Mennyire terheli a bolygót második legnépszerűbb italunk, a kávé fogyasztása?

2025. 09. 06.

A világ második legnépszerűbb italának alapanyagaként szolgáló gyümölcsöt, egy különleges, piros cseresznyét, a Föld trópusi és szubtrópusi területeinek ötven országa 11 millió hektár területén termeszti. 2022 és 2023 között 165 és fél millió 60 kilogrammos csomagot indítottak útjára, hogy a világ minden szegletében élvezhessük ízét és üdítő hatását. Így is tettünk. Napi hárommilliárd csészényit fogyasztottunk ebből az aromás, barna színű italból, a kávéból.

kávé nő kezében
A kép illusztráció – Forrás: Freepik

Bevallom, nem tartozom a legnagyobb kávéfogyasztók közé, a napi egy kávém is általában instant kávé. Akkor tettem félre az ajándékba kapott kapszulás kávéfőzőnket, amikor kicsit utánajártam, mennyi nehézségbe is ütközik a kapszulák újrahasznosítása. Tavaly ősszel azonban megváltozott a családi életünk, beszereztünk egy kotyogós kávéfőzőt. Azóta a reggeli kávézás szertartássá vált, mára két csészére növeltem a napi adagomat. 

Újdonsült reggeli szenvedélyem vajon milyen hatással van a környezetünkre? Ezt a kérdést tettem fel magamnak.

Mennyi kávét fogyasztunk?

A worldpopulationreview.com honlapon megnézhetjük, mennyi kávét is fogyasztunk (a legfrissebb adatok 2022-ből származnak). Ha az országokat hasonlítjuk össze, akkor az USA, Németország, a Fülöp-szigetek, Japán és Brazília áll az első öt helyen, aztán Oroszország, majd Olaszország. És hogy mennyi kávét fogyasztanak az egyes országokban fejenként? A Közép-afrikai Köztársaság 52,1 kg/fő mennyiséggel áll az élen, a második helyezett, Belize 25,5 kg/fővel követi. A harmadik-ötödik helyezettek, köztük Luxemburg, 22 kg/fő körül. 

Az észak-európai országokban mindenhol 10 kg fölött van az egy főre eső fogyasztás. Mi, magyarok, 1,96 kg-ot, bár a KSH szerint ennél kicsit többet, nagyjából 2,8 kg-ot fogyasztottunk 2022-ben. Én kiszámoltam a saját mennyiségemet egy évre, 6,5 kg kávé jön ki. Ez jóval a hazai átlag felett van, pedig a napi két kávé szerintem nem sok a kávéfogyasztók körében. 

Nem mindegy, mivel főzünk

Ha az európai kávéfogyasztási szokásokat vizsgáljuk, régiós jellemzőket találunk. Délen, ahol nagy hagyománya van a kávézásnak, és főként az erős, rövid kávékat szeretik az emberek, a legnépszerűbb kávéfőzők ma is az eszpresszógépek és a kotyogós masinák. 

Ezzel ellentétben az északi országokban, ahol jóval magasabb az egy főre jutó kávéfogyasztás, a filteres kávéfőzők vannak leginkább használatban. Nyugat-Európában egyre gyorsabban terjednek a kapszulás kávéfőzők. 

Hogy melyik technológia tekinthető környezetbarátabb megoldásnak, és melyik kevésbé? Nos, ez nagyon bonyolult kérdés. Sok mindentől függ. Legfőképpen attól, hogy az életciklus mely szakaszát vizsgáljuk. Ha csak a használati fázist nézzük, könnyen juthatunk arra, hogy a kapszulás kávéfőzők a legjobb megoldások. Ezek a masinák ugyanis a pontos adagolás által biztosítják a minimálisan szükséges kávé- és vízmennyiség felhasználását. 

Ráadásul az energiafogyasztásban is jó eséllyel pályáznak az első helyre, ugyanis bár magas watt-teljesítményen dolgoznak, viszont a legrövidebb idő alatt készítik el a kávét. A kapszulák előállítása ellenben nagyon energiaigényes folyamat, az életciklusuk teljes vizsgálatához pedig az is hozzátartozik, hogy ott van az irgalmatlan mennyiségű hulladék, amelyet a kapszulák jelentenek. 

Egy sokak által hivatkozott sokkoló adat szerint 2018-ban 59 milliárd kapszula került forgalomba, és ennek 95 százaléka, 56 milliárd darab hulladéklerakókban végezte. 

Ha ezeket a kapszulákat sorba raknánk, öt és félszer körbeölelnék a bolygót az Egyenlítőnél. 

Tehát mindössze a kapszulák 5 százalékát gyűjtötték vissza és dolgozták fel környezetbarát módon. A saját számításommal abból a két adatból indultam ki, amely szerint naponta iszunk hárommilliárd csésze kávét, és a kapszulás kávéfőzők nagyjából 25 százalék piacrészt képviselnek, azaz naponta 750 millió kapszulahulladék képződik. Ez a fentinél is jóval nagyobb hulladékmennyiséget jelent (273 milliárd 750 millió darab hulladékkapszulát). 

A Nespresso saját honlapja szerint globálisan a 35 százalék visszagyűjtésénél tartanak. Ha ennek az adatnak hihetünk, akkor is megmarad az a 65 százalék, amennyit most még biztosan nem hasznosítunk újra.

Ennek a cikknek a folytatása a Képmás magazin legfrissebb 2025. szeptemberi számában olvasható. Az aktuális Képmás kapható a nagyobb Relay és Inmedio üzletekben is; egyes újságos pavilonokban; a forgalmasabb MOL, OMV és Shell benzinkutakon; Auchan, Interspar és Tesco hipermarketekben; egyes Spar és Tesco szupermarketekben; egyes Bee, CBA, Coop és Real üzletekben. A magazinra előfizethet itt.

Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!

Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Legkedveltebbek