Fókuszban a szőlő: nemcsak süteménybe, hanem csirkemáj mellé is kiváló
Nyakunkon a szüret, a boltok és piacok pedig tele vannak szőlővel. A finom kis szemek ráadásul nem csak friss gyümölcsként fogyaszthatók, hanem a konyhában is bátran bevethetők. Az alábbiakban mutatunk erre néhány példát.
Krémes szőlőözön
A mascarpone nemcsak tiramisuba való, szőlőhöz adva is könnyed finomság készíthető belőle.
Hozzávalók:
1–2 fürtnyi piros szőlő, szemenként kettévágva, kimagozva
2 tk must (vagy nagyon édes szőlőlé)
20 dkg cukor
2 tk kukoricaliszt
1/2 tk gyümölcsecet (például málnaecet)
10 dkg szobahőmérsékletű krémsajt
1/4 kg mascarpone
1/2 ek liszt
3 tojás
20 centis vékony tortalap
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk a turmixba 1 bögrényi szőlőszemet, öntsük rá a mustot, majd pürésítsük, amennyire csak lehet. Tegyük a pürét egy közepes lábasba, majd adjuk hozzá a cukor negyedét és a kukoricalisztet. Keverjük addig, amíg a kukoricaliszt jól el nem keveredik benne. Adjunk a püréhez még egy bögrényi szőlőt, majd közepes lángon melegítsük föl és forraljuk 2–3 percig, ami sűrű nem lesz (ez idő alatt a szőlőszemek nem esnek szét). Ha ezzel elkészültünk, keverjük művünkhöz a gyümölcsecetet, majd öntsük egy kivajazott tortaformába. Egy rétegben szórjunk rá szőlőszemeket.
Egy nagyobb edényben dolgozzuk össze a krémsajtot, a lisztet és a maradék cukrot. Adjuk hozzá a mascarponét és a tojást, majd az egészet kanalazzuk a sütőedénybe töltött szőlős keverékre. Tegyük az aljára a vékony tortalapot, majd helyezzük az egészet a sütőbe.
Süssük az egészet nagyjából 46 percig. Ha letelt az idő, vegyük ki a süteményt a sütőből, hűtsük le, majd nagyjából négy órára tegyük be a hűtőbe.
Máj másképp
A szőlő a csirkemájhoz is remekül passzol. És hála a pikáns fűszerezésnek, igazán pikánssá varázsolható vele ez a májból készült, egyszerű eledel.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
80 dkg szőlő
1 zacskó gyorsrizs
1 tk keményítő
olívaolaj
2 dl fehérbor
1 ek méz
csípős paprika
fokhagymapor
őrült bors
koriander
őrölt fahéj
só
Elkészítés:
A páchoz keverjünk össze ízlés szerinti mennyiségű koriandert (használhatunk friss fűszereket is, ez esetben viszont mozsárban törjük össze), szegfűszeget, csilit, sót, a fokhagymaport és az őrölt fehér borsot. Öntsük föl a keveréket 1 deci olívaolajjal, majd alaposan kavarjuk föl. Ha ezzel készen vagyunk, tegyük bele pácolódni a májat (legalább 20 percig, hogy az ízek jól összeérjenek).
Ha letelt a 20 perc, tegyük a májat az olajjal együtt egy serpenyőbe, majd többször átforgatva süssük meg. Ha ezzel is elkészültünk, szedjük ki a serpenyőből a májat, és hogy melegen maradjon, tegyük át egy előmelegített tálra.
A szőlőmártás elkészítéséhez használjuk föl a máj sütésekor visszamaradt olajat, méghozzá úgy, hogy először hozzátöltjük a két deci fehérbort, majd hozzáadjuk a mézet és ízlés szerint az őrölt fahéjat. Ezt az elegyet forraljuk pár percig, majd adjuk hozzá az előzetesen megmosott szőlőszemeket. Óvatos kevergetés mellett lassú tűzzön főzzük a keveréket 2–3 percig.
Eközben a keményítőt kevés vízzel keverjük simára, majd csorgassuk a szőlőszószba. Kevergessük óvatosan, hogy szépen besűrűsödjön.
Tálaláskor a tányér közepére helyezzünk salátalevelet, tegyük rá a májat, majd kanalazzuk mellé a szószt. Köretként főtt rizst fogyasszunk mellé.
Töppedt finomság
Ehhez a sütihez néhány kósza szőlőszemen és dión kívül semmi olyan összetevő nem szükségeltetik, ami ne lenne garantáltan otthon. Ráadásul pillanatok alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
20 dkg cukor
1 ek liszt
20 dkg dió
1 ek töppedt szőlőszem
1 tojás
1 tk vaníliás cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Verjük habosra a tojást, majd adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Tegyük bele a töppedt szőlőt, a lisztet és cukrot, majd a keveréket villával kavarjuk össze alaposan. Adjuk hozzá az aprított diót és a vaníliás cukrot, majd kavarjuk össze az egészet fakanállal is. Evőkanállal készítsünk a masszából 2–3 centi halmokat, lapogassuk le, majd rakjuk őket sütőpapírra. A halmocskákat süssük 5–6 percig.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>