Látta, ahogy bombatalálat éri a kávézóját – A fiatal ukrán cukrászlány Norvégiában építi újra álmát
Anastasiia Kobyliatska 17 évesen megnyerte az ukrán televíziós showműsort, a Teen Master Chef-et, majd saját kávézót nyitott Harkivban. A háború kitörésekor egy óvóhelyről, a telefonján nézte végig, ahogy romba dől élete álma. Hihetetlenül mélyről állt fel, és Norvégiában kezdett új életet. Az álmát, hogy saját kávézója legyen, nem adta fel. A norvég közszolgálati média mutatta be történetét.
Háborúra ébredtek
2022 februárjában, egy reggelen Anasztázia korán ébredt. Valaki kétségbeesetten dörömbölt lakása ajtaján. Édesanyja, Natália állt az ajtó előtt, remegett és összefüggéstelenül beszélt. „Nem hallod, hogy bombák hullanak a lakás körül?” – mondta kétségbeesetten.
Az ablakhoz szaladt, és látta, hogy az utcán, amit olyan jól ismert, káosz uralkodik. Az emberek kiáltoztak, csomagjaikkal, háziállataikkal szaladtak. Oroszország aznap reggel megtámadta Ukrajnát. Anasztázia összeszedte a legfontosabb holmijait és a macskáját, Áfonyát. Nem volt idejük azzal foglalkozni, hogy körülöttük bombák hullanak, egy céljuk volt: biztonságos óvóhelyre jutni. Úgy döntöttek, a városon kívülre menekülnek, hátha ott kevesebb a veszély.
Ismerőseik házában találtak menedéket, sokadmagukkal ültek egy hideg pincehelyiségben. A föld minden robbanásba beleremegett.
A 21 éves Anasztázia és 43 éves édesanyja egy nappal korábban még a szokásos hétköznapjukat élték, akkor még nem gondolták, hogy az addigi életük már a múlté.
„Az emberek egy lehetséges háborúról beszéltek, de én nem hittem, hogy bekövetkezhet, nem voltam rá felkészülve” – mondja. Abban viszont biztos volt, hogy soha többet nem süthet süteményt, holott ez volt a szenvedélye.
A dédnagymama emlékezete
Annak idején a dédnagymamájától tanult meg sütni, még ma is őriz recepteket a 2021-ben elhunyt asszonytól. Alig volt négyéves, és már együtt álltak a konyhában. Mit tanult tőle? Például azt, hogy nem mindig kellenek különleges alapanyagok ahhoz, hogy valami finom legyen, elég csak megnézni, mi lapul a konyhaszekrényekben. Akkor még nem sejtette, hogy a dédnagymamától tanult leckék elvezetik egyszer ahhoz, hogy megvalósítsa élete álmát, és kávézót nyisson. Amikor nagyobb lett, felismerte, hogy cukrászattal szeretne foglalkozni. „Mondtam anyának, hogy cukrásznak szeretnék tanulni, de ő azt akarta, hogy inkább a menedzsmentet válasszam” – folytatja Anasztázia.
„Húsz órán keresztül tudok sütni”
Anasztázia 17 éves volt, amikor egyik este felhívást látott a tévében: a Teen Master Chef televíziós főzőshow résztvevőket keres, és ebben az évadban a süteményeken lesz a hangsúly. „Azt hittem, nem vagyok elég jó” – mondja, de némi rábeszélés után beadta a jelentkezését.
A 12 ezer jelentkezőből végül húszat választottak ki, ő is köztük volt. Édesanyjával Kijevbe költöztek, és hat hónapig, amíg zajlott a forgatás, egy szállodai szobában éltek. A tinédzser lány a forgatási szünetekben bújta a szakácskönyveket, videókat nézett, hogy minél többet tudjon meg a süteménysütésről. Ez viszont nem tetszett a versenytársainak, akik megkérdőjelezték a tehetségét. A verseny pszichésen is megviselte.
„Udvariasan válaszoltam mindenkinek a felvétel közben, de amikor hazaértem, telesírtam a párnámat.”
Édesanyja viszont végig támogatta. „Hiába vagy szomorú, pozitívnak kell maradnod. És soha ne mondj rosszat a versenytársaidról!” – javasolta lányának.
„Anya tanácsai segítettek megnyerni a Master Chef-et” – állítja Anasztázia. Az első díjjal pedig meggyőzte édesanyját, hogy a cukrászat az ő útja. Ezután felgyorsultak az események: Harkiv központjában kávézót nyitott 15 alkalmazottal. Ez volt a Twinkle, amely idővel a város legjobb kávézóinak egyike lett, a Tripadvisor a top 100 kávézó közé is választotta. Anasztázia az álmait élte. „Húsz órán keresztül tudok egyfolytában sütni anélkül, hogy elfáradnék” – meséli.
Bombatalálat érte a kávézót
Ezt az álmot törte szét a háború. A kávézó helyett egy hideg pincében találta magát, ahol kezdetben krumplis- és répászsákokon aludtak, majd deszkákból építettek ágyat maguknak. Tizenkét ember és a házi kedvenceik zsúfolódtak össze. A szakadozó interneten Anasztázia végignézte, ahogy a kávézójára esik egy bomba.
„Láttam, ahogy a levegőben repül, és a kávézón landol. Aztán felrobbant – mondja halkan, mert a mai napig nem szereti ezt felidézni.
– Teljes sokkban voltam, nem hittem el.” A Twinkle mindössze egy évig működött. Egy álom és számtalan munkaóra veszett oda. A lány két napig sírt, majd összeszedte minden erejét. A napok lassan teltek a föld alatt, de Anasztázia azzal töltötte az időt, hogy pénzt gyűjtött Instagram-követőitől, amiből egy étterem kenyeret sütött a fronton harcoló ukrán katonáknak. Két hét után úgy döntöttek, hogy elmenekülnek. Nem volt jövőjük sem egy óvóhelyen, sem Ukrajnában.
Egy telefonhívás, ami reményt adott
Csodával határos módon az autójuk épségben maradt, így azzal vágtak neki az útnak Lengyelország felé. Tartottak tőle, hogyan fognak tudni tankolni, közben a macskájuk is megbetegedett. Néha tíz kilométer hosszú sorok álltak benzinért. Amikor kénytelenek voltak megállni, hogy könnyítsenek magukon, a bokrok között a taposóaknákra kellett figyelniük.
A Lengyelországba vezető úton aztán megcsörrent Anasztázia telefonja. A Master Chef-ből egy ismerőse kereste, munkát ajánlott neki Norvégiában, egy Hammerfest nevű kisváros szállodájában. Akkor és ott úgy döntöttek, hogy az új célpont Norvégia lesz. Lengyelországban repülőre szálltak, és elindultak új otthonuk felé.
„Álmodtam arról, hogy egyszer majd Norvégiába utazom, hogy megnézzem a fjordokat és a rénszarvasokat. De azt is tudtam, hogy Norvégia drága ország” – mondja.
Hogyan fog tudni elég pénzt keresni, hogy boldoguljon a világ egyik legdrágább országában? Szállodai szakácsként sikerrel vette az akadályokat, fizetése egy részét haza is tudta küldeni az otthon harcoló katonáknak. Míg Harkivban egy 1,4 millió lakosú nagyvárosban élt, addig Hammerfestnek alig több mint 11 ezer lakosa van. Anasztázia egy a szerencsések közül, hiszen nem minden ukrán menekültnek hasonló a helyzete. Norvégiában tavalyi összesítés szerint 55370 ukrán menekült él, de júniusi adatok szerint csak 8500-an tudtak elhelyezkedni.
Norvégiában él tovább az álom
Megtanulta a norvég ételek receptjeit, halsüteményeket és rénszarvas-fogásokat készített, de folyton az motoszkált a fejében, milyen jó lenne újra sütni.
„Vacsorát készíteni munka, de süteményt készíteni szenvedély” – állítja. Ezért szabadidejében egyéni megrendelésekre kezdett sütni. „A norvég sütemények enyhébb ízűek, mint az ukránok. Én azt szeretem, ha az eper íze robban a számban, amit egy enyhébb utóíz vált fel. Végtelen kreativitást érzek, amikor sütök. Ilyenkor nincsenek határok” – fejti ki.
Közben várost és munkahelyet váltott, édesanyja után költözött Altába, ahol délutánig dolgozik, majd este a szenvedélyének hódol: süt. A Twinkle azért még eszébe jut, rosszabb napjain elfogja a sírás. De az álma Norvégiában él tovább: egy kávézó a skandináv országban, ahol az ukrán ízeket is megismertetné az emberekkel. Ha egyszer már sikerült, miért ne sikerülhetne újra….
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>