diós és mákos bejgli recept Csaba testvértől

Bejgli tésztához: 1 kg sima liszt, 50 dkg vaj vagy 25 dkg vaj és 20 dkg libazsír, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg porcukor, 4 dl tej, csipet só

Diós töltelék: 2 dl vizet, vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra ráöntjük. Jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát teszünk bele, kevés darált fahéjat és reszelt citromhéjat adunk hozzá. Ha a töltelék egy picit puha lenne, kevés morzsát adunk hozzá.

Mákos töltelék: 2,5 dl vizet forralunk 30 dkg cukorral, 40 dkg darált mákra ráöntjük, belekeverünk egy kevés darált fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és mazsolát. Mindkét töltelékben a cukor egy részét helyettesítjük mézzel. Hidegen kenjük a tésztára.

A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal összegyúrjuk. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű langyos tej hozzáadásával összegyúrjuk, a tésztának félkeménynek kell lennie. Addig gyúrjuk, amíg a kézről le nem válik.

Letakarva fél órát pihentetjük, utána 6 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formálunk, ezeket egyenként vékony téglalapformára nyújtjuk, és tésztavastagságnyi dió- vagy máktöltelékkel megkenjük. Összesodorjuk, kizsírozott tepsire rakjuk, egymástól kétujjnyi távolságra, hogy össze ne ragadjanak, és három helyen megszurkáljuk villával. Egy tojást felverünk, és a kalácsokat megkenjük vele. Meleg helyen száradni hagyjuk. Amikor megszáradt, ismét megkenjük, és hideg  helyre tesszük száradni. Így szép márványosan repedezett lesz a teteje. Mérsékelten meleg sütőben sütjük.     

Az áldás és a recept a Képmás magazin 2006-os karácsonyi mellékletében jelent meg. 

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti