Másnap is ünnep – 5 kreatív recept húsvéti maradékból
Húsvétkor végre megint együtt a család, ilyenkor örömmel ülünk sokan egy asztalhoz. A vendégek egymásnak adják a kilincset, és az is előfordul, hogy túl sokat főzünk. Ám egy kis kreativitással új életet lehelhetünk a hosszú hétvége alatt unásig fogyasztott fogásokba, és a sonka, a tojás, a főtt zöldségek, a már szikkadó kalács felhasználásával rengeteg időt spórolhatunk az ünnep utáni napokban. Öt izgalmas maradékmentő recepttel segítünk, hogy semmi ne menjen kárba!

Legyen szó gyors reggeliről, tartalmas ebédről vagy könnyű vacsoráról, a következő receptekkel nemcsak a hűtőt szabadíthatjuk meg a maradékoktól, de a gyomrunk is megkönnyebbülhet. És ki tudja – lehet, hogy ezek a „maradékos” fogások lesznek jövőre a család új kedvencei.Nem is beszélve arról, hogy ily módon az élelmiszer-pazarlást is csökkenthetjük.
Sonkás-sajtos tojásmuffin – Gyerekek kedvence rohanós reggelekre
Ez a recept igazi „mentőöv” azoknak a szülőknek, akik a reggeli rohanásban szeretnének villámgyorsan valami táplálót tenni a család elé. A gyerekek imádják, mert kézzel ehető, muffin formája van, miközben laktató is.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 6 tojás
- 1 csésze főtt, apróra vágott húsvéti sonka
- 1/2 csésze reszelt sajt (trappista vagy cheddar)
- 1/4 csésze tej
- 1 kis fej újhagyma apróra vágva
- só, bors ízlés szerint
- egy kevés olaj vagy vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- Keverjük össze egy tálban a tojásokat, tejet, sonkát, sajtot és újhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
- Kenjük ki a muffinformát, majd öntsük bele a keveréket.
- Süssük 15-20 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tipp: Hidegen is finom, mehet az uzsonnás dobozba is!
Zöldborsós tojáskrém gluténmentesen – Villámreggeli pirítóssal
Ha gluténérzékeny van a családban, az mindig feladja a leckét. Ezt a receptet azonban ők is fogyaszthatják, ám azoknak is ajánljuk, akik már unják a sima tojáskrémet. Ez a változat friss, tavaszias, és alig 10 perc alatt elkészül.
Hozzávalók (kb. 2-3 adag):
- 3 főtt tojás
- 1 csésze főtt zöldborsó (fagyasztottból is jó)
- 2 evőkanál natúr joghurt vagy növényi „tejföl”
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál citromlé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tojásokat és a zöldborsót botmixerrel pürésítsük.
- Adjuk hozzá a joghurtot, mustárt, citromlevet, majd fűszerezzük.
- Kenjük gluténmentes pirítósra, vagy töltsük zöldségekbe (pl. paprikába).
Tipp: Ha maradt főtt sárgarépa is, egy kis darabot hozzákeverve még színesebb és édeskésebb lesz a krém.
Húsvéti tésztasaláta maradék sonkával és tojással – Alig 20 perc és már kész is!
Ezt a receptet akkor szoktam elővenni, ha gyorsan szeretnék komplett ebédet vagy vacsorát összedobni. Tökéletes munkahelyi étel is, ami másnapra még finomabb.
Hozzávalók (4 adag):
- 250 g főtt tészta (lehet gluténmentes is)
- 1 csésze felkockázott sonka
- 2 főtt tojás, felszeletelve
- 1 csésze zöldség: kukorica, paprika, uborka, amink van
- 3 evőkanál majonéz (vagy natúr joghurt)
- 1 teáskanál mustár
- só, bors
Elkészítés:
- A tésztát főzzük meg, majd hűtsük le.
- Keverjük össze a sonkával, tojással és zöldségekkel.
- A majonézt, mustárt, sót és borsot keverjük el, majd forgassuk össze a salátával.
Extra ötlet: Tegyük dobozba, és vigyük magunkkal a következő napra – a hűtőben pihenve még jobban összeérnek az ízei.
Sonkás rizottó – Egyszerű, mégis nagyon finom
A megmaradt sonkát kisebb kockákra vágva akár rizottó készítéséhez is felhasználhatjuk. Adjunk hozzá főtt zöldségeket, például sárgarépát, brokkolit, borsót párolás közben, és máris finom és egészséges ételt tehetünk az asztalra.
Hozzávalók (2-3 adag):
- 1 csésze rizottó rizs (arborio)
- 2 csésze (vagy amennyi maradékunk van) sonka
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csésze főtt sárgarépa vagy borsó
- 1 liter zöldségalaplé (lehet kockából is)
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- só, bors
Elkészítés:
- A sonkát kockára vágjuk és egy kis olívaolajon vagy zsiradékon lepirítjuk.
- A hagymát apróra vágjuk, és az olajon/vajon üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a rizst, és pár percig kevergetjük.
- Fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit a rizs fel tud szívni.
- Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a sonkát, a főtt zöldségeket, és tovább főzzük, míg krémes nem lesz.
- A végén belekeverjük a sajtot, sózzuk, borsozzuk.
Tipp: Ha maradt egy kis főtt brokkoli vagy spárga, az is bátran mehet bele – minden zöldség jól áll neki.
Kalácstiramisu – A húsvéti kalács új élete
Ha maradt a húsvéti kalácsból, semmiképp se dobjuk ki, inkább készítsünk belőle tiramisut! Garantálom, hogy aki egyszer kipróbálja ezt a receptet, a babapiskóta helyett mindig kalácsot fog használni ehhez a mennyei desszerthez.
Hozzávalók:
A krémhez
- 4 db tojás
- 150 g cukor
- 500 g mascarpone
- 1 vaníliarúd kikapart magja
Az összerakáshoz
- 300 g kalács
- 400 ml kávé (lehet koffeinmentes is)
- 2 ek amaretto likőr (lehet mandula aroma is)
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- A kalácsot másfél cm vastag, 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára pirítjuk.
- A krémhez a tojásokat elkeverjük a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. Gőz felett lassan felmelegítjük, majd levesszük a gőzről, és egy habverővel addig habosítjuk, amíg teljesen ki nem hűl.
- A mascarponét is felverjük, hogy habosabb állagú legyen, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket.
- A kávéban elkeverjük a likőrt, és a klasszikus módon rétegezzük a sütit: a kalácsot belemártjuk a kávéba, majd egy réteget csinálunk belőle. Erre jöhet a krém fele, majd szintén egy réteg kávéba mártott kalács, végül a krém.
- Hűtőbe rakjuk legalább 2 órára, majd kakaóporral megszórva tálaljuk.
Tipp: Ha nem annyira kedveljük a kávés ízvilágot, készítsük el ugyanezt a receptet eperrel! Ebben az esetben a mascarponéba keverjünk 10 dkg botmixerrel összeturmixolt epret és kb. egy csészényi, kis kockákra vágott eperdarabokat. Az epermisu tetejére tehetünk szeletelt vagy akár egész eperszemeket.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>