Böjte Csaba karácsonyi áldása, bejgli recepttel
Böjte Csaba ferences szerzetes karácsonyi asztali áldása: „Ha Isten minden tápláléknak ugyanazt az ízt adta volna, akkor is világ lenne a világ, de sokkal szegényebb. Számomra Isten irántunk való túlcsorduló szeretetének jele az a rengeteg íz, illat, ami körülvesz. Tiszta szívvel köszönöm, Uram, a finom karácsonyi ételek, italok ízét, zamatát, illatát. Köszönöm, hogy az irántunk való szeretetedet ilyen zseniális jósággal fejezed ki. Hála az ízletes finom ajándékaidért, Istenem."
Diós és mákos bejgli recept Csaba testvértől
Bejgli tésztához: 1 kg sima liszt, 50 dkg vaj vagy 25 dkg vaj és 20 dkg libazsír, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg porcukor, 4 dl tej, csipet só
Diós töltelék: 2 dl vizet, vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra ráöntjük. Jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát teszünk bele, kevés darált fahéjat és reszelt citromhéjat adunk hozzá. Ha a töltelék egy picit puha lenne, kevés morzsát adunk hozzá.
Mákos töltelék: 2,5 dl vizet forralunk 30 dkg cukorral, 40 dkg darált mákra ráöntjük, belekeverünk egy kevés darált fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és mazsolát. Mindkét töltelékben a cukor egy részét helyettesítjük mézzel. Hidegen kenjük a tésztára.
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal összegyúrjuk. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű langyos tej hozzáadásával összegyúrjuk, a tésztának félkeménynek kell lennie. Addig gyúrjuk, amíg a kézről le nem válik.
Letakarva fél órát pihentetjük, utána 6 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formálunk, ezeket egyenként vékony téglalapformára nyújtjuk, és tésztavastagságnyi dió- vagy máktöltelékkel megkenjük. Összesodorjuk, kizsírozott tepsire rakjuk, egymástól kétujjnyi távolságra, hogy össze ne ragadjanak, és három helyen megszurkáljuk villával. Egy tojást felverünk, és a kalácsokat megkenjük vele. Meleg helyen száradni hagyjuk. Amikor megszáradt, ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük száradni. Így szép márványosan repedezett lesz a teteje. Mérsékelten meleg sütőben sütjük.
Az áldás és a recept a Képmás magazin 2006-os karácsonyi mellékletében jelent meg.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>