Kisütve

Rizottó, krémleves, szuflé
Rizottó, krémleves, szuflé
Rizottó, krémleves, szuflé

Kép: Profimedia - Red dot

A sütőtök már önmagában is isteni finom, de különböző fogások alapanyagaként még nagyobb hasznát vesszük. Erre mutatunk most három példát.

Sárga rizottó

A sütőtökös rizottó igazi különlegesség. Arra viszont figyeljünk, hogy alapanyaga rizottórizs legyen – speciális állagát ugyanis ez a kerek szemű, magas keményítőtartalmú, hófehér színű rizstípus adja meg.

Hozzávalók:

30 deka sütőtök

25 deka rizottónak való rizs

1,5 liter húsleves alaplé

fél deci száraz fehérbor

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

5 deka vaj

10 deka reszelt parmezán

Friss kakukkfű

Elkészítés:

Forraljuk föl az alaplevet, a fokhagymát pedig pirítsuk meg. A hagymát kockázzuk fel apróra, majd vajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott sütőtököt, az apróra vágott kakukkfüvet és a rizst. Amikor a rizs üvegesedni kezd, adjuk hozzá a bort, majd kevergessük egészen addig, míg magába nem szívja. Ha ez megtörtént, adjunk hozzá egy decinyi forró alaplevet, és keverjük bele a fokhagymát is. Innentől kezdve decinként adagoljuk az alaplevet a rizshez, amint az fölszívta az előző adagot. Ehhez a procedúrához nagyjából 20 percre van szükség, ezt követően már csak azt kell megvárnunk, hogy elfőjön az utolsó adag lé is. Ekkor keverjünk bele egy teáskanálnyi vajat, és adjuk hozzá a parmezán felét is. A sajt maradékát tálaláskor szórjuk a rizottó tetejére.

Sütőtökleves

Igazi klasszikus a sütőtök krémleves, és bár főzve egyszerűbben elkészíthetjük, az íze akkor lesz az igazi, ha hagyományos módon, a sütőben sütjük egészen puhára. Ha pedig igazán stílszerűek akarunk lenni, tálaljuk kikapart japán sütőtök héjában.

Hozzávalók:

1 kiló sütőtök

1 nagyobbacska krumpli

1 édes alma

1 hagyma

2 evőkanál méz

Fél deci narancslé (lehetőleg frissen facsart)

1 liter zöldségleves alaplé

só, bors, friss kakukkfű és szerecsendió

1 deci tejszín

5 deka vaj

Tökmagolaj

Elkészítés:

Sütőben süssük puhára a tököt. Amíg a tök sül, készítsük elő a levest, amelybe majd a tököt is belekaparjuk. Ehhez először aprítsuk fel a hagymát, majd vajon pároljuk puhára úgy, hogy már ekkor hozzáadjuk a fölaprózott kakukkfüvet. Amikor a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a mézet, majd kavargassuk egészen addig, amíg enyhén nem karamellizálódik. Ezt követően adjuk hozzá az alaplevet, abba pedig aprítsuk bele a krumplit és az almát. Amikor ezek megpuhultak, adjuk a leveshez a sült tök kikapart húsát is, majd botmixerrel alaposan dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha ez kész van, sózzuk és borsozzuk, facsarjuk bele a narancslevet, ízesítsük reszelt szerecsendióval, majd végezetül lágyítsuk tejszínnel. Tálaláskor hagyjuk csöppet kihűlni, és öntözzük meg tökmagolajjal.

Sütőtökös szuflé

A szufléról mindenkinek a folyós csokoládé jut eszébe, pedig ez a desszert sütőtökkel bolondítva is bárkit levesz a lábáról. A klasszikus változathoz hasonlóan ezt is forrón kell fogyasztani.

Hozzávalók:

20 deka sütőtökpüré

2 evőkanál porcukor

2 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál liszt

4 tojás

őrölt fahéj és szegfűszeg

5 deka vaj

Elkészítés:

Előre készítsük el a sült tököt, kaparjuk ki, pürésítsük, majd hagyjuk jól kihűlni. Amikor már kihűlt, keverjük habosra a tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt és a pürét, majd mindezt dolgozzuk össze alaposan. Ezt követően szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük a tésztát egészen csomómentesre.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan adjuk a sütőtökös masszához. A tésztánk ezzel össze is állt, már csak a szufléformákat kell vastagon kikenni vajjal, majd pedig megszórni kristálycukorral. Ezt követően mehet is bele a massza, majd pedig a formákat be is tehetjük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Szuflénk 10–15 perc alatt sül meg, utána pedig azonnal fogyasztandó.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti