2018 +17=2030?!? - A KÖVET Egyesület XXIII. Konferenciája

Mi a jelentősége az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céloknak és kire nézve fogalmaznak meg célkitűzéseket? Megvalósíthatók ezek a célok? Mi az állam, a társadalmi szervezetek és a vállalatok felelőssége a célok teljesülésében? Miért éri meg felelősen működni? 2018 + 17 = 2030?!? címmel tart a témáról konferenciát a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2018. december 10-11-én Zalakaroson.

Kép: kovet.hu
Kép: kovet.hu

Kép: kovet.hu

2015. szeptember 25-én az ENSZ fennállásának 70. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozón fogadták el a Világunk átalakítása: a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programját (röviden Világunk - 2030 program). A program tartalmazza azt a 17 Fenntartható Fejlődési Célt (SustainableDevelopmentGoals – SDG) és célpontokat, amely minden ENSZ tagállam részére egyetemes érvényű és irányt mutat a fejlesztések, célkitűzések és feladatok tekintetében. Az iránymutatás a társadalom egészére kiterjed: az államokra, a városokra, közösségekre, szervezetekre és a vállalatokra is.

A KÖVET Egyesület XXIII. Konferenciája ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok megvalósíthatóságát vizsgálja, de a résztvevők bepillanthatnak a KÖVET által hazánkban koordinált HETES (Helyi Energiatakarékossági Együttműködések Segítése) programba, valamint vállalatok és a települések fenntarthatósági célkitűzéseibe és eredményeibe.

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2018. november 14-én Hozzáadott Helyi Érték Díjat vehetett át „Legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás” kategóriában. A díjat az OFA, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ítélte oda az egyesületnek. Prof. Dr. Tóth Gergely a KÖVET Egyesület főtitkára a díj elnyerésével kapcsolatban elmondta -„A KÖVET 23 éve azzal a céllal indult, hogy közösséggé formálja azokat a kis-, közép- és nagyvállalatokat, szervezeteket, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóságért, környezetükért felelősséget éreznek, szándékukban áll cselekedni, nem csak beszélni a világ megmentéséről. Az évek során igyekeztünk alkalmakat teremteni tagjaink és mások számára, hogy tanítsuk őket, formáljuk szemléletüket, megosszák tudásukat, eredményeiket, módszereiket, segítve egymást a közös cél felé haladásban. A közjóra irányuló cselekvéseinket mindig belső hittel és meggyőződéssel végezzük. Munkánk megkoronázásaként értékeljük ezt a díjat.”

A kétnapos rendezvény első napján –  2018. december 10-én – interaktív műhelymunka keretében mutatják be a HETES nevű programjukat, valamint annak németországi tapasztalatait. A HETES projekt újszerűsége abban áll, hogy Magyarországon első körben találkozik a magán-, a vállalati szféra és a finanszírozó réteg, hogy megtalálja a megfelelő eszközöket, és egy új típusú finanszírozási struktúrát alakítson ki, amelyek megteremtik a helyi gazdaságfejlesztés és a környezeti fenntarthatósághoz való hozzájárulás eszközeit. A program nemzetközi együttműködés keretében, külföldi jó gyakorlatok alapján valósul meg, és kínál finanszírozási alternatívát lokális szinten energiahatékonysági beruházásukhoz minden innovatív – elsősorban – kis- és középvállalkozásnak.

A „A programmal a KÖVET szándéka, hogy aktivizálja a közösséget építő és egyúttal környezetet szépítő, felelős döntéshozókat, a vállalkozói, önkormányzati és lakossági szektor szereplőit az energia hatékonysági beruházások területén, a fenntartható gazdaság közös megvalósításáért.”  - mondta Gáspár Attila, projektmenedzser.

A rendezvény második napján - 2018. december 11-én - a vállalatok és a települések fenntarthatósági célkitűzéseit és eredményeit veszik górcső alá az ENSZ 2030-ra szóló Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG) tükrében. Mindkét napon neves kutatók, vállalati és önkormányzati vezetők, civil szervezetek vezetői osztják meg ismereteiket, mondják el véleményüket a témáról.

„A kétnapos konferenciával a KÖVET szándéka, hogy az ENSZ által megfogalmazott egyetemes érvényű fenntartható fejlődési célokat a vállalatok és települések vezetői megismerjék, a bemutatott jó példák, gyakorlatok által közelebb hozzák saját működésükhöz. A december 10-i műhelymunka célja az energiahatékonyság ösztönzése és a HETES projekt befektető és megvalósító szereplőinek megtalálása, informálása. Elvárásunk szerint a rendezvény informatív, pezsgő fórumot biztosít a fenti témáknak és lehetőséget valamennyi résztvevőnek szakmai kapcsolatai és ismeretei bővítésére. – hangsúlyozta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezetője.

A kétnapos konferenciáról további információ a www.kovet.hu oldalon található, regisztrálni itt lehet.
.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti