Cseresznyés finomságok: három egyszerű desszert a ropogós nyári gyümölcsből

Ha nyersen már elég cseresznyét ettünk, érdemes a vasárnapi finomságokba is „belecsempészni”. Aki pedig jobban kedveli a kicsit karakteresebb, savanykás ízű meggyet, azzal is kipróbálhatja a recepteket!

cseresznyés recept
Kép: Unsplash / Monika Grabkowska

 

Cseresznyés-mákos rétes

Tészta:
35+8 dkg liszt
1 tojás
2dl tejföl
10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:
1 kg cseresznye kimagozva
25 dkg cukor
40 dkg darált mák
2,5 dl víz

35 dkg lisztből, a tojásból és a tejfölből tésztát gyúrunk és vékonyra nyújtjuk. Az olvasztott vajat összekeverjük 8 dkg liszttel, és rákenjük a vajas masszát, majd föltekerjük. Így állni hagyjuk 20 percig. A rudat 3 részre vágjuk, újra kinyújtjuk, majd megtöltjük.

A töltelékhez a vizet felforraljuk a cukorral, majd belekeverjük a mákot és cseresznyét.

A rétest forró sütőbe tesszük, de utána közepes hőmérsékleten sütjük kb. 25 percig.

Clafoutis

A clafoutis klasszikus francia édesség, amelynek elkészítése szinte gyerekjáték. Hagyományosan fekete cseresznyével készítik és az eredeti recept szerint a cseresznyét nem is kell kimagozni, hogy a mag íze is belesüljön a tésztába. Ennek ellenére, érdemes a magozással bajlódni, mert a magra ráharapni nem túl kellemes.

Hozzávalók:
50 dkg (magozott) cseresznye
5 tojás
2,5dl tejszín
2.5 dl tej
15 dkg liszt
3 dkg vaj
10 dkg cukor
3 dkg pirított mandula, durvára vágva
csipet só

Kép
cseresznyés recept
Kép: Freepik

A tojást kikeverjük a cukorral és a csipet sóval és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Sűrű palacsintatésztához hasonló masszát kapunk. Egy hőálló tálat, vagy kisebb tepsit vastagon kikenünk vajjal. A cseresznyét és a mandulaforgácsot beleszórjuk tálba és ráöntjük a masszát. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 35 percig kell sütni, míg a színe aranysárga lesz és nem „remeg”, de azért még puha a tészta. Langyosan tálalva a legfinomabb.

Cseresznyés „bedobálós”

Hozzávalók:
3 tojás
10 evőkanál cukor
2 dl tejföl
10 dkg vaj
12 evőkanál rétes liszt
1/2 zacskó sütőpor
1 kg cseresznye

A cseresznyét kimagozzuk, majd egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. A tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat és a tejfölt. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a masszához keverjük a tojások felvert habját. Sütőpapírral bélelt (vagy vajazott-lisztezett) tepsibe öntjük, a tetejére szórjuk a cseresznyét. Előmelegített, de nem forró sütőben, közepesen meleg hőmérsékleten 20-25 percig sütjük.

Ez a cikk a Képmás magazinban jelent meg. A lapra előfizethet itt>>

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti