Szent Márton kenyere: hogyan készül a Weckmann?

A népszokás szerint a november 11-i Márton nap zárja le az éves gazdasági munkát, és kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka. Ezen a napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először hízott libát. A francia legenda szerint pedig ekkor találtak rá a gyerekek a dűnék között Szent Mártonra.

Szent Márton kenyere
Kép: Freepik

Aki segít, sütit kap

Az ismert fáklyás felvonulás, a Martinsumzug Szent Márton emlékét őrizi, és a jó cselekedeteket jelképező fényt juttatja el mindenkihez. Az ilyen felvonulások néhol elterjedtek hazánkban is, leginkább gyerekek, családok vesznek benne részt. Sötétedés után saját készítésű mécsest rejtő lámpásokkal járják az utcákat, és Márton-napi dalokat énekelnek. Ahol mód van rá, a gyerekeket a lován ülő Szent Márton (piros köntösben, római katonának öltözött férfi) vezeti az ünneplés helyszínére. A műsor befejezéseként Márton-napi tüzet gyújtanak, és liba alakú süteményt vagy Weckmannt kapnak a felvonulók. A Weckmann egy édes tésztából készült, ember alakú édes sütemény mazsolaszemekkel és agyagpipával a szájában.

A francia legenda azt meséli, hogy Szent Márton szamara a dűnék közé tévedt. Lámpással felszerelt gyerekek találták meg éjjel. Jutalmul Szent Márton süteménnyé változtatta a szamár potyadékát. Ezért Észak-Franciaországban az iskolás gyerekek minden évben pompás lámpásokat készítenek, bejárják a dűnéket, majd összetalálkoznak Szent Mártonnal és a szamárral. Ezután bevonulnak a városba, ahol péksüteményt kapnak.

A Weckmann receptje

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 g élesztő, ¼ liter langyos tej, 10 dkg vaj, 2 tojás, 60 g cukor, 1 csipet só, ½ citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliáscukor, mazsola szemeknek, tojássárgája megkenni a tésztát.

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepére kis mélyedésbe rakjuk az élesztőt és a langyos tejet. Meleg helyen 15 percig letakarva állni hagyjuk. A vajat megolvasztjuk és elkeverjük a tojással, sóval, cukorral és a citromhéjjal, majd az élesztős liszttel összegyúrjuk. A rugalmas tésztát meleg helyen újrakelesztjük.

A tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és emberformákat vágunk belőle. Mazsolát rakunk szemeknek, és megkenjük tojással. További 15 percig kelesztjük az emberkéket, és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt 210 fokon megsütjük.

Ez a cikk a Képmás magazinban jelent meg. A lapra előfizethet itt>>

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti