4 mennyei saláta, ami elviselhetőbbé teszi a forróságot

Ha salátáról van szó, legtöbbünk lelki szemei előtt egy kupac zöld levél jelenik meg, némi öntettel. Még mindig. Pedig ez az étel ennél sokkal többet tud! Megmutatom, számomra mit jelent egy igazi „belevaló” saláta, ami után a család minden tagja megnyalja mind a tíz ujját. Következzen 4 mennyei, könnyen elkészíthető, bevált recept, és nem lesz kifogás többé, hogy a saláta nem elég kiadós vagy finom!

Cézár-saláta
Kép: Freepik

A családom minden tagja szereti a konzerv tonhalat. Ezért nálunk gyakran szerepel a heti menüben, akár tonhalkrém formájában, akár csak úgy, natúran, jó sok paradicsommal körítve. Ám van két recept, amiket mindig hatalmas örömujjongással fogadnak a szeretteim, és ezért viszonylag gyakran készítem el őket. Ez a két étel ugyanis új szintre emeli a saláta fogalmát: maga a vitamindús ízrobbanás.

Nizzai tonhalsaláta felturbózva

Hozzávalók 4 főre
2 zacskónyi salátakeverék (nálunk a madársaláta, rukkola és jégsaláta mixe vált be a legjobban)
45 dkg ceruzabab (mirelit is tökéletes)
4 db tojás
4 db 80 grammos tonhalkonzerv (én a Rio Mare olívaolajban eltett változatát használom)
4 db közepes újburgonya
4 db koktélparadicsom (vagy kisebb fürtös paradicsom)
1 maréknyi kapribogyó
Az öntethez:
1,5 dl olívaolaj (extra szűz a legjobb)
1 ek dijoni magos mustár 
fél citrom leve
só, bors

A krumplit megpucolom, nagyobb darabokra vágom és felteszem sós vízben főni. Közben a ceruzababot is roppanósra főzöm enyhén sós vízben (ha fagyasztott, pár perc is elég neki). A tojásokat keményre főzöm, majd megpucolom őket. A paradicsomokat – méretüktől függően – negyedekre vagy nyolcadokra vágom. Amikor kész a krumpli, beleteszem egy nagy tálba, és amikor már langyosra hűlt, hozzákeverem a salátamixemet, a ceruzababot, a lecsöpögtetett tonhalkonzerveket, végül a maréknyi kapribogyót. Elkészítem az öntetet egy másik edényben, és amikor kész, ráöntöm a salátára, majd alaposan elkeverem vele. Tálaláskor a kiszedett saláta tetejére egy-egy negyedekre vágott főtt tojást és egy-két darab félbe- vagy ugyancsak negyedekre vágott paradicsomot teszek. 
Ízletes, laktató ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét, és ha hűtőbe tesszük, még másnap is nagyon finom.

Vajbab tonhalas-kapribogyós öntettel

A családom másik hatalmas kedvence ez a rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető tonhalas-vajbabos recept, ami az olasz vitello tonatonak, azaz a tonhalas szósszal tálalt borjúnak egy továbbgondolt változata. Télen melegen, nyáron hidegen fogyasztjuk, és mivel tényleg 10 perc alatt összedobható, igen gyakran kerül az asztalra.

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg mélyhűtött vagy friss vajbab
2 doboz 80 grammos tonhalkonzerv
1 csapott evőkanál majonéz
4 evőkanál natúr joghurt
1 közepes fokhagymagerezd
2 ek kapribogyó
1 ek citromlé
só, bors ízlés szerint

Forró, lobogó, sós vízbe szórom a vajbabot, és kb. 6 perc alatt puhára főzöm (fontos, hogy ne főzzük túl). Ezalatt összeállítom a villámgyors öntetet: beleteszem a keverőtálba a lecsöpögtetett tonhalat, aztán a majonézt és a joghurtot, majd belereszelem a fokhagymagerezdet. Miután a kapribogyót is beletettem, botmixerrel simára pépesítem az egészet. Ezután sózom, borsozom, és belecsepegtetem a nagyjából egy evőkanálnyi friss citromlevet. Ha a bab megfőtt, leszűröm, és még melegen hozzákeverem az öntetet. Fogyaszthatjuk melegen, de lehűtve, hidegen is mennyei! Én szoktam hozzá friss bagettet is szeletelni, azzal együtt még laktatóbb.

Cézár saláta Stahl Judit módra

A Cézár saláta hatalmas találmány, minden van benne, amire csak vágyik az ember: roppanós saláta, zamatos parmezán, szaftos sült husi és ínycsiklandóan telt ízvilágú öntet. Persze nem mindenhol készítik jól vagy a nagykönyv szerint, étteremben futottunk már bele igen érdekes változataiba is. 
Mivel az „igazi” Cézárt nagyon szeretjük, elkezdtem otthon is kísérletezni vele. 
A sok verzió közül nekünk a Stahl Judit-féle recept jött be leginkább, ezért én ezt szoktam elkészíteni némi változtatással, a következőképpen.

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg csirkemellfilé
5 dkg frissen reszelt parmezán vagy parmezánforgács (pl. Grana Padano)
2 nagy fej jégsaláta
25 dkg koktélparadicsom
Az öntethez:
3 duci fokhagymagerezd
fél citrom
1 tk szardellapaszta
1 ek dijoni mustár
5 dkg reszelt parmezán
2 kk Worcestershire szósz
1,5 dl olívaolaj

Én a csirkemell felkockázásával szoktam indítani ezt a receptet, majd sózom, borsozom a húst, és reszelek hozzá egy vékony gerezd fokhagymát is. Az egészet összeforgatom, hogy a fokhagyma is jól átjárja a csirkemellkockákat, és pici olívaolajon (vagy kókuszzsíron) ropogósra sütöm.
Közben nekikezdek a salátaöntetnek is, amit turmixgépben a legkönnyebb elkészíteni, ám mivel nekem az nincsen, én egy keverőtálba teszem a hozzávalókat, és a végén botmixerrel pépesítem őket össze. Az edénybe először beleöntjük az olívaolajat, majd a Worcestershire szószt. Utána egy kevés mustár következik, aztán egy fél citrom frissen facsart leve, majd egy teáskanálnyi szardellapaszta. Ezután hozzáreszelünk néhány gerezd fokhagymát, beleszórjuk a parmezánt, és ha minden együtt van, jöhet a turmixolás.
Ezt követően a salátakeveréket beleöntjük egy nagy tálba, meglocsoljuk az öntettel, és miután alaposan összeforgattuk őket, megszórjuk a parmezánforgáccsal. Tálalhatunk: a salátát tányérra tesszük, a salátakupac tetején elrendezzük a csirkefalatokat, és félbevágott koktélparadicsomokat pakolunk köré. Mi a pirított kenyérkockát el szoktuk hagyni a receptből, de aki úgy szereti, azzal még tartalmasabbá teheti a salátát.

Kép
tonhalas saláta
Illusztráció: Freepik


Zöldséges húsgolyósaláta

Igazából előbb volt a zöldséges húsgolyó, és később, ennek továbbfejlesztett változata lett a salátás verzió, amit szinte kizárólag nyáron készítek, télen ugyanis sütőben sült krumplit fogyasztunk hozzá, hogy kiadósabb legyen. 
Persze a kukoricás-répás fasírtgolyó önmagában is megállja a helyét, soha nem tudok belőle eleget készíteni, az ember észre sem veszi, már az ötödik golyócskánál tart. 
Úgyhogy ezennel felhívom a figyelmet, ez a fogás az ízlelőbimbók megzavarására alkalmas ízeket tartalmaz, és saját tapasztalatból mondom, némi függőséget is okoz.

Hozzávalók 4 főre:
75 dkg darált sertés- vagy pulykahús (a lényeg, hogy ne mellből legyen, inkább a szaftosabb combból)
20 dkg konzervkukorica
2 közepes szál sárgarépa
1 közepes méretű cukkini (de lehet nagy is, annál szaftosabb lesz a húsgolyó)
4 szál újhagyma vagy egy nagy póréhagyma
4 ek zsemlemorzsa
2 tojás, só, bors
A salátához:
1 zacskó saláta-mix
Vinaigrette öntethez: 2 ek fehérborecet, 4 ek extra szűz olívaolaj, 1 tk dijoni mustár, 1 kk méz, só, bors

Az újhagymát feldarabolom apróra, a répát és a cukkinit lereszelem (nagy lyukon), majd az összeset beledobom egy teflonos serpenyőbe, és pici olívaolajon vagy kókuszzsíron megdinsztelem őket. Ezután ezt a zöldségmixet hozzákeverem a darált húshoz és hozzáadom a lecsöpögtetett kukoricát, a két tojást és a zsemlemorzsát is. Sózom, borsozom, és az egész masszát alaposan összedolgozom, majd golyókat formázok belőle, végül forró olajban kisütöm. Az utóbbi időben sütőben sütöm ki a fasírtot, mert úgy egészségesebb, ugyanolyan finom, igaz kevésbé szaftos.
Miközben sülnek a fasírtgolyók, kikeverem a salátához az öntetet, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy az összes hozzávalót beleöntöm a botmixer keverőedényébe, és összemixelem őket, majd az egészet ráöntöm a salátamixre (ez lehet madársaláta, rukkola, jégsaláta és ezek keveréke is).


Forrás: Stahl Judit Büntetlen örömök című receptes könyve, 2004.
 

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti