Hidegen tálalva: három üdítő nyári leves, amit érdemes kipróbálni
Hideg nyári levesként szinte mindig valamilyen klasszikus gyümölcsleves kerül az asztalra, pedig a hűs és egészséges levek palettája ennél jóval bőségesebb. Most három egyszerűen elkészíthető receptet mutatunk be.
Gazpacho
Igazi üdítő nyári eledel ez a klasszikus, paradicsom alapú andalúz zöldségleves. Pillanatok alatt elkészíthető, összetevői pedig ilyenkor nyáron szinte mindig ott lapulnak a konyhában, így még külön bevásárolni sem kell miatta.
Hozzávalók: 1/2 kiló paradicsom, 1 paprika, 1 közepes uborka, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj, 1 szikkadt zsemle
Elkészítés: Mossuk meg alaposan a hozzávalókat, majd a paprikát csumázzuk ki és vágjuk apró kockákra. Hámozzuk meg az uborkát, és daraboljuk azt is egészen pici darabokra. Az aprítás közben forraljunk vizet, majd azzal forrázzuk le a paradicsomot, azt követően pedig húzzuk le a héját, majd vágjuk kisebb darabokra. Keverjük össze a felaprított zöldségeket, majd miután egy kávéscsészényit félretettünk belőlük, tegyük őket egy turmixgépbe. Dobjuk a gépbe a fokhagymát, az előzőleg szintén megpucolt és földarabolt hagymát is, majd öntsük hozzá az olívaolajat és balzsamecetet is, ízlés szerint sózzuk. Töltsünk a zöldségkeverékre 8 deci vizet, majd kapcsoljuk be a gépet, és zúzzuk alaposan össze. Innentől kezdve nem kell mást tennünk, mint az elkészült levest jól lefedve pár órára betennünk a hűtőbe.
Amikor tálaljuk, adjuk hozzá az apró kockákra vágott, kevés vajon kicsit megpirított szikkadt zsemlét, keverjük jól bele, majd a tetejét szórjuk meg a félrerakott zöldségdarabokkal.
Dinnyeleves
A forró kánikulában mindig jólesik a sárgadinnye, ám ezzel a gyümölccsel nem csak a klasszikus módon, a héjából kieszegetve frissíthetjük magunkat, hanem úgy is, ha hideg levest készítünk belőle.
Hozzávalók: 1 kiló sárgadinnye, fél citrom, 2–3 evőkanál méz, 6–8 szegfűszeg, 1 kisebb darab fahéj, néhány evőkanál Cointreau (a narancslikőr helyettesíthető fehérborral is), 3 deci tejszín, 1 csapott evőkanál liszt
Elkészítés: Tegyük föl főni a szegfűszeget és a fahéjat 2 deci vízben, és amikor a víznek nagyjából a fele elfőtt, szűrjük le, a levet pedig tegyük félre. A citromot facsarjuk ki. A dinnye héját vágjuk le, majd a gyümölcsöt daraboljuk apróra. Egy kávéscsészényit tegyünk félre belőle, majd miután ráöntöttük a narancslikőrt vagy a fehérbort, tegyük be a hűtőbe.
Tegyünk föl főni fél liter vizet, adjuk hozzá a fahéjas-szegfűszeges „teát”, csorgassuk bele a mézet, majd amikor már forr, a likőrrel vagy borral megöntözött dinnyét is tegyük bele. Kicsit sózzuk, majd forraljuk pár percig.
Közben keverjük ki a tejszínt a liszttel, és sűrűsítsük be vele a levest. Amikor jól összeforrt, adjuk hozzá a citromlevet, majd turmixoljuk össze a levest. Ezt követően művünket már csak le kell hűtenünk. Tálaláskor díszítsük vékony sárgadinnye szeletekkel!
Kovászos uborka leves
A kovászos uborka sem csak savanyúságként kerülhet az asztalra, hiszen alapanyagként is remekül fölhasználható. A belőle készült üdítő levest a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje tette híressé, de otthon is el lehet készíteni.
Hozzávalók: negyed kiló kovászos uborka, a levével együtt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, néhány szál kapor, másfél deci tejföl, fél mokkáskanál cukor, 20 deka füstölt szalonna
Elkészítés: Vágjuk apróra a hagymát, majd olívaolajon dinszteljük meg. A kovászos uborkát a levével együtt tegyük egy turmixgépbe, majd adjuk hozzá a dinsztelt hagymát és fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, a tejfölt és a cukrot. Kapcsoljuk be a gépet, és zúzzuk jól össze a hozzávalókat. A füstölt szalonnát vágjuk vékony csíkokra, majd süssük ki. Tálaláskor ezzel díszítsük az előzetesen alaposan behűtött levest.
Ez a cikk a Képmás magazinban jelent meg. A lapra előfizethet itt>>
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>