Ezt a legtöbb nő gyorsan megtanulja, még mielőtt asszonnyá lesz. Ám a kezdő feleség első kihívása e témában nem csupán a főzőtudománya, hanem a...
Vécsey Szám Kata
A szegények kenyere, a gazdagok csemegéje: mit készítsünk gesztenyéből?
Néhány különleges szelídgesztenye recept, amit érdemes kipróbálni.
Jónás Ágnes
Nem tudok főzni… És akkor mi van?
Azt mondják, a főzés egy nő életében valamikor biztos bekopog. Nálam is szokott kopogtatni, csakhogy én olyankor sosem vagyok otthon. A „konyhatündérkedés” az én...
Méhes Julianna
A főzni tudás csak elhatározás kérdése? – avagy miért érdemes főzni...
„A főzni tudás csak elhatározás és egy jó szakácskönyv kérdése.” Az idézet szeretett húgomtól származik még ifjú feleség korából, és ez az egyik kedvenc...
Tahin Ráhel
„Anya délre biztosan megöregszik” – A közös főzés örömei
Boldizsár, gyere, főzzünk valamit együtt! – szokta mondani Anya, és én megyek is, mert szeretek zöldséget vágni, kavargatni a hagymát a lábasban, és különösen...
Bogos Zsuzsanna
„Aki főz, annak hatalom van a kezében” – Hasznos tippek egy 1920-as szakácskönyvből
Aki főz, annak hatalom van a kezében. A régiek olyannyira tudták ezt, hogy szakácskönyveikben igyekeztek minden segítséget megadni ahhoz, hogy e hatalommal jól éljenek...
Kölnei Lívia
Nem vagyok konyhatündér, de… – Mit főzzek a héten? 3.
Sokan sokat vagyunk otthon, ezért többet kell törni a fejünket, mit is főzzünk. Hétről hétre a Képmás munkatársai osztják meg menüötleteiket – ezúttal Kölnei...
Szám Kati
Szám Kati: Mini teremtés
A konyhaablakon át beömlik a friss tavasz, hogy kergetőzzön egyet a hagymaszaggal. Gyerekkoromban a szobában is csorgott a könnyem, ha anyu hagymát vágott, ma...
Stenszky Cecília
Te miért hiszel egy sztárszakácsnak? – Só, zsír, sav és hő, avagy újfajta szakácsiskola
Az interneten fél perc alatt kikereshető receptek korában már nem lehet eladni egy szakácskönyvet egyediség nélkül. Kivétel itt persze egy felkapott név húzóereje, mert...
Szám Kati
„A főzés és a piacozás környezetkímélő megoldás” – interjú Mautner Zsófival
Szeretek főzni. Kigondolni a piacon a menüt, elkészíteni, tálalni, nézni, ahogy jóízűen megeszik, aztán persze dicsekedni is egy-egy saját recepttel, és meghallgatni másokét. De...
Szőnyi Lídia
A gyereknevelésben nincsenek mindenkinek megfelelő receptek
Anyukámtól tanultam főzni, sok fortélyt lestem el tőle, és egy tízgyermekes család legidősebb lányaként gyakran kellett kamatoztatnom ezt a tudásomat. Anyukám igazán laza nő...
Székely András
Lusták a magyar nők?
Pista kitörölte az álmot a szeméből, majd perceken belül már a konyhában itta a kávét, és nyúlt a cigarettáért, de eszébe jutott, hogy már...
Botosinka Ilona
Milyen a „tisztes szegénység” ma Magyarországon?
Kamasz lehettem, amikor megpróbáltam besorolni magunkat, a családunkat a társadalomba: vidéki alsó középosztály. Szüleim mindketten második generációs értelmiségiek, őseim között van pedagógus, orvos, ács...
Szám Kati
Borbás Marcsi: „A szüleim megtanítottak a normális életre”
Két éve keresem e-mailen, telefonon, sms-ben. Talán csak galambpostán nem írtam neki, hogy interjút szeretnék vele készíteni. Bevallom, kicsit nehezteltem rá, hogy nem válaszol...
Bogos Zsuzsanna
Főzőiskola a múltból: a régiek mindenre tudták a választ?
Marha- vagy disznóhús kerüljön a töltelékbe? Vagy valami egészen más? Kell rántás? Kell cukor? Mit tegyünk, ha nincs elég paprikánk? A régiek mindenre tudják...