Farsangi vagy csöröge – ízletes fánkok „mentesen”

Idén sokkal hosszabb a farsangi időszak, mivel hamvazószerdáig tart, ami 2019-ben március 6-ra esik. Ez különösen nagy öröm a gyerekeknek, hiszen okkal kérhetnek meg minket addig is százszor, hogy süssünk nekik fánkot. Legalábbis nálunk nagy népszerűségnek örvend, és nem lehet belőle eleget készíteni. A hagyomány szerint egyébként minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés. Tehát, ha másért nem, akkor gazdasági okokból érdemes megfontolni, hogy engedünk a kicsik unszolásának. Ahogy eddig is, most is két olyan receptet hozok, amely beilleszthető a tej-, fruktóz-, laktóz- és tojásmentes diétába, ám ízében megidézi a hagyományos, tojásos társait.

Kép: Varga Zita Hella
Kép: Varga Zita Hella

Kép: Varga Zita Hella

Pihe puha farsangi fánk – mennyei mentes recept!

Hozzávalók kb. 20 db közepes fánkhoz:

  • 250 gramm liszt
  • 15 gramm élesztő
  • 1 mokkáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm xilit/nyírfacukor
  • 25 gramm vaj/margarin (mentes)
  • 150 gramm növényi tej (javaslat: natúr zabital, mert ízre édesebb)
  • csipet só
  • zsiradék a sütéshez (olaj/kókuszzsír)

A langyos tejben az élesztőt elmorzsoljuk és a szőlőcukorral elkeverjük, hagyjuk felfutni. A lisztet közben átszitáljuk, hozzátesszük a sót, az édesítőt és a langyos, olvasztott margarint, végül a kovászt (felfuttatott élesztőt). Addig gyúrjuk, amíg kalácstészta-sűrűségű tésztát nem kapunk (hólyagos, lágy tészta). Letakarjuk, meleg helyre tesszük, és hagyjuk a másfélszeresére kelni (kb. fél óra).

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kezünkkel ujjnyi szélesre nyomkodjuk, ezután jöhet a szaggatás. Én pogácsaszaggatóval szoktam dolgozni vagy pohárral, de ha valakinek van fánkszaggatója, bátran használja. A kiszaggatott tésztát még kb. fél óráig kelni hagyjuk. Ha valaki azt akarja, hogy a közepén ott legyen a hagyományos kis mélyedés, nyugodtan nyomkodja meg ujjával a cikkelyek közepét.

Ezután jön a sütés. Sajnos nem ússzuk meg a zsiradékot, de aki bírja, illetve akinél bírja a picur az egészségesebb változatot, az használja nyugodtan például a kókuszzsírt. A fánkokat középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük ki. Egyszerre nem szabad túl sokat az olajba tenni, mert akkor nem lesz helye növekedni. Amikor beleraktuk a tésztát a serpenyőbe vagy lábasba, érdemes lefedni, majd egy-két perc múlva átfordítani, ekkor már süthetjük fedő nélkül tovább. Szűrőkanállal vagy fogóval kiszedjük a fánkokat konyhai papírtörlőre, jól leitatjuk a zsiradékot.

A legfinomabb a fánk mellé a házi (cukor- és édesítőmentes) lekvár!

Kép: Varga Zita Hella

 

A dédi csörögefánkja (mentes recept)

Már küzdöttünk egy ideje a fruktóz-, laktóz-, tej- és tojásmentes diétával, amikor elérkezett a farsang, és feladta nekünk a leckét: hogyan lehetne mentesen elkészíteni a hagyományos fánkokat. Ekkor a nagymamám (gyermekeim Dédije) meglepődve mondta, hogy ő bizony se tejet, se tojást nem tesz a csörögefánkba. Mondanom sem kell, a nagyi csörögefánkjánál nincs jobb, ezért azonnal lecsaptam a receptre, amelyet most örömmel osztok meg a kepmas.hu olvasóival.

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt
  • 2 evőkanál nyírfacukor/xilit (porcukorrá darálva)
  • 70 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • kb. 200 ml növényi tej (javaslat: natúr zabital, az íze édeskésebb)
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • csipet só
  • zsiradék a sütéshez (olaj/kókuszzsír)

A lisztet átszitáljuk, hogy könnyű legyen a tészta, majd belekeverjük az édesítőt és a sót, végül belekockázzuk a vajat/margarint, és összemorzsoljuk a liszttel. Ha már morzsás a tészta, akkor hozzáöntjük a tejet, de csak fokozatosan, nehogy túl vizes legyen a tészta. Kb. 160 ml kell hozzá – ami kimarad, azt megihatja a pici, valószínűleg úgyis mellettünk sertepertél. Öt–nyolc perc alatt elkészül így a tésztánk, ezután folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy félórára pihenni.

A pihent tésztát liszttel beszórt felületen kinyújtjuk, amilyen vékonyra tudjuk (kb. 2 mm), és derelyevágóval felvágjuk (ha ilyen nincs, a pizzavágó ugyanolyan hasznos segítség lehet), rombusz formában (ld. a képen). A rombuszok közepét bevágjuk egy harántcsík mentén, majd az egyik csücsköt átbújtatjuk a nyíláson, visszafordítjuk, és így megkapjuk a hagyományos csörögefánk-formát.

A fánkokat középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön kisütjük. Egyszerre ne tegyünk túl sokat az olajba, hogy szépen süljenek. A fánk mindkét oldalát elég egy-két percig sütni. Ahogy megpirul, már vehetjük is ki szűrőkanállal vagy fogóval. Egy konyhai papírtörlőre tesszük, és jól felitatjuk róla a zsiradékot.

Ha egy picit meghűl, megszórhatjuk porcukorrá darált nyírfacukorral vagy leheletnyi szőlőcukorral. Finom, mentes farsangot!

További, mentes fánk receptekért kattints IDE!

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti