Fűszernövények: álmodozáshoz és a ragulevesbe
Egy zöld erkély vagy terasz oázis a városi beton- és kőrengetegben, mégis viszonylag keveset látni belőlük, talán mert gazdáik fölösleges vesződségnek tartják a bajlódást a növényekkel. Pedig az ébredező napon, a reggeli madárcsicsergésben igazi meditációs idő lehet a viráglocsolás is, és a reggeli kávé sem ugyanaz a konyhában vagy a nappaliban kortyolgatva, mint saját kis minilugasunkban. És akkor az esti csillagnézős borozgatásról nem is beszéltünk. Az éjszakai utcai neszek felett növényeink között álmodozni olyan, mint egy verset olvasgatni, és úgy érzi az ember, innen az ima is gyorsabban felér az égig. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy az erkélyt díszítő növények az ételeinket is illatosabbá, szebbé, üdébbé, izgalmasabbá varázsolják, mi akadályozhat még meg, hogy fűszernövényeknek is szorítsunk egy kis helyet?
A kedvencem a hálás bazsalikom, mert ahogy meglocsolom, azonnal megköszöni, és ontani kezdi az illatát. Végre nem szárított bazsalikom kerül az olaszos, paradicsomos ételekbe. Ha épp megkopasztottam egy-egy vendégeskedés után, akkor is lecsípek pár levélkét, hogy az ételek tetejét díszítsem vele, mert egészen más a hangulata egy bazsalikomágacskával koronázott fogásnak. Próbáltam már eperdzsembe is, nem aratott itthon osztatlan sikert, de ínyenceknek ajánlom. Viszont az epres túrótortára mindig teszek dísznek az eperszemek mellé. Az igazi reggeli kedvenc nálunk a bazsalikomos fetakrém (kismamáknak krémfehérsajttal is készülhet, az pasztőrözött tejből készül). Pár perc alatt kész, fetasajt, tejföl és/vagy joghurt és egy marék friss bazsalikomlevél kell hozzá, meg egy botmixer. Tetszés szerint készíthetjük hígabbra vagy sűrűbbre, ennek valójában csak a sajt sóssága szab határt, általában elég sós, ezért szoktam egy kis tehéntúrót is tenni hozzá. Friss paradicsommal (nagyobb erkélyen ebből is termeszthető saját), fejedelmi reggeli.
A szép, bokros oregano a bazsalikom haverja, ugyanúgy kedvelik a mediterrán és paradicsomos ételek, de a sültek is, vagy a tepsis burgonya (a citromos-oreganós krumplit én szívem szerint köretből főétellé léptetném elő egy jó salátával). A pizzatésztába, a chilis babba is tehetünk belőle, és a guacamole is szereti. A majoránna is sokféle paradicsomos ételbe kívánkozik, jól illik a sültekhez, pecsenyékhez, de rakott kel sincs nélküle.
Nálam tárkony és rozmaring is éldegél, kevésbé dekoratívak, mint a bazsalikom, a citromfű vagy az oregano, a konyhában azonban visszaszerzik a becsületüket.
Az előbbinek a tárkonyos raguk és ragulevesek, a gombás ételek, sőt a hétköznapi zöldbab és tökfőzelék is meghozza a dicsőséget, a rozmaring pedig a grillpartik sztárja, akár az olajba is dobhatunk egy ágacskát, amelyben a húst sütjük. De jól illik a sütőtökkrémlevesbe és a kenyértésztába, focacciába is, de az újburgonyát is különlegessé tehetjük vele.
A lestyán a levesek megmentője, ha nincs otthon petrezselyem vagy zeller: egyetlen szép leveles szál is elég belőle a krumplilevesbe, paradicsomlevesbe vagy húslevesbe. A kapor nemcsak tökfőzelékbe és töltött tökbe kívánkozik, felurasítja a töltött karalábét, a káposztát, a cukkinis ételeket, a palóclevest, a zöldbabfőzeléket is, és kis fokhagymával joghurtba keverve felpezsdíti az uborkasalátát vagy más vegyes salátákat. Tehetjük rántott zöldségekhez (padlizsán, patisszon, cukkini, tök) készített majonézes-joghurtos öntetbe is. És én a nagyi kapros-túrós réteséről sem feledkezem meg. És ne feledjük, hamarosan itt a kovászolni való uborka!
Az erkélyünk virágládáinak állandó lakója a menta is. Mindenki rájár a nyári melegben, hogy a limonádéjába vagy egyéb italaiba beledobjon belőle néhány levélkét, de nemrég valaki megosztotta velem, hogy a kedvenc borsókrémlevesembe is tehetem petrezselyem helyett, ha hidegen fogyasztom. Kipróbáltam, nagyon izgalmas. (Nálam petrezselyem szinte mindig van otthon, de álmaim gigantikus terasza kellene ahhoz, hogy a nekünk szükséges mennyiséget ott termeljem meg.) A borsókrémleveshez olívaolajon kell dinsztelni egy felvágott fehérhagymát (ha nincs, a vörös is teljesen jó) és két gerezd felaprózott fokhagymát, rá a mirelit borsót (a frisset én sajnálom szétturmixolni, de persze az is tökéletes), felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom, majd ha puha, tejszínnel dúsítom és összemixelem. Még egy forralás, és negyedóra sem kell a borsókrémleveshez, csak még egy kis bors, és mehet bele a zöldfűszer.
A citromfű nemcsak teába való, illik a gyümölcslevesekbe, édeségekhez, és szívesen fürdik nyári hűsítő italokban, ahogy a menta is. Jégkockába is fagyaszthatjuk ezeket a levélkéket, így télire is eltehetünk belőle. És ha már az italokról meg az édességekről esik szó: sok erkélyen illatozik levendula, néha lecsíphetünk abból is egy-egy virágot italokba és édességekhez.
A metélőhagyma szupergyors kedélyjavító egy átlagos szendvicshez is, én a kőrözöttbe is jobban szeretem, mint más hagymaféléket, de a fűszervajhoz (én néha olívaolajat is készítek), sajt- és túrókrémekhez sokféle zöldfűszert kipróbálhatunk és szórhatunk bele egy kis reszelt parmezánt is, vagy dúsíthatjuk olajos magvakkal. (Hú, a diós sajtkrém a kedvencem, az sima krémsajttal készül, de ahhoz nem szoktam zöldfűszert tenni… eddig. Lehet, hogy érdemes kipróbálni.)
Ugyanilyen univerzális helye a fűszernövényeinknek a mártogatós, szinte bármelyik landolhat benne, ízlésünk szerint.
A fűszernövények tárháza ennél persze sokkal szélesebb, a fentiek elsősorban az én konyhámra vannak szabva, és tavasszal a piacon is beszerezhetők. Így nem kell a magról vetéssel kezdenünk a barátkozást a fűszernövényekkel. Elsősorban azt érdemes átgondolni, milyen szárított fűszereket szeretünk, és az nem termeszthető-e a saját balkonládánkban vagy akár egy szélesebb, napfényes ablakpárkányon is. A termesztéshez sok hasznos online tanácsot kaphatunk növényenként is.
És aztán szokjunk hozzá, hogy főzés közben nem a szárított fűszerekhez nyúlunk automatikusan, hanem a saját minikertünkből szedünk friss zöld, harsogó leveleket! Nagyon jó érzés!
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>