Nem vagyok konyhatündér, de… – Mit főzzek a héten? 3.
Sokan sokat vagyunk otthon, ezért többet kell törni a fejünket, mit is főzzünk. Hétről hétre a Képmás munkatársai osztják meg menüötleteiket – ezúttal Kölnei Lívia, a kepmas.hu felelős szerkesztője, aki így summázza hozzáállását a főzéshez: „Nem vagyok konyhatündér, de szeretem a finom ételeket. Ugyanez igaz a férjemre és három felnőtt gyermekemre is, akikkel együtt élünk a karanténnak titulált kertes házunkban. Igyekszünk tehát csak kétnaponta főzni, ám akkor finomat. Ha túl jól sikerül az ebéd, akkor alig marad másnapra.”
Következetesen tervező háziasszony se vagyok. Ez nem mentegetődzés, hanem tény. Általában úgy alakul a heti menü, hogy elmegyek egy szupermarketbe, jobb esetben az újpesti piacra, és a pultok kínálata között sétálva megvárom, melyik áru „szólít meg”, melyik „kínálja fel magát”. Persze van egy alaplista a fejemben, de a következő hét étkeit majd aszerint alakítom, hogy mit tudok kihozni az ösztönösen és tudatosan összevásárolt termékekből. Régebben még kényszernek éreztem, de ma már nagyon élvezem azt a kreativitást, amit a „Mi van itthon? Mit tudok azokból összehozni?” típusú hozzáállás igényel.
Felnőtt fiam és lányaim is gyakran beállnak az ebédkészítésbe (és minden másba is, nekik köszönhetően például egészen megszépült a kertünk, veteményesünk), és ez nagyon jó, mert az otthonról végzett munka mellett nem is tudnám ellátni másképp a családot. Időnként, ünnepekkor pedig rendelünk is ételt, támogatva ezzel egy-egy nekünk kedves vállalkozót.
A most következő receptek közül a közismertebbeket nem részletezem. Igyekszem az elmúlt hetek legfinomabb, legpraktikusabb ételeit összeválogatni egy ideális heti menühöz.
Vasárnap: Paprikás lisztbe forgatott, sült tengeri halfilé édesburgonyával és sóskakrémmel
Ennek az ebédnek a varázsát a sóskakrém adta, amelyet a saját termesztésű sóskánkból főztünk. Én cukrosan és tejföllel készítem. Boltban vásárolt, mélyhűtött sóskából is finom, de az otthoni termés csodás, krémes ízét semmi nem pótolhatja. (Érdemes sóskát termeszteni, nagyon igénytelen, évelő, és két-háromméteres sornyi veteményből már kéthetente megterem egy nagycsalád sóskafőzeléke.)
Hétfő: Frankfurti leves és tejbegríz, amelyet idénygyümölcsökkel gazdagíthatunk
Ugye mindenki ismeri a frankfurti levest? Alapanyagai a kelkáposzta, a krumpli, a virsli. Fűszerei a fokhagyma, vöröshagyma (nem pirítom, hanem egészben főzöm bele), a majoranna, egész köménymag, egy babérlevél. Nem tejfölösen készítem, hanem mindenki annyit tesz bele, amennyit szeretne.
Kedd: Marokkói csirke spagettitésztával (Eszti lányom készítette)
Másfél-két liter sós vízben kb. másfél kilónyi csirkehúst megfőzünk a következő fűszerekkel: egy csokor petrezselyem, egy-két sárgarépa, egy kis petrezselyemgyökér, egy ágacska friss rozmaring és két teáskanálnyi morzsolt kakukkfű, két teáskanálnyi tárkony, egy-két gerezd fokhagyma, néhány szál zeller. Ha megfőtt a hús, kiszedjük, és egy érdekes, paradicsomos szószt készítünk rá: Három evőkanál olajban felforrósítunk három evőkanálnyi lisztet, belekeverünk 2 dl passzírozott paradicsomlevet, felengedjük 3 dl főzőlével (a sárgarépákat érdemes villával összetörni és belekeverni). Összeforraljuk, ha kell, sózzuk még és 1 dl tejföllel gazdagítjuk.
Szerda: Zöldségkrémfőzelék sült sertésszeletekkel
Kedveljük a krémfőzelékeket, mert szinte mindenből lehet készíteni. A képen láthatót két karalábéból, egy kisebb zellergumóból, négy-öt krumpliból készítettem. A kockákra vágott karalábét és zellert együtt kezdtem főzni kellemesen sós vízben, egy nagy babérlevéllel. Amikor már majdnem teljesen megpuhultak, beletettem a felkockázott krumplit, tovább főztem, amíg mind egészen puha lett. A babért kivettem, a zöldségeket összeturmixoltam. A végén legalább két deci tejfölt is belekevertem. Apróra vágott petrezselymet szórtam bele, és még egy kicsit összeforraltam az egészet.
Tipp a sertésszeletekhez: akkor lesznek puhák, ha előző este tejbe áztatom, másnap pedig zsírban sütöm, de közben fedő alatt sokáig párolom is. A család ízlése megoszlik a száraz és zsírosabb húsok között, így karajt és tarját is sütök.
Csütörtök: Túrókrémmel töltött gomba krumplipürével (Ágoston fiam készítette)
A most következő gombaadag háromszorosát javaslom egy ötfős család számára:
Összekeverünk 10 dkg natúr sajtkrémet 10 dkg juhtúróval, kevés őrölt borssal, őrölt kakukkfűvel és finomra vágott zöld kaporral. Ezt a tölteléket a megtisztított, nagy gombafejekbe kanalazzuk (kb. 10 dkg gomba). A gombákat olajjal kikent tepsibe rendezzük, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 160 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A gombák szára se vesszen kárba: karikázzuk fel, kis olajon pirítsunk apróra vágott vöröshagymát, pirítsuk meg benne a gombadarabokat őrölt rozmaringgal ízesítve.
Péntek: Lencsekrémfőzelék főtt tojással
A karantén kihirdetésekor ijedtünkben mi is sok lencsét vásároltunk, de nem bántuk meg. Gyerekeim szerint a lencsekrémfőzelékem díjnyertes lenne, ha indulnék valamilyen főzelékversenyen. A finom, pikáns íz titka a mustár! Miután ugyanis a (babérleveles-sós vízben megfőtt) lencsét turmixolom, a rántásba néhány gerezd zúzott fokhagymát teszek, majd belekeverek még mustárt, nem is keveset. Ezzel a mustáros rántással elkeverem és még kicsit felfőzöm a lencsét. Néha lazítjuk tejföllel, de nem szükséges.
Szombat: Tejszínes-fűszeres csirkemell kuszkusszal (Zsuzsi lányom készítette)
A kép alapján mindenki elképzelheti a belevalókat: a felkockázott csirkemellet, amelyet hagymás olívaolajon pirítunk, a sok főzőtejszínt, hogy bőségesen legyen szaftja, a sokféle zöld fűszert (borsikafű, kakukkfű, tárkony, majoranna, bazsalikom), tetejére a sok reszelt ementáli sajtot, amely sajátos ízt ad az egésznek.
Bónusz 1: Házi pizza (Eszti és Zsuzsi együtt készítették)
A pizzatészta receptjét innen vették, és a tepsiben kb. 5–7 milliméter vastagra egyengették, mert mi nem szeretjük a túl vastag tésztájú pizzát. A képen a szárított paradicsomos–bazsalikomleveles változat látható, még sütés előtt – de készült gombás-tejszínes és ananászos hawaii változat is.
Bónusz 2: Akinek kertje van, ne hagyja ki a bográcsban, tűzön főzött marhapörköltet!
Bő két óra kellett forrástól a hús megpuhulásának. Ágoston készítette.
Nincs karantén finom sütemények nélkül!
A most következő képek mutatják, mi mindennel növeltük már a… jókedvünket. Legnagyobb sikere talán épp a legegyszerűbbnek, a kakaós keksztekercsnek volt, amelynek az az érdekessége, hogy a megszokottól eltérően nem a tésztájában, hanem a krémjében van a kakaó.
Végül, aki idáig eljutott ennek a cikknek az olvasásában, megérdemli, hogy eláruljam, hogyan tartom magam fitten testileg-lelkileg a karanténban, a járvány elleni védekezés és a home office megpróbáltatásai közepette. A cikk elején szereplő kép nem csupán illusztráció, hanem a nagymamám-korabeli csésze egy nagy hatású elixírt rejt.
A titkos elixír receptje: végy egy érett avokádót, vájd ki a húsát egy edénybe, önts rá egy teáskanálnyi mézet, egy csésze szobahőmérsékletű tejet, turmixold össze. Töltsd a legszebb csészédbe. Lecsukott szemmel élvezd ennek a csodálatos, erőt adó, habos elixírnek az ízét. Segít túlélni minden stresszes pillanatot.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>