Ehető kiállítás az Esernyősben
Az antik porcelánokból összeállított szoborelemek a likőrbe áztatott, markáns ízvilágú édességekkel „felöltöztetve” változnak egyedi műtárgyakká. A süteményalkotások az élet és a kultúra több területét is érintik, hol provokálnak, hol kedveskednek, hol mérnöki pontosságú szerkezetként mutatkoznak be. A modern gasztronómiában kedvelt babba ízvilágához hasonlító desszertekben Cointreau és Limoncello öntetbe áztatott édespiskóták csábítanak. A kiállítás elemeként egy méretes üveg labirintusból liofilizált gyümölcsök hullanak a kiválasztott süteményekbe egy különleges hölgy segítségével.
A babba a Larousse Gastronomique szerint a XVIII. századi Franciaországban debütált. Állítólag Stanislaw Leszczynskinek, a száműzött lengyel királynak támadt az az ötlete, hogy a száraz Gugelhupfot alkoholos öntetbe áztassa. Egy másik verzió szerint Nicolas Stohrer udvari cukrász áztatta a száraz süteményt fűszeres malaga borba, mazsolát és sárga krémet adva hozzá. A cukrászmester a lengyel király lányát kísérte Versailles-ba, aki férjhez ment XV. Lajoshoz, a mester pedig cukrászdát alapított 1730-ban és a babba meghódította Párizst.
Az Esernyősben kiállított szobrok tiszta vonalú üvegeibe zárt tészták az aranyló folyadék nagyítóján keresztül, arany és bronz csipkék ünneplőjébe bújtatva idézik meg a hajdani udvar pompáját. Szász Károly a süteményszobrokhoz újracsiszolt antik porcelán, templomüveg és gránit elemeket használ fel, amelyek nemes keretbe foglalják a Sonja Adler újra felfedezett ízvilágát.
Időpont: November 11. Szombat 17.00
Helyszín: Esernyős - 1033 Budapest, Fő tér 2.
A kiállítás megtekinthető november 11-én szombaton 17.00-21.00, és november 12-én vasárnap 10.00-18.00 között.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>