Kenyér- és kiflireceptek elfoglalt anyukáknak

Sosem hittem, hogy megint két-három naponta kenyeret, friss pékárut fogok sütögetni esténként. Nyolc évvel ezelőtt, amikor kiderültek a kislányom ételérzékenységei, a kezdetek kezdetén nagyon szigorú diétát kellett folytatnunk. Mivel a kicsi nagyon hasfájós volt, mindent ki kellett zárni, ami tünetet okozhatott. Aki tudja, mivel jár egy picinél az ilyen nem önkéntesen vállalat diéta, tisztában van vele, mekkora türelem (és idegbaj) odafigyelni minden kis részletre, hogy amikor az ember írja a napi étkezési naplót, folyadékfogyasztást, nem követhetjük el azt a hibát, hogy nem tudjuk meghatározni a problémás összetevőket, mert aztán kezdhetjük elölről. Elég hamar eljutottunk ahhoz az állapothoz, hogy már a kenyeret is én sütöttem otthon.

Kép: babakonyha.hu

Nyolc évvel ezelőtt valahogy nem is volt ez akkora teher, vagy kevésbé éreztem annak (vagy csak az idő szépíti a dolgokat…), de később, amikor lazult a diéta, és találtunk megbízható pékárut, örömmel adtam fel pékké válási terveimet, rengeteg időt megspóroltam így a két gyerek és a munka mellett. És most? Megint visszatértünk oda, ahonnan indultunk.

Az önkéntesen vállalt szigorú karantén miatt sehova nem megyünk, nagyon korlátozzuk azt, hogy mikor és miért hagyjuk el a lakást. Miután tudatosan bevásároltunk, hogy hetekig ne kelljen kimozdulni, ezzel is támogatva a bevezetett intézkedéseket, felszaladt a szemöldököm, amikor a férjem négy nap után pékségbe akart menni. Ugyan már, nem mész sehova, majd sütünk – jött rögtön a válaszom. Habár hetek óta nem kaptam élesztőt a boltban, még volt pár darab a fagyasztóban, de ugyanezen a napon elkezdtem kovászt is készíteni otthon.

Napközben otthoni munkahely, óvoda, iskola, este pedig pékség nyílt nálunk.

A korábbi receptek működtek, nagyon boldog voltam, persze újakat is kipróbáltunk. A nyolcnapos kovásszal többször kudarcot vallottam, mert a mindennapi teendők mellett egyszerűen kihagytam napokat, rózsaszín lett a kovász (vagyis rossz gombákat erjesztett), vagy nem a kellő időben „etettem”. Ezért most olyan kenyér- és kiflirecepteket hoztam, amelyek az elfoglalt anyáknak hozhatnak egy kis felüdülést és sikerélményt. Jelenleg csak fehér lisztem van otthon, de aki szerencsésebb, és van egy kis rozs- vagy teljes kiőrlésű lisztje, az nyugodtan variálja a recepteket.

Kovászos fehér kenyér

  • 75 gramm kovász
  • 250 gramm liszt
  • 7,5 gramm só
  • 150 gramm kézmeleg víz

A háromnapos kovász elkészítése a kenyérhez:

  • 1. nap veszünk egy forró vízzel átmosott befőttes üveget, és rakunk bele 3 evőkanál kézmeleg vizet és 3 evőkanál fehérlisztet, összekeverjük, tetőt teszünk az üvegre – de nem szükséges, hogy légmentesen zárjon –, hogy el tudjon indulni az érés.
  • 2. nap hozzáteszünk a buborékos tetejű tésztához még 3 evőkanál kézmeleg vizet és 3 evőkanál fehérlisztet, ezt is összekeverjük, és további egy napra érni hagyjuk.
  • 3. nap a buborékos tetejű tésztához 100 gramm vizet és 100 gramm lisztet adunk, és hagyjuk még egy napot állni.
  • 4. napra elkészül a kovászunk.

A felsorolt hozzávalókat összekeverjük, megdagasztjuk, és meleg helyen megkelesztjük. Érdemes türelmesnek lenni, és akár 6-8 órán át is keleszteni, például este bedagasztjuk, és reggel dolgozunk vele tovább, vagy fordítva. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kivajazott formába tesszük, én egy téglalap alakú formába tettem, és sütésnél így fölfelé növekedett. Még egyszer megkelesztjük, sokkal rövidebb ideig, én kb. 1-1,5 óráig kelesztettem még. A sütőbe egy vízzel teli edényt helyezünk, és előmelegítjük 220 fokra.

Kép

Kép: babakonyha.hu

A sütés előtt vízzel megkenjük a kenyeret, és bevágjuk. 10 percig 220 °C-on, majd 30 percig 180 °C-on sütjük. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni, nehogy elázzon az alja a saját gőzében.

Egyszerű, sütőben sült élesztős kenyér

Az se ijedjen meg, akinek nincs otthon kenyérsütő gépe, ezzel a recepttel már a harmadik alkalom után rutinná fog válni a kenyérsütés, és belül puha, kívül roppanós házikenyeret tud a családnak az asztalra tenni.

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt
  • 150 ml víz
  • 10 gramm élesztő
  • 1 teáskanál szőlőcukor (a fruktózérzékenyek miatt, természetesen sima kristálycukor is jó)
  • 1 kávéskanál só
  • fél evőkanál (olíva)olaj

A langyos víz kisebb részében a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba kimérjük a lisztet, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat és a többi vizet, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasztjuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen újra átgyúrjuk, olyanra formázzuk, amilyen sütőformában kívánjuk sütni. Én egy kisebb téglalap alakú formába helyeztem bele, amelyet előzetesen kivajaztam, kiliszteztem, de tehetjük szilikon sütőformába is. Letakarjuk egy konyharuhával (hogy ne érje huzat), és a formában kétszeresére kelni hagyjuk a tésztát, kb. 20 perc.

Bevágjuk 3-4 helyen egy éles késsel a tésztát, megkenjük vízzel, és 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe toljuk (azaz a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt helyezünk). 10 percig sütjük így a kenyeret, majd visszavesszük a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig sütjük így. A végén lekenjük hideg vízzel, jó alaposan. Sütés után közvetlenül úgy tűnhet, hogy sziklakeménységű kenyeret készítettünk, de ahogy kezd kihűlni a kenyér, egyre jobban érezzük, hogy puhává válik a héja is.

A kenyér tésztája nagyon finom, puha, és több napig eláll úgy, hogy nem kezd száradni, morzsásodni.

Vajas kifli (mentesen is!)

Ez tipikusan olyan recept, amelynek akár reggel is nekiállhatunk, ha észrevettük, hogy nincs pékáru. Mivel a tésztát nem kell előzetesen keleszteni, csak amikor már a kifliket megformáztuk, és akkor is csak negyedórát, nagyon gyorsan elkészül.

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt
  • 200 gramm növényi tej (nálunk éppen natúr rizstej volt, de aki nincs mentes diétán, használhat természetesen tejet)
  • fél evőkanál szőlőcukor (a fruktózérzékenyek miatt, természetesen sima kristálycukor is jó)
  • 15 gramm élesztő
  • fél evőkanál só
  • 30 gramm olvasztott vaj/margarin (de akár többet is felvehet, tejfehérje allergia és laktózérzékenység esetén margarin)

A langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt a szőlőcukorral. A lisztet kimérjük egy tálba, a sóval összekeverjük, majd jöhet hozzá a felfuttatott élesztő. Összegyúrjuk. Ebbe a tésztába fokozatosan adagolva gyúrjuk bele az olvasztott vajat. Az egész dagasztás pár perc alatt kézzel megoldható!

Kép

Kép: babakonyha.hu

Ha kisebb kifliket szeretnénk, kétfelé vesszük a tésztát, ha nagyobbat, akkor így hagyjuk, és kis cipót formázunk, majd kinyújtjuk, szép vékonyra! Nyolc cikkelyre vágjuk, és feltekerjük a szélesebb végénél fogva (befelé tekerve).

A sütőlapra tesszük, és hagyjuk egy negyedórát pihenni a kifliket, majd lekenjük a tetejét egy kis növényi tejjel vagy vízzel, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Kb. 15-20 perc alatt kisül. Finom roppanós a héja, a belseje pedig olyan, mint a jó bolti tejes-vajas kiflinek (igen, még mentes változatban is).

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti