Az ötvenes évek óta a Z a leginkább absztinens generáció
Talán egyre kevésbé trendi a fiatalok, különösen a Z generáció tagjainak köreiben a rendszeres alkoholfogyasztás – legalábbis bizonyos felmérések erre engednek következtetni. A részegeskedés, partiivászat helyett kezd divatba jönni az egészséges életmód, nem utolsósorban az alkohol káros hatásait sulykoló kampányoknak, programoknak köszönhetően, ennek ellenére még mindig vannak társaságok, helyszínek és időszakok, ahol és amikor egyértelmű az italozás, a „bemelegítés” az esti bulira.
Az utóbbi években úgy tűnik, a tizen- és huszonéves korosztály, leginkább a Z generáció (jellemzően az 1995–2009 között születettek) tagjai szívesebben mondanak nemet, mint igent az alkoholra, az alkoholos italok fogyasztására. Most, a közelgő szilvesztereste kapcsán is aktuális a téma, amellyel több médium is foglalkozott az utóbbi időben.
Egy angol kutatás szerint a Z az ötvenes évek óta a leginkább absztinens generáció. Ennek egyik oka az egészségtudatosabb életmód, vagyis például annak felismerése, hogy a túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás szorongást és egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Ezt a hozzáállást igazolja egy, a Forbes által hivatkozott kutatás, amelyre szintén utal az említett cikk.
A már digitális bennszülöttnek nevezett generáció tudatosabb a róla a közösségi médiában kialakuló kép kapcsán.
Nem igazán szeretnének a profiljukon vagy más profilján róluk illuminált állapotban készült fotót látni, illetve esetleg olyan posztot közzétenni, amelyet később megbánnak.
Az angol Red Brick Road reklámügynökség felmérésében a megkérdezett Z generációsok 49 százaléka nyilatkozta azt, hogy a baráti iszogatás közben sem feledkeznek meg az online imidzsükről.
Az alkoholos italok helyett e fiatalok körében egyre népszerűbbek az alkoholmentes vagy az alacsony alkoholtartalmú italok, ezt a trendet NoLo-nak (no alcohol, low alcohol) nevezik. A hagyományos sörök és borok helyett ezek alternatív változatait, a gyümölcsös söröket, alkoholmentes borokat, pezsgőket isszák. Mindez természetesen hatással van a piacra is, ahol kezdenek egyre inkább teret nyerni az olyan vállalatok, amelyek alkalmazkodnak a változáshoz.
Az Index is részletesen foglalkozik azzal a ténnyel, hogy a fiatalabbak, különösen a Z generációsok kevesebb alkoholt fogyasztanak (mondjuk ez a tendencia főleg a magasabb jövedelmű országokban észrevehető, ám például Magyarországon is visszaesett valamelyest a sör- és a borfogyasztás).
Interaktív prevenciós előadássorozat
Az általunk megkérdezett három, Z generációs fiatal nem éppen a NoLo-trendet igazolja, ám ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon ne lennének követői az új irányzatnak. Köszönhetően például az olyan, az alkohol, a részegség káros hatásait bemutató programoknak is, mint amilyet az alkoholos italokat gyártó és forgalmazó vállalat, a Diageo szervez a Momentán Társulattal közösen.
A prevenciós előadássorozat 2019 óta zajlik, és azóta már körülbelül százhúsz intézménybe (főleg általános és középiskolákba) jutott el a fővárosban, de vidéki helyszíneik is vannak.
A találkozókon a diákok interaktív módon, szórakozva, ugyanakkor elgondolkodva szembesülhetnek az alkoholfogyasztás kockázataival és a tudatos, felelős alkoholfogyasztás előnyeivel.
A program – amelynek már online változata is van SMASHED néven – kapcsán kitöltetett kérdőív alapján a diákok 62%-a nyilatkozott úgy, hogy a jövőben kevésbé valószínű, hogy fiatalkorúként alkoholt fogyasszon – szerepel egy sajtóközleményben.
Az érintett korosztályból három fiatalt sikerült szóra bírni. Mindkét fiatalember és az ifjú hölgy is friss egyetemista, az előző tanévben még középiskolások voltak. Nyilatkozataik alapján elmondható, hogy az új helyzet, a környezetváltozás, a nagyobb szabadsággal járó egyetemista lét hatására mindannyian rendszeresebben fogyasztanak alkoholt – még ha ez egy-egy alkalomra koncentrálódik is. Igaz, a két fiú már a középiskola (gimnázium) utolsó évében kezdte emelgetni a poharat, egyikük az érettségivel együtt járó feszültség levezetése okán az osztálytársakkal, másikuk pedig azért, mert megkedvelte a kulturált alkoholfogyasztás szokását.
Isznak, de igyekeznek tudatosak lenni
Vilmos családjában sem vetik meg az alkoholt, a whisky-t szeretik időnként kóstolgatni. Ő 17 éves kora óta érdeklődik az alkoholos italok iránt, és leginkább a bort szereti, konkrétan a borkóstolókat, azok hangulatát. Iszik azonban időnként sört, gint, whisky-t, házi pálinkát is – az utóbbi időben, amióta a fővárosban egyetemista, számít az ár is.
Azt mondja, számára egy kellemes esti borozgatás olyasmi, mint amikor színházba készül az ember – tehát kicsit emelkedettebb lesz tőle a hangulat.
Szereti azt az enyhén spicces, mámoros érzést is, amit a kissé fejébe szálló alkohol okoz, ugyanakkor állítja, hogy tudja a mértéket, és a szervezete – konkrétan a gyomra – jelez neki, ha már több a mennyiség a kelleténél. Bízik abban, hogy bírja a „kiképzést”, és egyelőre az alkoholfogyasztás hosszabb távú következményeitől sem tart.
Természetesen társaságban gyakrabban kerül a kezébe alkoholos itallal teli pohár, ám ez leginkább a hosszú, hajnalig tartó mulatságokon van így. Viszont, ha jó a társaság, a beszélgetés, akkor – állítja – nincs is szükség szeszre. Olyan ismerőse van egyébként, aki absztinens, és tartózkodik az alkoholtól, ugyanakkor olyan középiskolásokat is látott már, akik nagyon nem tudták, hol van a kulturált alkoholfogyasztás határa.
János is viszonylag sokáig, a középiskola végéig tartotta magát ahhoz, hogy nem iszik alkoholt. Azért is döntött így, mert a családjában van néhány rossz példa apai ágon. Az utolsó gimis évében aztán lazított a hozzáállásán, és amikor a többiek az órák vagy érettségi után beültek egy közeli sörözőbe, bárba, ő is velük tartott. Jólesett neki egy-egy fröccsöt meginni, kicsit kirúgni a hámból.
Szerinte nem ördögtől való dolog az alkohol, csak tudni kell a mértéket. Azóta már gyakrabban iszik, főleg, amióta egyetemre jár. Ám nem naponta – az ivás egyelőre megmaradt amolyan közösségi tevékenységnek, nem a hétköznapok része.
A megfelelési kényszer Jánosnál nem játszik szerepet, nem azért iszik, hogy jobban elfogadják, beilleszkedjen.
Réka szintén szeptembertől egyetemista, és azt mondta: az utóbbi hónapokban nála is megugrott kissé az alkoholfogyasztás gyakorisága. Ám így is csak korlátozott mennyiségben iszik, mert a savat nem bírja a gyomra, illetve figyelembe veszi azt is, hogy sok alkoholos italnak magas a kalóriatartalma. Ő is leginkább a hangulat fokozásáért nyúl a pohárhoz, a mennyiség és az alkohol típusa kedvtől, alkalomtól is függ. Fontosnak tartja azt a jó, biztonságos és elfogadó társasági légkört, amelybe belefér, ha valaki egyáltalán nem iszik, de az sem probléma, ha alkoholt fogyaszt. Szem előtt tartja továbbá a saját korlátait, nem akarja pusztítani magát.
A NoLo szemlélet tehát hozzájuk még nem ért el, vagy ha igen, egyelőre nem foglalkoznak vele – mindenesetre reméljük, hogy valóban tudnak majd mértéket tartani.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>