Eper a köbön - zamatos epres receptek

Szinte egész évben vásárolni lehet a különböző fajtákat, de azért az igazi, a szabadföldi eper, a szamóca illata nem hasonlítható a fóliasátrak alatt érlelődöttéhez. A legfinomabbak az apró, kerek szeműek. Igaz, ezekkel több a munka és jobban oda kell figyelni a tárolásra is, hiszen akár néhány óra alatt megromolhatnak, ám, aki teheti, ne sajnálja rá az időt.

Kép: Profimedia

Epres tortácska

Hozzávalók: 
1 kg eper, 1 zacskó gyümölcszselé. 
A töltelékhez: 25 dkg mascarpone sajt, 1 zacskó tejszínes pudingpor, 5 dl tej, 3 evőkanál cukor
A torta alaphoz: 25 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg méz, 30 dkg durvára aprított dió

Elkészítés:
Az epret tisztítsuk meg alaposan és szárítsuk meg. Osszuk el kis tálkákba, majd öntsük le gyümölcszselével, hogy éppen ellepje, hagyjuk megszilárdulni. Készítsük el a pudingot, ha kihűlt, keverjük a mascarponéhoz. Öntsük az eperre.

Készítsük el a mézes-diós lapot. Folyamatosan keverve kezdjük el megpirítani a cukrot, majd adjuk hozzá a mézet. Tegyük rá a vajat, hagyjuk, hogy elolvadjon, de vigyázzunk, nehogy megégjen, mert keserű lesz. Keverjük hozzá a diót. A masszát öntsük sütőpapírra, kenjük szét lapáttal egy centi vastagra és egy tálkával nyomjunk bele korongokat. Ha kihűlt és megszilárdult, egy kés segítségével szedjük fel a mézes-diós lapokat, tegyük tányérra és borítsuk rá az epres pudingos krémet.

Eperöntet

Ezt az öntetet hidegen készítjük, a citromlé még jobban kiemeli az eper aromáját, illatát.

Hozzávalók: 
2 kg eper, 5 dl víz, 0,5 kg cukor, 2 citrom leve, 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav

Elkészítés: 
A megmosott, megtisztított epret botmixerrel összezúzzuk, és a citromlével együtt egy nagy edénybe tesszük. A vizet felforraljuk, kihűtjük, majd belekeverjük a citromsavat vagy a borkősavat és az eperre öntjük. Ha télire tartósítani akarjuk, fél kávéskanál tartósítószert keverjünk még hozzá. Adjuk hozzá a cukrot és hűtőszekrényben hagyjuk állni egy napig. Közben többször keverjük fel, hogy a cukor feloldódjon benne. Tartósítószer nélkül néhány napig a hűtőszekrényben eláll, vagy le is fagyaszthatjuk télire. Süteményekre, fagylaltra öntve fogyasszuk, friss menta vagy citromfű levelet, reszelt gyömbért adhatunk még hozzá. Ha valakit zavarnak az apró magok, szitán passzírozza át az epervelőt, de úgy, hogy a gyümölcs húsa az öntetbe kerüljön.

Epres babapiskóta-szívek

A babapiskóta-szívek finom és látványos kiegészítői a fagylalttal és tejszínhabbal tálalt epernek és eperöntetnek. A kompozíciót díszíthetjük mentalevéllel, megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is.

Hozzávalók a babapiskótához: 
4 tojás, egy csomag szalakáli, 12 evőkanál porcukor, 4 evőkanál olvasztott vaj, 4 evőkanál tejszín, kb. 20 dkg liszt

Elkészítés:
A tojást, a vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá a szalakálival elkevert tejszínt és a lisztet. Jól gyúrjuk össze, hogy könnyű tésztát kapjunk. Ha ragad, adjunk hozzá még lisztet. Vékonyra nyújtsuk ki és szív alakú formával szaggassuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsiben, alacsony hőmérsékleten süssük világosra.

A recept a Képmás magazin 2012. májusi számában jelent meg. A Képmás magazinra előfizethet itt>>

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti