Falatkaforradalom – Ízek, illatok, innováció

Hétfő reggel, futás a villamos után, indul a heti mókuskerék. Munkába be, értekezleten túl, a felgyülemlett e-mail-hegyeken átrágott állapotban, majd jön az óramű pontossággal érkező gyomorkorgás… máris 12 óra, ebédidő. Kiszaladás a közeli térre, nézzük, mi is a kínálat… amerikai típusú gyorsétterem, ott az éjjel-nappali kebabos, és lássuk csak… a főzelékes, ahol rejtélyes okokból a mártástól legutóbb órákon át küzdöttünk az életünkért. Majd végül a kebabnál döntünk, ott kisebb a sor, 15 perc múlva már az irodában kell lennünk.

Kép: Tomhauser Tamás
Kép: Tomhauser Tamás

Kép: Tomhauser Tamás

Ez a történet sokunkkal megesik. Sietünk, ezért azt esszük, ami a leggyorsabban és legkönnyebben elénk kerül, nem törődve azzal, hogy ezzel a napi rutinnal mekkora kárt tehetünk a szervezetünknek, a fizikai és mentális teljesítőképességünknek. Ezt elégelte meg egy fiatal, ambiciózus lány. Pólya Bernadettet két dolog zavarta, az egyik, hogy nehezen talál olyan gyors kiszolgálású street food éttermet, ahol valóban egészséges, friss és még finom is az étel. Ám van itt egy másik probléma.

Magam is sokszor futottam bele a helyzetbe, hogy sajtóeseményeken a szervezők kedveskedni szeretnének az újságíróknak egy kis fogadással. Ilyen rendezvényeken az esetek 90 százalékában száraz, rossz minőségű sajtos vagy tepertős pogácsa áll rendelkezésre, amelyet a sajtómunkatársak ennek ellenére két pofára falnak be. Hányszor hallottam kollegáktól fél órával később: „Hú, de megfeküdte a gyomrom!” Hisz ez nem az a bizonyos hamuban sült változat volt a nagyi konyhájából. Bernadett a Budapesti Műszaki Egyetem Innovációs Laborjában dolgozott, start up vállalkozásokkal és projektek koordinálásával töltötte mindennapjait, és ezzel összefüggésben számtalan kerekasztal-beszélgetésen, konferencián vett részt.

Itt figyelt fel arra, hogy a szünetben a kávé mellé azt a bizonyos pocsék, száraz pogácsát vagy az előre csomagolt vegyes desszertet kínálják a vendégeknek, amit az éhség miatt mindenki csendben elmajszol, de valójában senkinek sem ízlik igazán.

Ekkor jutott eszébe valami, amellyel megreformálhatná az egészségtelen vendégváró falatokat, és átalakíthatná a rendezvényszervezők szemléletét.

Funkció, egészség és esztétika  

Bernadett innovációs vezetőként és tanácsadóként gasztroötletét is projekt alapon fogta fel, összekötötte a főzés szeretetét a vállalkozási ismeretekkel. Akadtak segítői is abban, hogy leszámolhasson az egészségtelen csipegetnivalókkal, így csatlakozott hozzá három társa, akik mind-mind más területről érkeztek: Pauer Vivien műszaki beállítottságú, Török-Nagy Fanni HR-, marketing- és termékfejlesztői feladatokban jártas, Hartl-Beck Zsuzsa pedig a látványtervezésben, a fotók készítésében érzi otthon magát. Négyes közösségük alapfilozófiája: gasztronómiai értékteremtés az egészséges életmód jegyében. A FOUR BITES célja, hogy rohanó életünkben legyen biztos pont a sport és étkezés harmóniája, a rendszeresség, a környezettudatosság és a jó közérzet. Ehhez szeretnének a hozzájárulni étkeikkel.

Balról: Pauer Vivi, Török-Nagy Fanni, Hartl-Beck Zsuzsi, Pólya Bernadett - Kép: Fourbites

 

Kezdetben Bernadett munkahelyén a kollegákkal és az ügyfelekkel tesztelték az ízkombinációkat, majd ha átment a rostán, a nagyközönség felé is nyitottá vált a rendelés lehetősége.

Lazaccsíkok a zablisztes palacsintába, nyírfacukor a háztáji túrógolyókhoz és rukkolás-fetás krém a palacsintatekercsbe: eddig több mint 80 féle egyedi falatkareceptet állítottak össze.

Egyedi kísérleteik során saját kreatív receptjeiket valósítják meg. Sokszor adódik külső inspiráció, egy érdekesen hangzó recept, egy jó ízélmény vagy éppen egy kényszerhelyzet, amikor nem kapni valamiből friss árut. Innen aztán továbbgondolják, ötletelnek, mindenki „csavar” még egyet rajta. Így olyan ízeket alakítanak ki, amik igazán a sajátjaik. A legnépszerűbb a gyerekek által is kedvelt minihamburger, amelynek tésztáját teljes kiőrlésű lisztből sütik, húspogácsáját pedig friss marhahúsból készítik.

Rendületlen járják a termelői piacokat minőségi alapanyagok után kutatva. Az ételek – vagy ahogy ők hívják: falatkák – friss, egészséges és ellenőrzött, kistermelőktől beszerzett áruból, változatos ízekben készülnek. Fontos a funkció és a stílus: a falatkák könnyen szállíthatók, evőeszköz nélkül fogyaszthatók, ráadásul jó rájuk nézni. A hab a tortán, hogy csökkentett zsír- és szénhidráttartalmú hozzávalókkal dolgoznak, és van vega, valamint vegán összeállításuk is.

Fenntartható konyha

Az ügybe vetett hit is fontos volt. Hiába mozogtak otthonosan a vállalkozásfejlesztés területén a korábbi munkáik matt, anyagi és megvalósításbéli nehézségbe ütköztek, amelyek mindig új irányokba terelték őket, és még inkább megerősítették elkötelezettségüket.

Kép: Tomhauser Tamás

 

Három évnyi kemény és veszteséges munka után dönteniük kellett: marad az egész egy jó hobbi, vagy kockáztatnak egy nagyot, feladják addigi munkájukat, és csak az egészséges falatkakészítésre fókuszálnak.

A lányok a rizikókkal teli ösvényt választották, és fél éve megnyitották első saját konyhájukat a Kosztolányi Dezső téren.

A „csináld magad!” jegyében maguk, párjaik és nagypapáik segítéségével újították fel a helyiséget, így született meg a kicsiny, de otthonos főzőműhelyük. Jól tették: organikusan és dinamikusan fejlődik a vállalkozás, a legkülönfélébb rendezvényekre szállítanak egészséges és esztétikus falatokat. Leggyakrabban esküvők, családi események, bulik miatt csörög a telefon, e mellett az ötlet kiindulópontjának számító rendezvényszervezők is sűrűn jelentkeznek: egyre több helyen csipegetik falatjaikat konferenciák és sajtótájékoztatók szünetében. Bernadett büszkén meséli, hogy nemrégiben a Felelős gasztrohős weboldal csapata őket is fenntartható vendéglátóhellyé minősítette. A FOUR BITES-nál ugyanis minden tudatos és egyben funkcionális, a lányok a minimális feleslegtermelés jegyében, saját termékfejlesztés eredményeképp dolgozták ki a csomagolást is. Így olyan egyedi papírdobozokban szállítják a falatkákat, amelyek esztétikus kínálóként is működnek. Az újszerű gondolkodás a munkafolyamatok minden fázisára kiterjed, ezért szívügyük, hogy az elkészítés során minél kevesebb hulladékot termeljenek és kíméletes vegyszerekkel tartsák tisztán a konyhát.

A legújabb, adventi kínálatban olyan újdonságokat találunk, amelyeknek már a hallatán összefut a nyál a szájban. Ilyen a kecskesajtburger sütőtökpürével, a hagymachutney-s marhaburger, a vörösáfonyás mákmuffin vagy a karácsonyira varázsolt céklás-zelleres saláta. A négy mosolygós lány önerőből, nagy lelkesedéssel, egy jó vezérgondolattal és az étkezés szeretetével lett vendéglátós. A falatok pedig magukért beszélnek.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti