Húsvéti sütemények, amiket imádni fognak a gyerekek – Nyuszi-pogácsa és sonkás kenyér
Nálunk a húsvét évek óta családi esemény: hagyomány, hogy apukáméknál összegyűlünk, a gyerekek nyuszikincsekre vadásznak, a fiúk locsolóverset mondanak, a lányok kézzel festett tojásokat osztogatnak, és persze az asztalon rengeteg sonka, tojás, kalács, pogácsa, mindenféle kézzel készített nassolnivaló. Beszélgetünk, jól érezzük magunkat egész nap.
Amikor kiderült a kislányom fruktózmalabszorpciója (gyümölcscukor-érzékenység), laktózintoleranciája, illetve később a tejfehérje-allergiája, az első húsvétunk nem indult jól: azzal kellett szembesülnöm, hogy a nagy szupermarketek polcain nem találtam olyan sonkát, amelyben ne lett volna cukor és további olyan hozzávalók, adalékanyagok, amelyek gondot okozhattak. Nagyon elkeseredtem, hogy nem tudok sonkát főzni magunknak. (Végül találtam olyan sonkát, amelyikben csak szőlőcukor volt, de azt akkor még nem mertem megvenni.)
Később megkérdeztem a dietetikusokat, akikkel együtt dolgoztam, hogy miért kerül cukor a sonkába. Azt válaszolták, hogy a cukrokat nagy mennyiségben húspácok összetevőjeként használják, abból a célból, hogy kiegyensúlyozzák a pác sótartalmát, valamint hogy elősegítsék a kedvező szín kialakulását. László Lilla dietetikus azt is elmagyarázta, hogy a keményítőt a húsipari termékek gyártásánál kötőanyagként használják a megfelelő állomány kialakításához, tehát a cukrok és keményítőfélék általában nincsenek jelen olyan nagy mennyiségben a termékben, hogy a szénhidráttartalmát befolyásolják. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a mentességre kell figyelni, hanem a hústartalom és az adalékanyagok mennyisége alapján is érdemes válogatni a vásárláskor.
Éppen ezért évek óta nagyon tudatosak vagyunk húsvéti sonkavásárlások alkalmával, minden címkét átolvasunk: a legjobb párosítás, amikor az összetevők között csak a sonka és a szőlőcukor szerepel. És mindenkit, akit érint, megnyugtatnék, hogy van ilyen! Igen. Ezért is mertem hozni most egy igazi különlegességet: a húsvéti sonkával töltött kenyér receptjét. Ráadásként pedig egy sós húsvéti nyuszi-pogácsát, hiszen édes kalács biztosan kerül az asztalra, kalácsreceptekből pedig akár innen is válogathatunk.
Húsvéti sonkával töltött kenyér recept a fruktóz-, laktóz-, tej- és tojásmentes diéta szerint
Hozzávalók:
- 1 kötözött sonka (de ételérzékenység esetén legyünk nagyon körültekintőek a sonkaválasztásnál!)
- 500 gramm liszt (ez lehet akár tönkölyliszt is)
- 300 ml langyos víz
- 20 gramm élesztő
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál (olíva)olaj
A kötözött sonkát annyi vízben tesszük fel főni, hogy az bőven ellepi. Azt mondják, ahány kilós a sonka, annyi ideig kell főzni (tehát az egykilósat egy óráig), de a családi tapasztalataink azt mutatják, hogy nagymamáink jól bevált tippjét érdemes követni: alacsony fokozaton érdemes megfőzni a sonkát, és minél tovább tart a főzési idő, annál finomabb lesz. Ha nagyon sós a sonkánk, akkor, ha felforrt a víz, öntsük le róla, majd eresszünk rá friss vizet, amit újra forraljunk fel. Ha puhára főztük a sonkát, kivehetjük a vízből, és kicsit hagyjuk kihűlni (szobahőmérsékleten).
Közben készíthetjük a tésztát: a langyos víz kisebb részében a szőlőcukorral megfuttatjuk az élesztőt, a keverőtálba kimérjük a lisztet, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat és a többi vizet, majd a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Ezután meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük, körülbelül egy óra alatt.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen újra átgyúrjuk, majd egy kicsit békén hagyjuk (kb. 5-10 perc). Kinyújtjuk a tésztát kb. kétujjnyi vastagságúra, belehelyezzük a kihűlt sonkát, végül befedjük tésztával. Készítettem egy fázis-fotósorozatot segítségképpen.
Egy téglalap alakú, előzetesen kivajazott, kilisztezett jénaiba helyezzük a töltött tésztakenyeret, és hagyjuk a kétszeresére kelni.
Mielőtt megsütnénk, kenjük meg a tetejét vízzel, ezután rakjuk csak a 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe (ez azt jelenti, hogy a sütőnk aljára helyezünk egy vízzel teli edényt, és így melegítjük elő a sütőt). 10 percig sütjük 220 fokon a kenyeret, majd visszavesszük a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig sütjük. A végén lekenjük hideg vízzel, jó alaposan. Sütés után közvetlenül úgy tűnhet, hogy sziklakeménységű kenyeret készítettünk, de ahogy kezd kihűlni a kenyér, egyre jobban érezzük, hogy puhává válik a héja is.
Ha betartjuk a lépéseket, a tésztánk átveszi a sonka ízét-zamatát, a sonka maga pedig szálaira esik szét, csodásan omlós lesz.
Sós húsvéti nyuszi-pogácsa recept a fruktóz-, laktóz-, tej- és tojásmentes diéta szerint
Húsvétkor rengeteg a sütemény, de sokszor hiány mutatkozik sós nassolnivalókban, mi ezért készítettük ezeket a tündéri húsvéti nyuszi-pogácsákat.
Hozzávalók (2 tepsihez):
- 400 gramm liszt (ez a fotón látható nyuszinál így alakult: 100 gramm zabliszt, 100 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt, 200 gramm tönkölyliszt) + amennyit még felvesz, hogy ne ragadjon a tészta (ehhez már tönkölylisztet is használhatunk)
- 200 gramm vaj/margarin (mentes!)
- 250 gramm főtt burgonya (kb. 2 nagyobb burgonya)
- 100 gramm növényi tej (natúr)
- 20 gramm élesztő, 1 teáskanál szőlőcukor
- 1 evőkanál só
- nyusziforma a szaggatáshoz
- opcionális: lenmag vagy napraforgómag a nyuszi szeméhez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos növényi tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a vajat, az összetört főtt burgonyát, végül az egészet jól összegyúrjuk. Ezután meleg helyen duplájára kelesztjük egy letakart edényben vagy kelesztőben a tésztánkat, kb. egy óra alatt.
Ha duplájára kelt a tészta, kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk, és összehajtjuk, majd még egyszer összehajtjuk, és ha tudjuk, még egyszer, így nyolc réteget kapnunk. Ezek után ismét kinyújtjuk, de most ujjnyi (vagy akár még kisebb) vastagságúra, és nyuszi- vagy más kívánt formára szaggatjuk, ízlés szerint díszítjük.
5–10 perc pihentetés után lekenjük vízzel vagy növényi tejjel a nyuszikat. Ezután 180 (vagy 200) fokra előmelegített sütőbe tesszük (attól függ, mennyire sietünk). Kb. 20 perc alatt készre sül, de a teteje és az aranybarnasága elárulja, mikor lesz kész.
További húsvéti recepteket ide kattintva olvashatnak.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>