Aki örömmel főz, annak a családja finomakat eszik – Mit főzzek a héten? 7.
Az elmúlt hetekben sok családban okozott fejtörést a szokásosnál gyakoribb főzés, közös étkezés. Sorozatunkban hetente egy-egy munkatársunk mutatja be egyheti menüjét. Elétek tárjuk féltett házi receptjeinket. És van egy nagy ígéretünk is: aki valamelyik receptre, valamilyen részletre kíváncsi, annak a Facebook-oldalunkon megosztott cikk alatt kommentben válaszol is a szerző. Most Szám Kati, a Képmás főszerkesztője osztja meg bevált ebéd- és vacsoraötleteit.
Mielőtt heti menünaplómat megosztanám, három dolgot szeretnék magyarázatképpen elővezetni:
1. Őszintén bevallom, nekem a főzés, bejárós munka mellett is, home office-ban is, nyaraláskor is, gyerekek mellett is és csökkentett létszámban is: öröm. Ha belegondolok, családunk matrónáin is azt láttam, hogy a főzés iránti közöny megjelenése életkedvük csökkenését jelezte, talán ezért is él bennem a hiedelem, hogy a főzés maga az élet… de kollégáim finom jelzéseiből értve ezúttal igyekszem nem belelovalni magam a témába, azt már megtettem itt.
2. Az én konyhám egyik újdonsága, hogy eddig 6-8 felnőttre főztem, akiknek egy része a munkába is vitt ebédet, most viszont két nagylányom férjhez ment. Így, ha senki nem érkezik épp hozzánk, férjemmel és nagyfiammal vagyunk hárman, utóbbi nem is csinál nagy faksznit az evésből, ezért igencsak vissza kell fognom magam – de titkon mindig számítok rá, hogy azért valaki csak befut. Ráadásul, mivel lányaimmal is sikerült megszerettetnem a főzést, ők egyenesen háziasszonyi mivoltuk csorbításának élik meg a túl gyakori érdeklődést, hogy nem ugranak-e be vacsira vagy ebédre. Persze, a főzni szeretőknek sincs több idejük, mint a gyűlölök főzni-csapatnak, ezért aztán mi is bevezettük a családi kajabartert.
Ez annyit jelent, hogy a családlátogatásokkal együtt (szerencsére nem lakunk egymástól messze) gyakran levesek, saláták, sütik vándorolnak egyik asztalról a másikra.
Így nem kell három napig ugyanazt ennünk, nem megy el az egész napunk sütés-főzéssel, és még több elégedett pillantást kapunk a munkánkért. Szóval, ajánlom mindenkinek.
3. Konyhám másik újdonsága, hogy csatlakoztam a négy K-hoz: a kovászos kenyér készítő karanténcsapathoz, és kimaxoltam a fűszerkertemet is az erkélyen. Ezért aztán az alábbi menünek a kovász és a sok fűszer a két – amúgy minden esetben pótolható, de erősen ajánlott –sztárvendége.
Hétfő
Ebéd: bográcsos babgulyás maradék, rizsfelfújt
Vacsora: lecsó
Ebédre maradt a vasárnapi bográcsban készült babgulyásból, amelyet hivatalosan a férfiak készítettek. (Mi, lányok csak a pörköltalap előfőzését, a zöldségek megpucolását és felaprítását végeztük, ja, meg mondtuk, hogy mit mikor kell a bográcsba tenni. Hogy mit is csináltak a fiúk? Hát tüzet csiholtak és kóstolgattak serényen.) Ehhez ma összedobtam egy rizsfelfújtat, amit egy ideje már barnarizsből készítek, mert így inzulinrezisztenciások is bátrabban ehetik. A citromhéj és a vanília mellett szoktam egy kis rumaromát is tenni bele, és mivel már hamarosan itt a lekvárfőzések ideje, nyakára hágtunk a sárgabarack- és a málnalekvárnak.
Alig vártam az estét, hogy elkészíthessem a szezon első lecsóját padlizsánnal és cukkinivel. A lecsóvitában elfoglalt álláspontom távirati stílusban: legalább két nagyobb fej főzőhagyma, vizet bele soha, a paradicsomot forrázom és hámozom. És – bár ezért talán egyesek megköveznének – nem teszek bele szalonnát, pláne nem azt a bizonyos kolbászt, ami a lecsó nevet viseli, mintha bármilyen bonthatatlan frigyben volna azzal. Dehogy nyomom el ilyesmivel a zöldségek ízharmóniáját! Egyedül a frankfurti virslinek adok olykor esélyt a fiúk kedvéért, de ez most vegalecsó volt, aki kevesellte, bőségesen betojásozhatta magának.
Kedd
Ebéd: kapros nemtöltött karalábé, epres joghurt
Vacsora: Padlizsánkrémes pirítós paradicsommal
Nem lehetett ellenállni a szombati piacozáskor a harsogó karalábéknak. De olyan giga nagyok voltak, hogy nem tűnt hálás feladatnak megtölteni, ezért inkább kapros nemtöltött karalábé lett belőle. Vajon (persze ez lehet margarin is) megfuttattam az egyik karalábé zöldjét, a petrezselyem meg a kapor szárát, belevágtam a karalábét nem túl kis darabokra, átforgattam, majd felöntöttem nem túl sok vízzel (ilyenkor írják a séfek, hogy alaplével, de ilyesmivel ne stresszeljük magunkat), és beleraktam a húsgombócokat (ami a töltelék lett volna). Amikor megpuhult, kivettem a gombócokat, összetumixoltam a karalábét, mehet bele tejszín vagy tejföl (ha túl híg lenne, esetleg egy kis keményítővel sűríthetjük, de másnapra, ha marad, már tuti sűrű lesz). Aztán a gombócok visszacsobbantak a szószba, és követhette őket a petrezselyem- meg a kaporlevél. Desszertnek epres joghurt volt, aminek az a titka, hogy eper kell bele, meg joghurt. Ha lágyabbra akarjuk, esetleg tejföl vagy tejszín, ha édesebbre, egy kis cukor, ha kicsit bonyolítani szeretnénk, akkor citromhéj, vanília, menta…
Vacsira megsütöttem a maradék padlizsánokat (egyet félretettem a pénteki tésztához), megfuttatott fokhagymával, mustárral, sóval-borssal fűszereztem, és kísérleteztem friss oreganóval és snidlinggel is.
Szerda
Ebéd: tökfőzelék fasírttal, ribizlis muffin
Vacsora: Friss kovászos ciabatta zöldspárgával és lágytojással
Miután tegnap elhasználtam a maradék kovászos kenyerünket a pirítóshoz (egy szeletet kivéve, ami megy a koviubiba), ma új kenyér készül. Az ebéd tökfőzelék fasírttal. Nálunk a friss tök titka, hogy nem főzzük agyon, ahogy például anyósom konyhájában, beszédes, hogy ők tökpotyónak is hívják, a miénk nem potyó, hanem rá lehet harapni. És sok-sok kapor, ami maradt tegnapról, meg friss tárkony a fűszerkertből. Érkezett desszert is, ribizlis-citromos muffin is a kisebbik lányomtól.
Vacsorára kisütöm a kovászos tészta felét ciabattának. Lágy ízű zöldspárgát és lágy állagú tojást kap kíséretnek. A Dragomán György-féle spárga elkészítése a mosástól kezdve öt perc, a gyűlölök főzni-csapatnak is melegen ajánlom tehát, és a spárgával ennél jobb nem is történhet! Csak eltörjük a megmosott zöld spárgákat (ahol törik, onnantól nem fás), a felső részét fogjuk használni, az alját eltehetnénk abba a bizonyos alaplébe, de mire erre nálam sor kerülne, a spárga csak megfonnyad, úgyhogy lelkiismeretfurdalással, de általában kidobom (hacsak nem fő épp egy húsleves, aminek igazán nem árthat). Szóval, 1-2 kanál olívaolajat forrósítok serpenyőben, rádobom a spárgát, kis vajforgácsot a tetejére, és rázogatva pirítom kb. 3 percig. Aztán megsózom. Ennyi.
Csütörtök
Ebéd: zöldfűszeres csirkemell görög salátával és rozmaringos burgonyával
Vacsora: Mártogatósok kovászos krékerrel
Ma ismét a házi fűszerkertből szedegetek, pácban lesznek a csirkemellek, sőt a krumpli is. Reggel olívaolajos-citromleves fűszeres keverékbe forgatom a lapjával felezett melleket, aminek a friss oregano és rozmaring ad nyomatékot, esetleg kis mustár. Ebből jut a parázsburgonyára is, amit lefedek alufóliával, és betolom a sütőbe, a csirkemellet pedig grillserpenyőben sütöm. A görögsaláta alapanyagaiból, a fetasajtból és az olívabogyóból elteszek a vacsorához és a pénteki tésztához meg a pizzához.
A maradék kovászból ropogóst sütök. Ez kicsit más, mint az élesztős kenyérrudak, savanykás, mint a kovászos kenyér. Ezeket mártogatjuk a bazsalikomos fetakrémbe és a diós sajtkrémbe. Hát, nem éppen diétás vacsi, de lehet sárgarépával, zellerszárral, kígyóuborkával is mártogatni.
És közben készül ám már vasárnapra a koviubi az erkélyen.
Péntek
Ebéd: mentás zöldborsókrémleves, zöldséges tészta fetasajttal, olívával
Vacsora: roston harcsa rukkolás paradicsomsalátával
A zöldborsókrémleves is egy sikerrecept kezdőknek: olívaolajon dinsztelt főző- és fokhagyma, rá a borsó, fölengedve, turmixolás, tejszín, forralás, és bele a petrezselyem meg a menta. A teljeskiőrlésű pennét koronázó szósz: olajon futtatott fokhagyma, friss majoranna, rá a padlizsán, kaliforniai paprika, cukkini (de mehet gomba is), ha puhul, olívabogyó, paradicsomszósz, feta és reszelt parmezán. Végül sok-sok bazsalikom.
A roston harcsát pár órás só-bors-citrom-olívaolaj pácolás után készítem és pirosra sütöm, de nem túl sokáig, mert rágós lesz, csak ne legyen rózsaszín a belseje. Azok is szeretik, akik ódzkodnak a haltól.
Szombat
Ebéd: Wok, illetve ami belefér; mákos feketeribizli-lekváros süti
Vacsora: kovászos pizza hús nélkül
Nem a bonyolultság, hanem a sok előkészítés a gyenge pontja ennek a közkedvelt fogásnak. De megszavazták a fiatalok, reggelre ígérték, hogy jönnek, vagyis délelőttre várhatók, van tehát, aki apróra hasítsa a sok zöldséget, én pedig előtte frissen meg tudom venni a piacon. Csirkemellet, cukkinit, gombát, póréhagymát, kaliforniai paprikát, ceruzababot, spárgát, kínaikelt, amit épp látok. A padlizsánt egy ideje kihagyom, mert annak túl markáns az íze. Mindent hosszú csíkokra vágunk, kevés mogyoróolajon pirítjuk ropogósra, de kerül rá azért a wokfűszerek mellett egy-egy löttyintésnyi olívaolaj vagy szójaszósz. Nagyon szeretjük bele a kesudiót is.
A mákos süti nagyon egyszerű, ez egy almás kevert tészta, annyi mák van benne, amennyi liszt, ami ráadásul zabliszt is lehet, szóval igazán diétás desszert. Cukrot nagyon keveset teszek bele, édesíti az alma is, a másfél éves unokám is simán elmajszol belőle kettőt uzsonnára. Rááldoztam az utolsó előtti feketeribizli-lekvárt is, de megérte.
A kovászos pizzát a félretett ciabatta-tésztából készítem.
Vasárnap
Ebéd: Zsenge zöldbableves, paprikás csirke teljeskiőrlésű-zab kovászos nokedlivel, kapros uborkasaláta, kovászos uborka, amerikai palacsinta epres túrókrémmel
Vacsora: tonhalsaláta
Az új zöldbab üde ízét sok sárga- és fehérrépával, friss tárkonnyal és petrezselyemmel emelem ki, rántás semmiképp, tejfölt is csak a tálaláshoz teszek.
Valamiért gyerekkorom óta él bennem az a hiedelem, hogy bár a csirkeszárnyra nemigen fanyalodik családunk egyik tagja sem, főzök a paprikás csirkébe azt is, no meg combot, mellet, májat, zúzát. Talán, mert a hagyományos falusi ebédhez levágott jószág mindegyikkel rendelkezik, bennem pedig az rögzült, hogy ez az autentikus összetétel. És igen, a kovász még erre is jó, sokkal könnyebb és dagibb lesz tőle a nokedli, ha ez is kerül a tésztába, ami simán lehet teljeskiőrlésű vagy zab is. Az amerikai palacsintát nagyobbik lányom hozta.
A halsaláta négyévszakos szupergyors kedvenc, konzerv tonhalból készül, van benne valamilyen zöldsaláta, citrom, joghurt, de olívabogyó, párolt kukorica és tojás is kerülhet bele. És ha nem tudjuk megúszni, akkor engedhetünk a családi „majonéz-nyomásnak” is. A borsot ne hagyjuk ki.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>