Becsengettek: reggeli, tízórai és uzsonna a suliban
Az iskolába járás jellemzője a mindennapi reggeli rohanás: a szülők örülnek, ha a megfelelő időben és felszereléssel érkeznek meg a csemetével az iskola kapuja elé. Az étkezés mintha másodrangú lenne: „itt van a csokis croissaint”, „a péksütid ne felejtsd”, „a fánk, kicsim”, és persze nem utolsó sorban „majd veszel valamit a büfében”. Röpködnek mellettem a jótanácsok, bár jónak nem feltétlenül nevezném.
Tagadhatatlan, hogy mindannyian zsonglőrködünk az idővel, kiváltképp reggel minden perc számít. Ugyanakkor azon spórolni, hogy reggelire nem készítek egy tartalmas szendvicset, tízóraira nem vágok össze egy almát, barackot, uzsonna kiegészítésére nem készítek be egy-két hétvégén elkészített zabpelyhes kekszet vagy egy kis répát, a kulacsot nem töltöm fel vízzel, nem biztos, hogy kifizetődő.
Sokan bele sem gondolnak, hogy egy reggelire bekészített cukros üdítő és csokis croissant, a tízóraira berakott édes nassolnivaló milyen hatással lehet a kicsik teljesítőképességére. Panaszkodnak, hogy a gyerkőc a második órára, 10 óra körül már fáradt, nyűgös, majdnem elalszik a padban, hogy az ebédet sosem eszi meg, hogy farkaséhes délután.
Nem mehetek el szó nélkül az ilyen megjegyzések mellett, mert sok esetben mi vagyunk a felelősek, ha csak egy kicsit másként alakítjuk a napi étkezési rutint, már megtettünk valamit a gyerek iskolai ébrentartásáért. (Legalább az a jó érzés megmarad, hogy nem az elfogyasztott étel miatt nyúlik el álmosan a padon, hanem valami más okból, legyen az tananyag vagy szerelem.)
A reggeli kezdés
Nagyon elcsépelt, de reggelizni kell: korgó gyomorral nem lehet a tanulásra koncentrálni. Azzal szoktam érvelni, hogy nekem az is elég, ha pár falatot eszik; amikor látom, hogy belekezd a szendvicsbe, már nyert ügyem van, mert általában a végére is szokott érni, mire beérünk a suliba. Mindig bebizonyosodik a mondás, hogy evés közben jön meg az étvágy.
Ugyanakkor az sem mindegy, hogy mit eszik a kicsi reggelire. Ha a napot palacsintával, fánkkal, csokis croissant-nal, tehát agyoncukrozott szénhidráttal kezdi, igaz, hogy felpörög egy időre, de utána sokkal mélyebbre esik vissza, kimerültnek fogja érezni magát, álmosnak, ugyanis hirtelen leesik a vércukorszintje, lelassulnak az agyi funkciói.
A legjobbat akkor tesszük velük, ha egy rostokban, zöldségekben, fehérjében gazdag reggelit készítünk nekik. Ez így nagyon tudományosan hangzik, ezért rögtön lefordítom.
Mivel mi útközben szoktunk reggelizni, ezért általában szendvicset készítek, rozs- vagy teljes kiőrlésű lisztből készített, néha magokkal szórt kenyérből, saját készítésű tonhalkrémet teszek bele, vagy sajtot, esetleg felvágottakat. A lehetőségek tárháza elég széles a gyerekek ízlésének megfelelően. Amire érdemes figyelni, hogy a kenyeret variáljuk, ne mindig ugyanolyan legyen, és ha lehet, ne mindig fehér kenyeret, zsemlét, kiflit fogyasszon. Nem kell semmit tiltani, de próbáljunk törekedni arra, hogy az étkezés kiegyensúlyozott legyen. A kenyérre kenhetünk otthon készített krémeket: csirke, tonhal, zöldség, tojás, sajt, de mindezeket rá is pakolhatjuk, ha nem daráljuk pépesre.
Ha szereti a gyermek a répát, uborkát, paprikát, kis paradicsomot, és megeszi a szendvicsben is, akkor tegyük bele, ha mellé szereti enni, akkor pakoljuk mellé, a lényeg, hogy a lehetőség legyen felkínálva. Aki esetleg otthon reggelizik, ehet zab-, köles- vagy hajdinakását. Ezeket előre el lehet készíteni, és reggel csak melegíteni kell, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha egy mód van, ezeket otthon készítsük el, a legtöbb bolti változat sajnos cukrot tartalmaz, akár nádcukor, barnacukor, glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor) formájában.
A tízórait nem véletlenül hívjuk kisétkezésnek
Az iskolások általában délben, fél egy körül már ebédelnek, tehát ha elindítottuk egy teljes értékű reggelivel, akkor tízóraira elengedő nekik egy marék magmix, például mogyoró, dió, napraforgómag, tökmag, vagy egy kevés gyümölcs, például egy alma vagy pár szem szilva, egy körte vagy egy kis doboz bogyós gyümölcs, egy otthon bekevert túrókrém (túrót tejföllel homogénre mixelünk, és beledobunk pár szem édes gyümölcsöt). Ha túl sokat esznek tízóraira, garantált, hogy nem fogják megenni az ebédet, vagy válogatni fognak.
Uzsonnakiegészítők
Az első szülői értekezleten finoman jelezték nekünk, hogy a gyerekek délutánra megéheznek, uzsonnára néha péksüteményt kapnak, néha csak egy darab gyümölcsöt, ezért négy, fél öt körül már nagyon éhesek, ha tehetjük, csomagoljunk valamit nekik. Mivel este megint mi, szülők határozhatjuk meg, hogy a gyerkőc finomat és teljes értékűt egyen, ugyanakkor a szellemi aktivitás miatt a gyerek tényleg extra éhes tud lenni már délutánra, ezért érdemes az uzsonnakiegészítést átgondolni, de egyéntől függően. Ha valaki kisétkű, nem érdemes plusz egy szendvicset csomagolni, mert nem fog este jól vacsorázni. Nekünk ilyenkor kiváló megoldás a rágcsálnivaló répa, a hétvégén sütött zabpelyhes keksz vagy sajtos tallér. Ezek délután is még frissek, és csak rajtunk múlik, hogy mi kerül bele.
Folyadékbevitel napközben
Ha már biztosak vagyunk abban, hogy az étkezésével minden rendben a kis iskolásunknak, érdemes feltölteni a kulacsát friss vízzel, és délután megkérdezni, hogy hányszor töltötte újra. A cukros üdítőkkel, akár gyümölcsösként van eladva, akár nem, óvatosan bánjunk. A gyerek szervezetére ugyanolyan hatással lehet, mint egy rosszul megválasztott reggeli. A vízzel nem tudunk melléfogni, oltani fogja a szomját, feltölti a sejtjeit, hidratálja, pont erre lesz szüksége a tanórák között.
Szülői példa és kivételek
Ha nem vagyunk hitelesek, természetesen nem sokat ér, ha csak beszélünk arról, hogy mit és hogyan csináljon a kicsi az iskolában (amikor nem látjuk).
Nálunk reggel mindenki kulacsát feltöltjük, anya ugyanúgy dobozol: elpakolja a reggelit, az ebédet, és este együtt ülünk le vacsorázni. Hétvégén együtt reggelizünk, ilyenkor a zöldségek az asztalon sorakoznak. Ebédre a zöldségkrém-levesből, szószból vagy főzelékből mindenki eszik (legalább annyit, ahány éves).
Mindez persze nem jelenti azt, hogy néha nem csomagolok be tízóraira egy túró rudit, nem veszünk a pékségben egy mákos patkót reggelire. A legfontosabb, hogy ne ez legyen a mindennapi rutin. Minimális előre gondolkodással megoldható az egész hét, és elég egy kicsivel korábban kelni vagy este előkészíteni pár dolgot.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>