4 + 1 különleges karácsonyi sütemény Európa öt országából

Ha megkérdeznék, vajon melyik a magyarok hagyományos karácsonyi süteménye, a legtöbben a bejglit választanák. Ám más nemzeteknek is megvan a maga jellegzetes ünnepi édessége, most a legismertebbek receptjeit gyűjtöttük össze. Természetesen a bejgli sem hiányozhat: az összeállítás végén egy számunkra nagyon kedves receptet találnak. 

hagyományos karácsonyi sütemény receptek
Kép: Unsplash

Drezdai kalács – Christstollen

A stollen formája a bebugyolált Kisjézusra emlékeztet. Hagyományosan az adventi böjt időszakában készült, tulajdonképpen egy fehér kenyér, melybe csupán liszt, víz és élesztő, vaj helyett pedig olaj került. A németeknél csak a repceolaj létezett, de ez az „olaj ízű” sütemény a nemesek körében nem lett népszerű. Ezért az akkori tartományfejedelem, Ernst von Sachsen a pápához fordult, aki végül is híres „vajlevelében” adta ki az engedélyt a vaj használatára. Tovább a recepthez>>

Kép
drezdai kalács stollen recept
Stollen, kép: Jens Zieschank/Pixabay

Angol karácsonyi puding

Angliában általában 5 héttel karácsony előtt készítik. Kedves szokás, hogy minden családtag kavar egyet a tésztán, és közben kíván valamit. Tovább a recepthez>>

Kép
angol karácsonyi pudding recept
Kép: Profimedia - Red Dot

Az olasz panettone

Panettonet majd' kétezer éve sütnek Itáliában, ebben a formájában 500 éve ismert. Eredetéről számtalan legenda kering, az egyik szerint a XV. században élt Ludovico Sforza udvarában egy véletlennek köszönheti születését. A herceg a pékinas keresztneve után nevezte el a süteményt, így lett az pan del Toni – Tóni kenyere.

A süteményt speciális kemencékben, két részletben sütik, először magasabb, majd alacsonyabb hőmérsékleten, közte néha több órás pihenő is jár a tésztának. A tetejét keresztben bemetszik, erről könnyen felismerhető a panettone. Tovább a recepthez>>

Kép
olasz panettone recept
Kép: Pixabay

Svéd sáfrányos kalács

A svéd karácsony tulajdonképpen december 13-án, Luca napján kezdődik. Azért nevezetes ez a dátum, mert a Gergely-naptár bevezetése előtt ekkorra esett az év legrövidebb napja. A hagyomány szerint a szent hajnalban gyertyafénnyel érkezik meg az otthonokba, forralt bort (glöggöt), kávét és sáfrányos kalácsot hoz a háziaknak. Napjainkban a család leánygyermeke öltözik be fehér ruhába, fején gyertyakoszorúval köszönti szüleit egy finom reggelivel. Tovább a recepthez>>

Kép
svéd sáfrányos kalács recept
Kép: Profimedia - Red Dot

Böjte Csaba karácsonyi áldása, bejgli recepttel

2006 karácsonyára egy kis füzetet készítettünk a Képmás magazin decemberi számának mellékleteként, amelyben egyházi emberek egy-egy kedves karácsonyi receptet ajánlottak, néhány gondolat vagy egy-egy történet kíséretében. Csaba testvértől egy áldást és egy bejgli receptet kaptunk. Tovább a cikkhez>>

Kép
Diós és mákos bejgli recept
Kép: Profimedia - Red Dot

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti