Csokival töltött fenyőfa - mentes karácsonyi kalács recept
Az adventi időszakban az egyik legjobb dolog a gyerekekkel közösen eltöltött idő, és bár sok-sok teendő vár ránk ilyenkor a háztartásban, érdemes ezt is kicsit átfordítani: valamilyen módon bevonni a legkisebbeket is a készülődésbe. Ha el tudjuk engedni azt, hogy minden tökéletes legyen, akkor például az ünnepi sütemények készítése nagyszerű közös időtöltés lehet, és most nemcsak a mézeskalácsra gondolok. Egy olyan recept következik, amelyhez nem kell tej (laktózmentes sem!), nem kell tojás, sem finomított cukor, viszont kell két huncut és játékos gyerek (persze lehet több is vagy kevesebb), jókedv és egy csipetnyi kreativitás. Vigyázat, nyomokban gyerekkéznyomokat tartalmazhat!
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 3 evőkanál xilit vagy egyéb természetes édesítő
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 75 gramm vaj/margarin (mentes!)
- 250 gramm növényi tej (mi zabitalt szoktunk használni, mert kicsit édesebb, és ettől már a kalács tésztája is finomabb lesz)
- 25 gramm élesztő
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 1 csipet só
- 1 tábla csokoládé (mentes! a diétától függően)
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a szőlőcukorral, közben a lisztet átszitáljuk, és összekeverjük a xilittel, a sóval és a vanília kikapart belsejével. A vajat/margarint kis kockákra vágjuk, a lisztes keverékre szórjuk, és jól összemorzsoljuk vele. Ehhez adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd letakarjuk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük. (Ez kb. 1 óra.)
A tábla csokit kockákra daraboljuk, hogy könnyebben formázható legyen a fenyőfa. A megkelt kalácstésztát kerek formára nyújtjuk, majd ráhelyezzük a csokoládékockákat, hogy egy háromszöget formázzon, és alul egy kis talpat.
Ezután jobb és baloldalon harántirányban bevagdossuk a tésztát, és alul a talpat is ilyen formán.
Fentről kezdjük a hajtogatást, majd váltogatva jobb és bal oldalról behajtjuk a tésztacsíkokat, ettől lesz szép, formás a fánk. A végén a talpnál is ráhajtjuk a tésztát a csokoládéra.
Az elkészített csokival töltött fenyőfánkat a tepsire helyezzük, és még 20 percig kelni hagyjuk. Mielőtt a sütőbe tolnánk, egy kis szobahőmérsékletű növényi tejjel megkenjük a tetejét. (Vigyázzunk, hogy a tejet ne a hűtőből vegyük ki, ne legyen hideg, mert különben összeesik a tészta!) 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük. Amikor kivesszük, még megkenhetjük a tetejét egy kis tejjel.
Ha valakinél nem áll fent ételérzékenység, akkor a sütőbe kerülés előtt díszítheti a tészta tetejét cukorgyöngyökkel, cukorkonfettikkel stb., így egy feldíszített karácsonyfa kerülhet ki a sütőből. Boldog karácsonyi ünnepeket!
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>